Tartalom

MaNcs 33. évf. 12. sz. (2021-03-25)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A prügelknabe

A Tv2-csoporthoz tartozó Spíler Tv a múlt héten kirakta egyik labdarúgó-szakértője, Hrutka János szűrét.

A szerk.

A szerk.

Szakadékban

Az elmúlt héten több egymást követő napon is az egész világot tekintve Magyarországon haltak meg lakosságarányosan a legtöbben koronavírusban, és az összesített listán is csak Csehország van már előttünk.

A szerk.

A szerk.

Az ideális ellenzék

Talán nem túlzás, hogy az elmúlt 173 év leg­abszurdabb március 15-i megemlékezését hozta tető alá a Mi Hazánk Mozgalom, pedig erős a mezőny, gondoljunk csak a Kádár alatti ún. Forradalmi Ifjúsági Napokra.

Publicisztika

Bánki György

Publicisztika

Avatar avatarnak farkasa

Kivel és miért harcolunk a közösségi felületeken?

Miért válunk acsarkodóvá az interneten? Miért leszünk vagdalkozók, kritikátlanok, fekete-fehérek, sebzettek és sebzőek? A romboló, gyakran felesleges csatározások nem csak a virtualitásban végzik el pusztításukat.

Belpol

Reformátusok és katolikusok nyertek nemzetiségi pályázatokat

Belpol

Pénzeltérítők

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től 2020-ban „román nemzetiségi” címszó alatt nyertek pályázók milliókat, esetenként tízmilliókat honi református és katolikus templomok felújítására. A történtek nem csupán nehezen magyarázhatók, de diplomáciai szempontból kényesek is.

Így szórakozik az ellenzéki önkormányzatokkal a kormány

Belpol

Kérj kölcsön valakitől!

A napokban több ellenzéki önkormányzattal is folytatott „kompenzációs tárgyalást” a kormány, ám pénz helyett többeknek hitelfölvételt ajánlottak. Ez azonban nem megoldás a kormányzati elvonások miatti bevételkiesés pótlására.

Mi lesz a szociális ágazatban dolgozók védőoltásával?

Belpol

Mintha nem is léteznének

A kormány a bentlakásos idősotthonokban dolgozók és lakók oltását megszervezte, ám az ágazatban dolgozók nagy része még mindig oltásra vár. Facebook-csoportokban keringő telefonszámokon próbálnak oltópontokra regisztrálni. A döntéshozók mintha nem lennének tisztában a szociális szféra működésével.

Kérdőjelek a magyar oltási program körül

Belpol

Versenyfutás félhomályban

Az Orbán-kormány mindent a keleti vakcinák beszerzésére tett fel, az oltási kampány megszervezésére és a lakosság tájékoztatására kevesebb energiát fordít. A sebtében postázott védettségi igazolványok is okozhatnak még kellemetlen meglepetéseket.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Nyugtató

Vírusinfó a Kossuthon

Miért csak most? Miért várt a Kossuth rádió – a nemzeti főadó! – a koronavírus-járvány harmadik hullámának a tetejéig azzal, hogy napi rendszerességű tájékoztató műsort indítson?

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/12.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/12.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Sorköz

JÁTSZÓTÉR - Napjaink mesehősei

Sorköz

Köztünk jártak

A mesekönyvkiadás új és népszerű törekvése a példaadó életutak meseszerű feldolgozása. Az ismert emberek élettörténetének áthangszerelése többfunkciós meséket eredményez és különleges, egyszersmind ismerős hősöket vezet elő.

JÁTSZÓTÉR - könyv

Sorköz

Christian Tielmann

Berci és az eltűnt osztálypénz

Őrült bűntény borzolja a kedélyeket: a 3/a osztálykirándulásra készül, de lába kelt az osztálypénznek, százezer forintnak!

JÁTSZÓTÉR - könyv

Sorköz

Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

A két unokatestvér, Jancsi és Blanka nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis együtt kell tölteniük rettenetesen szigorú nagymamájuknál egy hosszúnak és unalmasnak ígérkező nyarat.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

Áhított szellemek

Fridvalszki Márk képzőművész  

A Future Perfect – Befejezett jövő című kiállítás elsőként ad átfogó képet a művész archeo-futurológiai programjáról, print, kollázs, installáció és más médiumok felhasználásával. A Berlinben élő alkotóval a tárlat kapcsán a populáris modernizmusról, az elveszett illúziókról és a fenségesről is beszélgettünk.

Színház

Színház

Színház

Rég volt, rút volt

Stereo Akt: Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből

Repülünk vissza a kilencvenes évekbe, az előadók gyerekkorába, hogy megtaláljuk azt az esszenciális alapélményt, amely az Y-osokat – azaz a rendszerváltás környékén született generációt – Y-ossá teszi.

Zene
Tudomány

150 éve történt: a párizsi kommün

Tudomány

Felejtésre ítélve

A francia fővárosban rövid időre hatalomra jutott lázadók sajátos körülmények szülte kísérletét máig próbálják értelmezni a történészek. Őskommunista forradalmárok vagy vérgőzös protobolsevikok műve volt-e a kommün?

Mi maradt a párizsi klímacsúcsból?

Tudomány

Ígéretek sűrűjében

A 2016-ban aláírt történelmi klímaegyezmény alighanem csak írott malaszt marad. Sok egyéb mellett a globális felmelegedés elleni közös törekvéseket is elsodorhatja a járvány.

Sport

Interjú

Sport

„Bődületes extra költségek”

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a tokiói olimpiáról

Az idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpia megrendezése az egyetlen, ami az eddigi károkat mérsékelheti – vélik az olimpiai mozgalomban. Az egykori olimpiai ezüstérmes vívót a magyar olimpikonok oltásáról is kérdeztük.

Lokál

Interjú

Lokál

„Kiemelt közérdekről nem beszélhetünk”

Samu Andrea környezetkutató a Duna kotrásáról

Legyen olyan tervváltozat is, amely szerint egyáltalán nem nyúlnak a Dunához – kéri a WWF Magyarország a folyó kotrására készülő magyar államtól. A természetvédő szervezet Élő folyók programjának szakértőjével beszélgettünk.

Lélek

JÁTSZÓTÉR - Pénzügyi nevelés az óvodától felnőttkorig

Lélek

Vágd zsebre!

Szakértők szerint a gyerekek pénzhez fűződő viszonyára érdemes már 2-3 éves koruktól odafigyelni. S abba sem hagyni, egészen a felnőtté válásig. Mindehhez számos különféle segédlet elérhető ma már a szülők számára.

JÁTSZÓTÉR – gyerekmelléklet

Lélek

„A beletörődés tehetetlensége”

Labancz Dániel klinikai szakpszichológus  

A járványidőszak egyik fontos kérdése, hogy hogyan tudják a gyerekek és a kamaszok viszonylag kevés lelki sérüléssel átvészelni a bezártságot. Erről kérdeztük az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövetek Programjának vezetőjét.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Szimply Indian

Mostanában egymásba érnek az olyan belvárosi vendéglátóhelyek, amelyek ajtaján az „eladó” vagy a „kiadó” tábla díszeleg.

Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Az ártatlanság kórja

Ez bűn

A Fiúk a klubból (Queer as Folk) vagy a Ki vagy, Doki? (Doctor Who) című, itthon is ismert sorozatok írójának, Russell T. Daviesnek a legutóbbi munkája még a koronavírus-járvány előtt készült, de a nézőkhöz már a kellős közepén jutott el.

Film

Mikrofilm

Álhíres

„Akinek van 500 millió barátja, az biztos szerez néhány ellenséget is” – szólt A közösségi háló plakátjának szövege.

Tévésorozat

Mikrofilm

Láthatatlan város

Carlos Saldanha sorozata bájos válasz a Neil Gaiman-féle Amerikai istenekre és a mindent szinte észrevétlenül átszövő keresztény és nyugati mitológiai utalásokra.