Egy hét kultúra 2023/29.

  • Narancs
  • 2023. július 19.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

GYŰJTEMÉNY Idén ősszel bocsátják árverésre Charlie Watts, a Rolling Stones 2021-ben elhunyt dobosának könyvritkaságait. Watts elsősorban 20. századi szerzők, többek között James Joyce, Virginia Woolf, Graham Greene, George Orwell és Ernest Hemingway műveit gyűjtötte, és több értékes első kiadás is a birtokába került. F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című regényének első kiadását a szerző ráadásul „az eredeti Gatsbynek”, vagyis Harold Goldmannek szignózta. Az árverést meghirdető Christie’s aukciósház várakozásai szerint ez a kötet akár 300 ezer fontért, vagyis több mint 130 millió forintért is elkelhet. Ugyancsak izgalmas darabja a gyűjteménynek Dylan Thomas walesi költő saját példánya első versgyűjteményéből. Ezt a szerző háromszor is szignózta: egyszer saját darabjaként jelölte meg, majd első barátnőjének ajánlotta, később azonban ezt a dedikációt áthúzva egy következő szerelmének ajándékozta a kötetet. Charlie Watts legértékesebb könyveit július végén Los Angelesben, szeptemberben pedig New Yorkban és Londonban is kiállítják.

GYÁSZ Életének 96. évében elhuny Lator László Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja. A kárpátaljai – akkor éppen Csehszlovákiához tartozó – Tiszasásváron született, a második világháború idején amerikai, majd szovjet hadifogságba került, a háború után Makóra költözött, ahol gimnáziumi osztálytársaival megalapította a József Attila Kört. Első verseskötetét háborús élményei inspirálták, az Őserdő anyagát azonban a cenzúrahivatal elutasította és bezúzatta. Az ötvenes években az akkor még Új Magyar Kiadó néven működő későbbi Európa Kiadónál lett orosz szerkesztő, majd az úgynevezett latin szerkesztőség főszerkesztője. A Klasszikus orosz költők, valamint A világirodalom legszebb versei című antológiákat is neki köszönhetjük. A hetvenes évek közepétől az ELTE világirodalmi tanszékén tartott műfordítói szemináriumot, ahol mások mellett Tóth Krisztinát, Szabó T. Annát és Vörös Istvánt is tanította. Műfordítóként többek közt Shakespeare, Burns, Schiller és Lermontov számos költeményét ültette át magyar nyelvre, fordításai több önálló kötetben jelentek meg.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.