Snoblesse Oblige 2023/29.

  • Narancs
  • 2023. július 19.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Két hónap napfény vár ránk a nyárban, / Kószálunk vígan viruló tájban, / Hűsítő tavakra, strandokra járunk, / Nincs is ilyenkor boldogabb nálunk.

(Andók Veronika: Vakáció)

péntek július 21. 19.00 Ha hős akarsz lenni, csak kövess engem 

Tasnádi Bence és Várvölgyi Szabolcs John Lennon-estje a zenész és dalszerző születésének 80., halálának 40. és a Beatles feloszlásának 50. évfordulója alkalmából a Jókai téri esték műsorán. A két gitáros erre az estére Lennon minden korszakából válogatott számokat.

(Szabadtéri színpad, Bp. VI., Jókai tér)

 

péntek július 21. 19.00 Még egy kört mindenkinek

A dán filmsiker nyomán készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít azzal, hogy milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt. Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm és Claus Flygare művét Paczolay Béla rendezte az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében a Városmajori Szabadtéri Színpad 2023-as saját bemutatójaként. Másnap ismét látható.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

péntek július 21. 20.00 Zabolátlan lovaim – dalest

Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár vezetője, valamint Dargay Marcell, a Katona József Színház és más színházak állandó zeneszerzője különleges, művészi és sok-sok ötlettel teli kíséretet adnak Kollár-Klemencz László szuggesztív és érzelmes performance-ához. Játszanak francia sanzonokat, retró slágereket, valamint a kortárs popkultúra melankolikusabb vonalából is válogatnak az atmoszférához illő dalokat, megidézve többek között Yves Montand-t, Dalidát, Viszockijt, Johnny Casht, Cseh Tamást és Marlene Dietrichet is. A műsor különlegessége, hogy minden dalt magyarra fordított, illetve újrafordított Grecsó Krisztián, Máthé Zsolt és Kollár-Klemencz László.

(Pirogránit Udvar, Pécs, Zsolnay-negyed)

 

péntek július 21. 20.00 Petőfi-koncert

Ferenczi György, a világ egyik legjobb szájharmonikása 2006-ban Petőfi-lemezt csinált, abból aztán koncertsorozatot és ma zenekara az 1-ső Pesti Rackák és Magyarország leginnovatívabb big bandje, a Modern Art Orchestra közreműködésével lép színpadra, hogy minél többekhez eljuttassák a nagy költő verseit.

(Várkert Bazár, Öntőház udvar, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

péntek július 21. 23.00 Bohemian Betyars – koncert

Indul a völgyfesztivál, és az első este a speed-folk-freak-punkos, energikus formáció koncertjével zárulnak a programok a központi helyszínen. Az egyedi módon tálalt, magyar, balkáni és cigány népzene alapú muzsika után lehet tervezni a fesztiválnapokat és szelektálni a sok programot, mert mindenhol nem tud egyszerre ott lenni a völgylakó. Már most szólunk, hogy másnap ugyanitt, ugyanekkor Hiperkarma.

(Panoráma színpad, Művészetek Völgye, Kapolcs)

 

szombat július 22. 14.30 Nemzetek fesztiválja: bemutatkozik a Koreai Köztársaság

A szabadtéri multikultúrprogram hagyományosan egy kiállításmegnyitóval indul, amelynek témája a Busan Expo 2023. (A képek a tér piac felőli kerítésén láthatók augusztus 2-ig.) Utána Kang Kyeongmin, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának fuvolakoncertje hallható a pavilonban, közben kalligráfia-workshop veszi kezdetét a Munbangsau kalligráfia-csoport vezetésével. A Nawoul Tánccsoport hagyományos koreai táncbemutatója, a kvíz és a LikeOn csoport k-pop táncbemutatója után k-pop diszkó következik.

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

szombat július 22. 20.00 Gondolkodó a Gólyában – megnyitóest

30 éves a Gondolkodó Autonóm Antikvárium, és éppen most költözik ide, hogy mostantól itt fogja radikális, osztályharcos, forradalmi könyveit, kiadványait, filmjeit, zenéit és egyéb szubkulturális dolgait bemutatni. A program egy felvezetővel kezdődik, majd Hans Richter Everyday című, 1929-ben készült 16 perces, munkaellenes filmalkotása látható. Utána a Rovar17 experimentális zajkoncertje, majd az EL Kanász SpeciEl avantgárd dzsesszműsora következik. Lesz még Santiago Grasso: The employment (A bérmunkás) című rajzfilmje, meg a Klaustrovox, a Kidwar és a Prell indusztriális zenei koncertje.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat július 22. 22.00 Pure Lust – parti

Az idén is folytatódik a tavalyi nagy sikerű kertiparti-sorozat sütögetéssel, pingpongozással, chillezgetéssel a parton, a függőágyakban. Aztán hajnalig lehet táncolni a rezidens Pure Lust DJ-k – Kristof Kelemen, Daniel Santiago, Daniel Ban – zenéire. Lesz itt mindenfajta zenei lüktetés az indie dance, dark diszkótól kezdve afro house-on át egészen a slow house és donwtempóig. Belépő meg nem lesz.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

vasárnap július 23. 19.00 A hosszú élet titka

Rényi Ádám Osztálytalálkozó és A bezzeggyerek című, nagy sikerű novellásköteteiből válogatott 16 keserédes, abszurd és meglepő történetet ad elő Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet, Márton András és Mohai Tamás. A sztorik egyebek közt arról szólnak, hogyan búcsúzik a színpadtól és legendás partnerétől az ünnepelt primadonna, vagy hogyan lehet befejezni végre egy bosszantóan elhúzódó lakásfelújítást. Lengyel András rendezte.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

vasárnap július 23. 20.30 Tárkány Trió – koncert

Az egyedi fejkendő- és szalma­kalap-készítő workshopon túl, a nagy Panoráma színpados 30Y-koncerten meg még innen ezt az estét a Művészetek Völgyében a három világzenész indítja. Magyar népi cimbalommuzsikát játszanak, a zenekar vezetője Tárkány-Kovács Bálint pedig mesél a közönségnek erről a csodás magyar hangszerről.

(Világzenei udvar, Kocsor-ház, Művészetek Völgye, Taliándörögd)

 

hétfő július 24. 11.00 Zsebtenger – Rutkai Bori Banda koncert

Egyik játéktól a másikig tartanak a Bori-dalok, amelyeknek a szövegei humorforrásként és lelki táplálékként is a napra hangolódást segítik az egész családnak. Bori saját kezűleg készített, horgolt bábjaival, kellékeivel kelti életre a mesedalokat, de sok más képzőművészeti akcióval is gazdagítja az előadást. Később a Panoráma Színpadon 20.30-tól Csaknekedkislány, majd éjszakai Vad Fruttik-koncert látható és hallható. Utóbbival egy időben a Besh o droM kezd Taliándörögdön a Világzenei udvarban. Utóbbi kettő között azért muszáj lesz választani.

(Kaláka versudvar, Művészetek Völgye, Kapolcs)

 

hétfő július 24.  18.00 Tiszt és kém – a Dreyfus-ügy

A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolták, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélték. Roman Polański Ezüst Oroszlán- és FIPRESCI-díjas filmje Robert Harris történelmi bestsellere nyomán ezt a történetet dolgozza fel. Francia nyelven felirattal látható a Szánsájn fesztiválon. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.

(Cirko-Gejzír mozi, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

kedd július 25. 10.00 Cicc! – kiállítás

A macskák ősi misztériuma, legendás élete és hétköznapjai a legfrissebb kortárs alkotásokon keresztül sokrétűen, többféle értelmezésben és stílusban. Többek között Demcsák Dóra Vanda, Nagy Gabriella, Nemes Anna, Nyári Flóra, Ódor Bence István, Szalay Péter, Tayler Patrick, Töttös Kata, Verebics Ágnes és Wahorn András alkotásait láthatjuk augusztus 18-ig, keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 14 óra között.

(Hegyvidék Galéria, Bp. XII., Királyhágó tér 10.)

 

kedd július 25.  16.00 S.Ö.R.

Shakespeare összes műveiből ad áttekintést két óra alatt Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter. Egyébként több mint két évtizede, töretlen sikerrel. A paródiát mindig szerette a nép, és ez igaz a völgylakókra is. Ha mégsem, akkor ugyanekkor simán öltözködhetnek ehelyett Mancika budoárjában a Petendi pajtában, vagy megnézhetik a Művészetek zöldje helyszínen a Jane Goodall Institute által szervezett Kádár András-előadást (címe: Csimpánzként élni), esetleg részt vehetnek vitaszínházi workshopon az Egyetemi udvarban.

(Színház színpad – templom, Művészetek Völgye, Kapolcs)

 

kedd július 25.  20.00 A dal a miénk 2.0 – koncert

A Csík Zenekar egy Lokomotív GT feldolgozáslemezt adott ki 2020-ban. Az album megjelenését kétéves lemezbemutató turné követte, amelynek sikerén felbuzdulva született meg a folytatás a fenti címen új dalokkal újratöltve. Presser és Karácsony is ott lesz a színpadon.

(Panoráma színpad, Művészetek Völgye, Kapolcs)

 

szerda július 26. 20.00 JazzaJ

A különleges dzsesszzenék sorozatban ma este egy New York-i free saxophone-rock sztár érkezik Berlinből: Chris Pitsiokos és bandája a dzsessz líraiságát, a rock legextrémebb formáit és a zajzene vakmerő intenzitását ötvözi a kortárs klasszikus zenerészletekre való absztrakcióval. A hazai fellépő társak sem akárkik, ők a KAP zenészei lesznek, vagyis Kováts Gergő, Ajtai Péter, Porteleki Áron triója.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szerda július 26. 20.30 Bëlga-koncert

Magyar könnyűzene, de azért kemény, legalábbis a szövegek tekintetében. Az együttes 1998 tavaszán alakult Budapesten a Tan Kapuja Buddhista Főiskola diákjaiból. Mára hárman maradtak: Bauxit, Még5lövés és Tokyo. Ugyanekkor Dörögdön Palya Bea világzenei koncertje lesz.

(Panoráma színpad, Művészetek Völgye, Kapolcs)

 

 csütörtök július 27. 18.00 Kozmosz 936, MÉZS, Trip to Mira – koncert

A pszichedelikus nyári este intergalaktikus utazással indul, amelynek során nyolc fehér patkány kíséri a közönséget a fedélzeti centrifugában, és nem lesz hiány dögös riffekben és feszes groove-okban sem. Aztán következik az alig öt éve létező, budapesti srácokból álló banda a blues, a funky, a dzsessz és a klasszikusabb rockzenéket vegyítő műsorával. Majd öt, nem kevésbé fiatal zenész lüktető ritmusokkal és visszhangban úszó gitárokkal. És minden megvilágosodik, egy estére legalább.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 csütörtök július 27. 18.00 A Danubia Ütőegyüttes koncertje

A formáció anyazenekara a Danubia Zenekar, ahol szimfonikus zenekari zenészként rengeteg tapasztalatra tettek szert, de mivel az ütőhangszeres irodalom kimeríthetetlen forrásként áll rendelkezésükre, nagy örömmel vágtak bele a közös kamarazenélésbe. Keresztes Magor Szabolcs, Szekér Attila, Szalai Tamás és Wenzon Zsuzsanna zenekarának repertoárja széles: az afrikai törzsi zenétől a japán stílusú ütőhangszeres zenén át az amerikai ragtime-okig, filmzenékig. A program ingyenes!

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

 csütörtök július 27. 21.00 Dés László: Így öten! – koncert

Amikor Lackfi János, Zorka és Kemény Zsófi zenés versimprója már rég befejeződött a kapolcsi Kaláka versudvarban, és a Lóci játszik koncertje épp elkezdődött a Panoráma színpadon, lesz völgylakó, aki elzarándokol ide Básti Juli, Für Anikó, Mácsai Pál és Nagy Ervin kedvéért. Megéri. A produkciót ezúttal is egy kiváló zenészekből és vokalistákból álló zenekar kíséri. Az együttes tagjai: Horváth Kornél – ütőhangszerek; Sipeki Zoltán – gitár, Boros Attila – basszusgitár, Sebestyén Áron – billentyűs hangszerek, Gyenge Lajos – dobok, Óvári Éva – vokál, Péter Barbara – vokál.

(Cirque de Tókert, Művészetek Völgye, Vigántpetend)

 

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.