Szüret 2023/29.

  • Narancs
  • 2023. július 19.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

A rezsicsökkentést érdemes úgy fölfogni, hogy minden család havonta kap 181 ezer forintot. Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor ennyivel nőne az ő kiadásuk.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

 

NYITOTT   AKARJÁK   TAPASZTALHATTUK   KEVÉS

 

Az egységes testméretű, magas hasznos húsarányt produkáló, előhűtött galamb ugyanis kifizetődő exportcikk lehet a megfelelő piacképes árualap biztosítása mellett. A miniszter hozzátette, ennek nyomán indult el mintaprojektként a Nemzeti Húsgalamb Program, „Szárnyaló gazdaság” elnevezéssel.

Az Agrárminisztérium Sajtóiroda közleményéből

 

Csák János szerint egy ország sikeréhez, jövőképességéhez háromféle tőke szükséges: gazdasági, emberi és legfőképpen kulturális tőke. Amelyik népnek nincs kultúrája, annak identitása és önrendelkezése sem lehet – vélekedett. Ma Magyarországon viszont olyan kormányzat van, amelynek köszönhetően „van önrendelkezésünk, van szuverenitásunk, ezért cselekvőképesek vagyunk” – jelentette ki Csák János.

MTI

 

A kötelező migránskvótáról szóló intézkedés elfogadása esetén egy 20–30 ezer embert befogadó migránsgettót kellene létrehozni Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Ráadásul ez nyitott tábor volna, vagyis a migránsok ki-be járkálhatnának, veszélyeztetve a magyar emberek biztonságát, bevándorló országgá téve Magyarországot – közölte Bakondi György.

MTI

 

Soha ne feledjük, hogy Magyarország csak azért létezik, mert a magyarok akarják, hogy létezzen. Akarják, mert szeretik. Szeretik, mert az övék.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf altisztjelöltek Hősök terei eskütételén; Honvédelem.hu

 

Napjainkra már nincsenek illúzióink Európával kapcsolatban, ám európai eszményeinket ma sem vagyunk hajlandók feladni, mert eszmények nélkül nem lehet, illúziókban pedig nem érdemes élni – jelentette ki Kövér László szombaton a Zala megyei Pördeföldén. Az Országgyűlés elnöke a kistelepülésen épült Jézus szíve kápolna felszentelésének harmincadik évfordulóján beszélt arról, hogy rengeteg áldozat és kemény munka árán „tapasztalhattuk meg, hogy a magyar állam eszményéből miként tudunk lépésről lépésre haladva valóságot teremteni”.

MTI

 

Vajna Timi már a fenekét is injekciózza, hogy anya lehessen

Cím a Blikk.hu-n

 

Varga Viktor már hosszú ideje dolgozik a háza felújításán. (…) A hajlék rengeteg spirituális jelentéssel bíró ereklyét őriz. A kert maga egy különleges ökoszisztéma lesz: a természet és a víz találkozása. A jurtát megtartja, de az épületben helyet kap egy nyitott, szabadban elhelyezkedő hálószoba is. Szauna, dézsa és még rengeteg különlegesség…

Bors

 

Szájer Józsefnek szerintem már újra játékban kellene lennie, mert szükség van a tudására és tapasztalatára, de az esetleges visszatérése az ő személyes döntése. Józsi helyzetét leginkább egy olyan sportolóéhoz lehet hasonlítani, akinek volt egy súlyos sérülése, de már újra teljes értékű edzésmunkát végezhet.

Deutsch Tamás az Index.hu-nak

 

A dollárbaloldal összes politikusa megjelent a Pride-on

Cím az Origo.hu-n

 

A petőfiszállási Mária kegyhely is része lesz a pálos rend kulturális örökségét bemutató zarándokútnak. (…) A megvalósításhoz Lezsák Sándor országgyűlési képviselő támogatását kérték a pálos atyák (…) a Hungarikum Ligetben megrendezett Európa Szabadegyetemen. Az esemény keretében bemutatkozott a keresztény motorosokat tömörítő Motorkerékpálosok közössége, bemutatták a Magyar Pálos Rend, azon belül is a petőfiszállási kegyhely szellemiségét – tudtuk meg Szász János petőfiszállási polgármestertől.

Baon.hu

 

Nyáron, az utazás és vendégvárás idején érdemes felidézni azoknak a középkori magyar királyoknak az emlékét, akik az írott források szerint ellátogattak a mai Békés (…)megye területére. Némelyikük több oklevelet is adott ezen a vidéken, és olyan magyar királyról is tudunk, aki Békés (…)megye egyik településén költötte el az ebédjét.

Beol.hu

 

Az emberi értelem és társa, a lélek akarata a megoldásra, nem pedig pusztításra teremtetett. A nyár csöndje pedig visszaköveteli jussát, ahogy Európa a saját békéjét. Csakhogy ezért tenni, sőt szellemi értelemben küzdeni is kell. A keresztény kontinens – Európa – békétlenségének egyik oka a kevés zarándokhely.

Földi László titkosszolgálati szakértő írása a Magyar Nemzetben

Neked ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.