Rádió

Nyugtató

Vírusinfó a Kossuthon

Interaktív

Miért csak most? Miért várt a Kossuth rádió – a nemzeti főadó! – a koronavírus-járvány harmadik hullámának a tetejéig azzal, hogy napi rendszerességű tájékoztató műsort indítson?

Hiszen egyéb adók – hogy mást ne mondjunk, az internetre száműzött Klubrádió – ezt a spanyolviaszt már tavaly feltalálták. Mindenesetre rögzítsük puszta tényként: 2021. március 16-án elindult az állami rádióban a Vírusinfó című tájékoztató magazin.

A cím egyébként a maga puritánságában kicsit félrevezető is, mert egyszerre juttatja a hallgató eszébe a Kormányinfót (ami lényegét tekintve sokszor szintén vírusinfóként funkcionál), illetve az Operatív Törzs vírusügyi tájékoztatóit. Sok az infó, kevés a fóka. A Kossuth műsora nevezettekkel ellentétben nem a nagy egészről, a globális, illetve a nacionális szintről kíván tájékoztató adatokat közölni, hanem éppen a mikroszintet célozza be. Jobb lett volna talán valami kevésbé bürokratikus címet adni neki, de ez legyen a legnagyobb gondunk.

Egyébiránt a műsor beharangozója sem kifejezetten a megfogalmazás virtuozitásával akarta felhívni magára a figyelmet: „Új közérdekű rovat indult a Kossuth rádió Napközben című műsorában. A Vírusinfóban a hallgatók a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felmerült kérdéseikre kaphatnak hiteles válaszokat Merkely Bélától, a Semmelweis Egyetem rektorától és Szlávik Jánostól, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosától.” A szikár műsorleírás nem lódít, valóban arról van szó, hogy betelefonálói és levélírói kérdésekre válaszol a két szakértő orvos, akik már-már a vírushelyzet celebjeivé váltak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk