Pert vesztett a Figyelő a Soros-lista miatt

  • narancs.hu
  • 2019. május 24.

Interaktív

Az elhíresült cikkben a civileket a lap "Soros-zsoldosoknak" nevezte. A kormányközeli médiummal szemben az érintetteket a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ közösen képviselte.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közösen képviselte azokat a civileket, akik első fokon megnyerték a Figyelő ellen a „Soros zsoldosok” listázása miatt indított pert.

A két szervezet még 2018-ban közösen ajánlott képviseletet az érintetteknek, akik közül Jávor Kata és Szőke Sándor jelentkeztek, úgy gondolták, hogy sérti a személyiségi jogaikat az, ha zsoldosként, idegen, gonosz hatalmak végrehajtójaként állítják be azt az értékes társadalmi munkát, amit végeznek.

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy széles társadalmi rétegek számára, első ránézésre is egyértelműen jogsértő volt a cikk tartalma. Kimondta, hogy a felperesek jó hírnevét sérti az a tényállítás, amely őket Soros György bármilyen akaratának végrehajtójaként, különösen a negatív jelentéstartalmú „zsoldosként” állítja be.

A bíróság azt is hangsúlyozta, hogy a közéleti vitában Soros György az ország ellenségeként jelenik meg, így az, hogy a felpereseket az ő személyével összefüggésbe hozták, ráadásul valótlan tényállításokon keresztül, mindenképpen jogsértő.

Nem fogadta el a bíróság a Figyelő védekezését, miszerint a cikk a véleménynyilvánítás szabadságának körébe tartozik.

Az ítélet szerint a lapnak fél-félmillió forintot kell fizetnie a felpereseknek, és egy teljes oldalon lehoznia a bírósági döntést.

Ugyanezen a napon jogerősen megnyerte a TASZ azt az ügyet is, amelyben az egyik munkatársáról készült képet a Magyar Idők egy ellenzéki tüntetőket lejárató cikk illusztrációjaként használta.

E jogerős ítélet szerint a másodfokú bíróság kimondta, hogy ugyan egy tüntetőnek tűrnie kell a fotózást, de azt már nem, hogy szándékosan, félrevezetően egy másik tüntetésről szóló cikk illusztrálására használják a képet, amin az adott személy szerepel. Különösen, ha annak a cikknek „Lincselt volna a csőcselék” a címe.

A Magyar Időket 300 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezte a bíróság.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?