Snoblesse Oblige 2022/39.

  • Narancs
  • 2022. szeptember 28.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

„Önmagamban lelem meg a világot, ha a világban nem lelhetem meg önmagam.”

(Nádas Péter: A szabadság tréningjei)

szeptember 30., péntek, 9.30  Memória Melódia Senior Gála

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugdíjas művészei adnak ingyenes koncertet az Alzheimer Világhónap alkalmából Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. Műsoron: Mendelssohn, Albinoni és Liszt művei. Szólisták: Somorjai István trombitaművész, Csongár Péter és Csongár Márton klarinétművészek. A hangverseny félidejében egy kis tudományos stand-up is lesz: a jelenleg zajló kutatásokról Kamondi Anita neurológus professzor tart előadást. (Magyar Tudományos Akadémia, díszterem, Bp. V., Széchenyi István tér 9.)

 

szeptember 30., péntek, 19.00  Darázs – bemutató

Két iskolai barátnő (Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza játssza őket) húsz év után újra találkozik. Semmi közös nincs az életükben, egyikük viszont a másik segítségére szorul. A segítségnyújtásból aztán kegyetlen pszichothriller kerekedik, fókuszában az iskolai zaklatással. Morgan Lloyd Malcolm művét Bognár Péter fordítása nyomán Bíró Bence dolgozta át és Ördög Tamás rendezte. 16 éves kor felett ajánlott. Másnap is látható. (Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget, hrsz.: 23800 – a volt palackozóüzem)

 

szeptember 30., péntek, 19.00  A létezés eufóriája

Szabó Réka koreográfus filmje a Tünet Együttes Sóvirág című előadása kapcsán készült, amelyben a rendező összehozta az akkor 90 éves holokauszt-túlélő táncost, Fahidi Évát és az elismert fiatal kortárs táncost, Cuhorka Emesét. Az előadás nagyot szólt, ahogy a film is, amely már a három nő közös határátlépéseiről szól. Most a III. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napokon látható. (Hiemer-ház, Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.)

 

szeptember 30., péntek, 19.00  Guppi

Két éve volt 20 éves a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, és ekkor költöztek új helyre is, ám a hivatalos ünneplés a pandémia miatt elmaradt. Most egy fesztivállal avatják fel az új helyet és ülik meg az utójubileumot. Vaszilij Szigarjev darabjával kezdenek, amely egy mérgező házasság története, Nyári Oszkár, Nyári Szilvia és Pál András szereplésével. Az előadások után a Karaván Fesztivál ideje alatt koncertek is lesznek. Fellép a Gypsy Soloists, Balogh Kálmán és Farkas Rózsa, valamint Beck Zoli. (Karaván Színház, Bp. IX., Üllői út 31., bejárat a Kinizsi utca felől)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk