Egy hét kultúra 2022/39.

  • Narancs
  • 2022. szeptember 28.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

KÖR A régészek szerint hétezer évnél is régebbi, tehát a Stonehenge-nél is korábbi lehet a Prága szélén található Vinoř körzetben feltárt ősi, kör alakú építmény. Az 55 méter átmérőjű úgynevezett rondella első nyomait már az 1980-as években felfedezték, a teljes területet azonban csupán mára sikerült megtisztítani. A régészeti kutatásokat végző szakértők az építmény környezetében cserépedény-töredékeket, állati csontokat és kőszerszámokat is találtak. A feltárások alapján a vinoři rondella rendkívül jó állapotban maradt meg, érintetlenül konzerválódott palánkokat is találtak, és három külön bejáratot azonosítottak. A kutatók szerint a vinořihoz hasonló, kontinensszerte megtalálható, neolitikumban épült körárkok tekinthetők az európai építészet legelső emlékeinek, és bár már több hasonlót is sikerült feltárni a környező országokban, a pontos funkciójukra még nem derült fény. Az eddigi hipotézisek szerint szakrális vagy csillagászati használatra, egyes kutatók viszont úgy vélik, kereskedelmi vagy egyéb gazdasági célra is épülhettek.

 

ÉLETMŰ Párizsba érkeztek Edvard Munch (1863–1944) legfontosabb művei, ugyanis szeptember 20-tól január 22-ig a Musée d’Orsay nagyszabású kiállítás keretében mutatja be a norvég festő pályáját és annak legfontosabb alkotásait. A tárlat az Edvard Munch. Un poème de vie, d’amour et de mort címet kapta, ezzel is kiemelve azt, hogy a műveket a Munch festészetében legtöbbször visszatérő motívumok, a magány, a szerelem, az eltűnés és a halál köré csoportosították. A festményeken kívül a kiállításon bemutatják Munch több metszetét, litográfiáit és fafaragásait is. A tárlatot az oslói Munchmuseettel közösen szervezték, ám az ikonikus, Sikoly című festmény helyett csak annak első, 1895-ben készült litográfiáját kapták kölcsön.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.