Snoblesse Oblige 2022/39.

  • Narancs
  • 2022. szeptember 28.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

„Önmagamban lelem meg a világot, ha a világban nem lelhetem meg önmagam.”

(Nádas Péter: A szabadság tréningjei)

szeptember 30., péntek, 9.30  Memória Melódia Senior Gála

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugdíjas művészei adnak ingyenes koncertet az Alzheimer Világhónap alkalmából Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. Műsoron: Mendelssohn, Albinoni és Liszt művei. Szólisták: Somorjai István trombitaművész, Csongár Péter és Csongár Márton klarinétművészek. A hangverseny félidejében egy kis tudományos stand-up is lesz: a jelenleg zajló kutatásokról Kamondi Anita neurológus professzor tart előadást. (Magyar Tudományos Akadémia, díszterem, Bp. V., Széchenyi István tér 9.)

 

szeptember 30., péntek, 19.00  Darázs – bemutató

Két iskolai barátnő (Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza játssza őket) húsz év után újra találkozik. Semmi közös nincs az életükben, egyikük viszont a másik segítségére szorul. A segítségnyújtásból aztán kegyetlen pszichothriller kerekedik, fókuszában az iskolai zaklatással. Morgan Lloyd Malcolm művét Bognár Péter fordítása nyomán Bíró Bence dolgozta át és Ördög Tamás rendezte. 16 éves kor felett ajánlott. Másnap is látható. (Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget, hrsz.: 23800 – a volt palackozóüzem)

 

szeptember 30., péntek, 19.00  A létezés eufóriája

Szabó Réka koreográfus filmje a Tünet Együttes Sóvirág című előadása kapcsán készült, amelyben a rendező összehozta az akkor 90 éves holokauszt-túlélő táncost, Fahidi Évát és az elismert fiatal kortárs táncost, Cuhorka Emesét. Az előadás nagyot szólt, ahogy a film is, amely már a három nő közös határátlépéseiről szól. Most a III. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napokon látható. (Hiemer-ház, Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.)

 

szeptember 30., péntek, 19.00  Guppi

Két éve volt 20 éves a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, és ekkor költöztek új helyre is, ám a hivatalos ünneplés a pandémia miatt elmaradt. Most egy fesztivállal avatják fel az új helyet és ülik meg az utójubileumot. Vaszilij Szigarjev darabjával kezdenek, amely egy mérgező házasság története, Nyári Oszkár, Nyári Szilvia és Pál András szereplésével. Az előadások után a Karaván Fesztivál ideje alatt koncertek is lesznek. Fellép a Gypsy Soloists, Balogh Kálmán és Farkas Rózsa, valamint Beck Zoli. (Karaván Színház, Bp. IX., Üllői út 31., bejárat a Kinizsi utca felől)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.