Tartalom

MaNcs 33. évf. 12. sz. (2021-03-25)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A prügelknabe

A Tv2-csoporthoz tartozó Spíler Tv a múlt héten kirakta egyik labdarúgó-szakértője, Hrutka János szűrét.

A szerk.

A szerk.

Szakadékban

Az elmúlt héten több egymást követő napon is az egész világot tekintve Magyarországon haltak meg lakosságarányosan a legtöbben koronavírusban, és az összesített listán is csak Csehország van már előttünk.

A szerk.

A szerk.

Az ideális ellenzék

Talán nem túlzás, hogy az elmúlt 173 év leg­abszurdabb március 15-i megemlékezését hozta tető alá a Mi Hazánk Mozgalom, pedig erős a mezőny, gondoljunk csak a Kádár alatti ún. Forradalmi Ifjúsági Napokra.

Publicisztika

Bánki György

Publicisztika

Avatar avatarnak farkasa

Kivel és miért harcolunk a közösségi felületeken?

Miért válunk acsarkodóvá az interneten? Miért leszünk vagdalkozók, kritikátlanok, fekete-fehérek, sebzettek és sebzőek? A romboló, gyakran felesleges csatározások nem csak a virtualitásban végzik el pusztításukat.

Belpol
Interaktív

Rádió

Interaktív

Nyugtató

Vírusinfó a Kossuthon

Miért csak most? Miért várt a Kossuth rádió – a nemzeti főadó! – a koronavírus-járvány harmadik hullámának a tetejéig azzal, hogy napi rendszerességű tájékoztató műsort indítson?

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/12.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/12.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Sorköz

JÁTSZÓTÉR - Napjaink mesehősei

Sorköz

Köztünk jártak

A mesekönyvkiadás új és népszerű törekvése a példaadó életutak meseszerű feldolgozása. Az ismert emberek élettörténetének áthangszerelése többfunkciós meséket eredményez.

JÁTSZÓTÉR - könyv

Sorköz

Christian Tielmann

Berci és az eltűnt osztálypénz

Őrült bűntény borzolja a kedélyeket: a 3/a osztálykirándulásra készül, de lába kelt az osztálypénznek, százezer forintnak!

JÁTSZÓTÉR - könyv

Sorköz

Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

A két unokatestvér, Jancsi és Blanka nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis együtt kell tölteniük rettenetesen szigorú nagymamájuknál egy hosszúnak és unalmasnak ígérkező nyarat.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

Áhított szellemek

Fridvalszki Márk képzőművész  

A Future Perfect – Befejezett jövő című kiállítás elsőként ad átfogó képet Fridvalszki Márk archeo-futurológiai programjáról, print, kollázs, installáció felhasználásával.

Színház

Színház

Színház

Rég volt, rút volt

Stereo Akt: Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből

Repülünk vissza a kilencvenes évekbe, az előadók gyerekkorába, hogy megtaláljuk azt az esszenciális alapélményt, amely az Y-osokat – azaz a rendszerváltás környékén született generációt – Y-ossá teszi.

Zene
Tudomány

Mi maradt a párizsi klímacsúcsból?

Tudomány

Ígéretek sűrűjében

A 2016-ban aláírt történelmi klímaegyezmény alighanem csak írott malaszt marad. Sok egyéb mellett a globális felmelegedés elleni közös törekvéseket is elsodorhatja a járvány.

Sport
Lokál
Lélek

JÁTSZÓTÉR - Pénzügyi nevelés az óvodától felnőttkorig

Lélek

Vágd zsebre!

Szakértők szerint a gyerekek pénzhez fűződő viszonyára érdemes már 2-3 éves koruktól odafigyelni. S abba sem hagyni, egészen a felnőtté válásig. Mindehhez számos különféle segédlet elérhető ma már a szülők számára.

Gasztro

étel, kihordó

Gasztro

Szimply Indian

Mostanában egymásba érnek az olyan belvárosi vendéglátóhelyek, amelyek ajtaján az „eladó” vagy a „kiadó” tábla díszeleg.

Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Az ártatlanság kórja

Ez bűn

A Fiúk a klubból (Queer as Folk) vagy a Ki vagy, Doki? (Doctor Who) című, itthon is ismert sorozatok írójának, Russell T. Daviesnek a legutóbbi munkája még a koronavírus-járvány előtt készült, de a nézőkhöz már a kellős közepén jutott el.

Film

Mikrofilm

Álhíres

„Akinek van 500 millió barátja, az biztos szerez néhány ellenséget is” – szólt A közösségi háló plakátjának szövege.

Tévésorozat

Mikrofilm

Láthatatlan város

Carlos Saldanha sorozata bájos válasz a Neil Gaiman-féle Amerikai istenekre és a mindent szinte észrevétlenül átszövő keresztény és nyugati mitológiai utalásokra.