Tartalom

MaNcs 34. évf. 39. sz. (2022-09-29)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A szerk.

A szerk.

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Hogy jobban fájjon

A szívhangrendeletről

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Nemzeti anyamentő

Az abortusz etikai dilemmájáról és a magzati szívhang meghallgatásának nőnevelő erejéről szóló cikkek megjelenése után szerencsére maradt még nekem is egy megíratlan téma: az, hogy vajon mi motiválhatta P. miniszter urat arra, hogy meghozza a szívhangrendeletet.

Belpol

Interjú

Belpol

„A fideszes holdudvar próbál lakhatáshoz jutni”

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester a képviselő-testületi többség elvesztéséről

A szeptemberi időközi egyéni önkormányzati képviselő-választás után a főváros I. kerületében, a Várnegyedben az ellenzék elvesztette többségét a képviselő-testületben. V. Naszályi Mártát arról kérdeztük, mire számít az új helyzetben.

Recesszió előtt az ország

Belpol

A lemondás kora

Mit okozhatnak együttesen a megugró energiaárak, általában a magas infláció és az államháztartás egyre sanyarúbb helyzete? És hogyan néz ki mindez alulnézetből?

Belharcok és korrupció a Dunakanyar szívében

Belpol

„Ha ez így megy tovább, akkor vége Zebegénynek”

Időközi polgármester-választás lesz október 2-án Zebegényben, és a Dunakanyar egyik legszebb településén folyamatos korrupciógyanú fűti az indulatokat. Egy bebukott 900 millió forintos támogatás és egy kellemetlen peres ügy mellett a kormánypártok erőszakos nyomulása rontja a helyzetet.

Nyugdíjas élet és béke a NER alatt

Belpol

Száll a kakukk Szegeden

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.

Külpol

Putyin a lovak közé dobja a gyeplőt

Külpol

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Olasz parlamenti választás

Külpol

A legszélről legeltek

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Könyv

Könyvmelléklet

Könyv

Könyvtárak vadvirágai

Formálja-e a szemléletünket az ökoirodalom?

Az irodalom új irányzata nem egészen új, de csak az utóbbi években bukkant fel az olvasók horizontján. Az ökoirodalom fikcióból és elméleti munkákból álló korpusza többet hirdet, mint a klímatüntetők transzparensei, mélyebben foglalkozik a környezeti válság okaival, mint az újsághírek, és akár a klímaszorongásunkon is képes enyhíteni.

Könyvmelléklet – interjú

Könyv

„Inkább a megoldásokra fókuszálok”

Maja Lunde író

A klímaválságot a középpontba állító családregényei világszerte szerepelnek a könyvkiadók toplistáin és a könyvklubok népszerű olvasmányai között. A norvég írónőnek a napokban jelenik meg a negyedik „klímaregénye”, és idén ősszel Budapestre is ellátogat.

Könyvmelléklet – kritika

Könyv

Egyszer véget ér

Peter Brannen: A világ végei

A híreket olvasva egyértelműnek tűnhet számunkra, hogy természettörténeti szempontból is drámai korban élünk: az emberi civilizáció mindennapos, rutinszerű működésének köszönhetően olyan változások zajlanak a Földön, amelyek alapvetően formálják át életünk keretrendszerét.

Könyvmelléklet

Könyv

Naiv ember történelmi forgószélben

Sztehlo Gábor: Háromszázhatvanöt nap. Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-ben

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész embermentő tevékenységét szerencsére viszonylag sokan ismerik – bár közel sem annyian, mint amennyire ismerni kellene rendkívüli történetét.

Könyvmelléklet – kritika

Könyv

Mézillatú angol rózsa

Molnár Krisztina Rita: Hosszú utazás

A hosszú utazás az időben zajlik. Az első vers lírai énje etruszk, és mint a szarkofágon lévő szobor tekintete, „múltat és jövőt / egymásra másolva lát”. Ez a kép később is felötlik, amikor a limesről van szó, újból, halványan, amikor Szűz Máriáról vagy az örök, bibliai szamárról, erősebben a háborúnál és a járványnál.

Könyvmelléklet – kritika

Könyv

Mondogalódom

Egressy Zoltán: Jolka harangja

A 94 éves zalai parasztasszony mesélni kezd. Az nem derül ki, hogy pontosan kinek és miért: nekünk mesél. Csapongó elbeszélésének nincs gátja. Mintha egy nyelvjárásgyűjtés feljegyzéseit olvasnánk, ahol a cselekmény vagy a következetesség másodlagos a történeteket hordozó nyelv mellett.

Könyvmelléklet – kritika

Könyv

„Minden fontosat elvégeztek”

Irena Brežná: Minden világok legjobbika

A németül író, szlovák származású Irena Brežná nem ismeretlen a magyar olvasók előtt: 2016-ban jelent meg (ugyancsak Vályi Horváth Erika fordításában) A hálátlan idegen című, önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye.

Könyvmelléklet – kritika

Könyv

Lehet könnyebb

Dr. Eigner Bernadett: Szülő születik

Családot bárki alapíthat, gyereke pedig ha nem is mindenkinek, de nagyon sokaknak lehet.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Egy fiktív háború leletei

Leitner Levente: Incognito

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Film

Kritika

Gázlángolj még, baby!

Olivia Wilde: Nincs baj, drágám

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Koncert

Kritika

Háromszoros biztatás

Dés András kurátori koncert: 3 az 1-ben

A Magyar Zene Háza harmadszor kért fel egy-egy neves muzsikust, hogy állítson össze olyan eddig nem létező formációkat úgy, hogy ő maga nem játszik azokban.

Film

Interjú

Film

„Pusztán színészet”

Yarit Dor intimitáskoordinátor (IC)

Az IC-ként az Egyesült Királyságban elsőként dolgozók egyikeként olyan produkciók szexuális tartalmú és meztelenséget megjelenítő jeleneteinek forgatását felügyelte, mint A Bridgerton család, a Shadow and Bone – Árnyék és csont, az Atlanta vagy a Tőrbe ejtve folytatása. Mi a dolga egy erotikus jelenetnél, előírja-e a szereplőknek, hogy hova nyúlhatnak s hova nem, és az IC jelenléte valóban kiöli-e a spontaneitást a színészekből – ilyeneket kérdeztünk tőle.

tévésmaci

Film

A móló hódja

Amikor Sztupa és Troché első királyságukat ülték, övék volt minden a Láng Kálmán utcától a munkásotthonig, az MHK-pályától a vízi telepig minden, de minden.

Zene

Interjú

Zene

„Billy Idol-rajongó vagyok”

Steve Stevens gitáros

Közreműködött filmzenékben, gitározott a Dirty Diana című Michael Jackson-slágerben, dolgozott David Hasselhoff-fal, de a leginkább Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. Steve Stevens a budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Kleo

Történelmi metafikció, igaz hazugság, kifacsart, groteszkké nagyított múlt.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Mo világa

A család még Mo gyerekkorában menekült Kuvaitból Texasba, s azóta is papírok nélkül élnek, így a férfi számára a menekülés máig nem ért véget.

Interaktív
Gasztro