Mintha lejárt volna Vajna ideje: keménykedett vele a médiahatóság

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. november 5.

Interaktív

Bírságról, illetve pályázatok elbírálásáról is döntött legutóbbi ülésén a Médiatanács.

Állampolgári bejelentésre indított vizsgálatában a Médiatanács 1 millió 250 ezer forint bírságot szabott ki a TV2-re, miután a csatorna az augusztus 18-i egyik adását 16 helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlott alkotásként sorolta be. A filmnek meghatározó eleme volt az erőszak.

Egy júliusi adáshét vizsgálata alapján a Rádió 1 komlói, pécsi, dunaújvárosi, debreceni és békéscsabai adásaiban a médiatanács műsorrendi eltéréseket állapított meg. A legtöbb rádió esetében a szolgáltató a szerződésében vállaltnál kevesebb magyar zenét, helyi és közszolgálati hírt tett közzé.

A Médiatanács egyúttal megállapította, hogy a debreceni rádió médiaszolgáltatója tizennégy alkalommal mulasztotta el a reklámblokkot megelőző akusztikus figyelemfelhívást. A testület a debreceni rádió szolgáltatóját 50 ezer forintos, a többi rádió szolgáltatóit pedig 40-40 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte, a komlói és a pécsi rádió közös szolgáltatója összesen 80 ezer forintos bírságot kapott.

A szolgáltatók kérelmére a Médiatanács arról is döntött, hogy megszünteti a Székesfehérvár 101,8 MHz-et használó VLNC FM Rádió Kft. és a Budapest 96,4 MHz-en működő Radio Plus Kft. közötti hálózatba kapcsolódást, így Székesfehérváron 101,8 Best FM néven új, önálló rádió indulhat. A testület ezen kívül engedélyezte, hogy a fehérvári 94,5 Mhz-es frekvencián - amelyen a Fehérvár Rádió Kft. szolgáltatott - összekapcsolódjanak a Radio Plus Kft. budapesti médiaszolgáltatási jogosultságával, így ezen a frekvencián 94.5 Radio 1 néven sugároznak a jövőben.

A TV2 és a Radio 1 is Andy Vajna érdekeltségébe tartozik, a sajtó pedig az utóbbi hónapokban arról cikkezett, hogy a filmügyi kormánybiztos kiesett a pikszisből, médiavállalkozásainak többségét Mészáros Lőrinc veheti át.

Figyelmébe ajánljuk