Riporterek Határok Nélkül: tovább romlott a magyar média helyzete

  • narancs.hu
  • 2021.04.20 10:35

Interaktív

A tavalyihoz képest három hellyel lejjebb kerültünk a listán.

Kedden jelent meg a Riporterek Határok Nélkül (RFS) nemzetközi újságíró-szervezet friss jelentése a sajtószabadság helyzetéről, mely szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a helyzet.

Magyarország jelenleg a 92. helyen áll a 180 országot magába foglaló listán. A 2020-as adatokhoz képest három helyet rontott, tavaly még a 89. helyet foglalta el. Az RFS jelentése szerint Orbán Viktor kormánya kihasználta a koronavírus-járványt és még tovább növelte a magyar média feletti befolyását.

Megemlítik, hogy a jávány alatt elfogadott törvények megnehezítik például a közérdekű adatigénylést, vagy a drónfelvételek készítését, ahogy az sem segítette a magyar média helyzetét, hogy fake news terjesztésének vádjával fenyegethették az újságírókat. Kiemelik a Klubrádió és az Index ügyét, pozitív példaként pedig a Telex és a Szabad Európa indulását említik.

A lista első helyén Norvégia áll, majd következik Finnország, Svédország, Dánia és Costa Rica. A sort Kína, Türkmenisztán, Észak-Korea és Eritrea zárja.

Ha az EU-s tagállamokat nézzük, a jelentés csak Bulgáriában ítélte rosszabbnak a média helyzetét a magyarnál.

Neked ajánljuk