Snoblesse Oblige 2023/46.

  • Narancs
  • 2023. november 15.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

A pázsitunkon sűrűn áll a dér, / törötten ing pár megtépett virág. / Háború van, gőzölve dől a vér, / zokogva húznak fenn a vadlibák.

(Áprily Lajos: November)

péntek november 17.  18.00 Felugró ablak – kiállításmegnyitó

Életünket nagyrészt online felületeken keresztül éljük, ami miatt az emberről jelentős mennyiségű adat keletkezik. Megfigyelünk és megfigyelnek. Biró Dávid új kiállítása a szentendrei PhotoLabban arra keresi a választ, hogyan változtatják meg gondolkodásunkat a személyre szabott AI-eszközök. A képek 2024. március 14-ig láthatók, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

(PhotoLab – Vajda Múzeum, Szent­endre, Hunyadi u. 1.)

 

péntek november 17.  19.00 Some Things Touch / Dream of a Ladybug

A Sissi Őszi Tánchét utolsó estjén egy szlovén és egy koreai koreográfiát láthatunk. Lia Ujčič és Engelmann András előadása a minket mélyen érintő dolgokról szól. A Katicabogár álma pedig, a koreai Jihye Ha alkotása, olyan modern kori embereket ábrázol, akik a szeretett családjuktól és szülővárosuktól távol küzdenek meg a mindennapokkal.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

péntek november 17.  19.00 Belém égsz

A RÉV Színház előadása a VIII. OPEN – Közösségi és Részvételi Színházi Fesztivál keretében. A darab három szereplője a harmincas éveiben jár, és egy furcsa kapcsolati háromszögben éli az életét.

A két férfi a nőt vádolja manipulatív viselkedéssel, míg a nő úgy érzi, hogy ő az áldozat. A valóság kibogozása a nézők dolga lesz. Rendezte és írta Szivák-Tóth Viktor. Jegyek csak online kaphatók, és az előadás csak 14 éven felülieknek ajánlott.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

péntek november 17.  19.00 Szebényi Dániel bemutatkozó koncert

A könnyűzenei előadó a Dal2023-ban debütált szólóban a Vigasztaló című dalával. Ma este viszont Fábry Adonisz, Gotthárd Misi, Mogyoró Kornél, Tempfli Erik és Usztics Dani társaságában lép színpadra, újdonságokkal is. 

(Instant-Fogas Komplexum, Bp. VII., Akácfa u. 51.)

 

péntek november 17.  19.30 Filharmónia 10 gálakoncert

A jubileumon és díjátadón többek között Miklósa Erika koloratúrszoprán, Horváth István tenor, Balázs János zongoraművész lép színpadra, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Vajda Gergely vezényletével, a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara Vashegyi György vezényletével, valamint a Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar, Szabó Dénes vezényletével. Műsoron Francis Poulenc-, Bartók-, Kodály- és Erkel-dallamok, továbbá Joseph Haydn 70. D-dúr szimfóniája.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

péntek november 17.  20.00   Műszaki Hiba, Balaton – koncert

Tömény rákendroll-nosztalgia lesz. A Maróti Dániel és Sepsik Bence szerzőpáros által 1996-ban alapított és már régen megszűnt, de most egy koncertre visszatérő zenekar kezd, és majdnem mindenki fellép, aki valaha játszott a zenekarban. Utána pedig az 1979 óta folyamatosan létező csoda, Víg Mihály zenekara lép a színre.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek november 17.  20.00   Groovus Interruptus – koncert

A leginkább smooth-dzsessz-funk műfajba sorolható zenekar – Borkó Attila, Kolta Peti, Vinnay Csaba, Mile László, Csendes Péter – saját szerzeményeit a dallamos témák mellett változatos hangszeres szólók tarkítják. Repertoárjában megtalálhatók Lee Ritenour és Mike Stern számainak feldolgozásai is.

(iF Jazz Café, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

péntek november 17.  22.00 Make Breakcore Great Again special: Chris­toph de Babalon

Ma a berlini zeneguru pakolja a ritmusokat, aki az 1997-es If You’re Into It, I’m Out of It’ albumával tört be a tört ütemek sztárvilágába. A pár hete megjelent Vale című lemezén van minden, az ambienttől az operán át a hardcore jungle-ig. Előtte S Olbricht új UK hardcore/

live szettje debütál, utána Pandulum tart breakcore és jungle bemutatót. A felvezetésről és a zárásról Saboteur, Zsábor Gaga és DJ Tobias Moretti gondoskodik. Vizuális tervezés: Mészáros Lőrincné Várkonyi Andi.

(Gólya, Bp. VIII., Orzcy út 41.)

 

szombat november 18.  15.00 Édes Anna

Elronthatatlan piskótarecept, tíz hónapnyi kifogástalan munka és egy brutális gyilkosság. A Free­szfe Egyesület előadásának szövegkönyvét Kosztolányi Dezső regénye alapján Ódor Gergő írta. 19.00-tól ismétlik.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 4.)

 

szombat november 18.  19.00 Zuboly – koncert

Ágoston Béla és zenekara – Benke Ágoston Félix, Busa István, Hock Ernő, Mizsei Zoltán, Szarvas Dávid – a legújabb gyöngyszemeiket adják elő, de nem maradhatnak el a régi slágerek, illetve mások slágerei sem, sajátos agrár hiphop kivitelben. 20.00-tól pedig a Jurij zenekar kezd egy másik teremben, aztán még eggyel arrébb lesz parti is.

(Turbina, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

szombat november 18.  20.30 Kampec Dolores – koncert

Az 1984-ben alakult formáció az idők során számos tagcserével, de kitartóan játssza egyedi hangvételű, magyar és nem létező népek zenéje által ihletett zenéjét. A jövőre 40 éves zenekar tagjai épp új lemezt készítenek. A belépővel közvetlenül lehet támogatni a zenekart.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szombat november 18.  21.00 Lidérc – koncert

Az együttes 2007 tavaszán alakult, ekkor találkozott Legát Tibor kollégánk, a legendás Kézi-Chopin együttes egykori vezéralakja és Dénes József (Dönci), a Balaton gitárosa. A zenekar 2016-ban, Dönci halála után aktiválta magát újra hosszú idő után, és jelenleg a balatonos zenészek – Keszei Krisztián, Horváth Gábor, Dudás Zsombi – mellett az exvidámparkos Papócsi László és Martinkó Tamás alkotják a csapatot. Merengős lesz, vicces és sanzonos.

(Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

vasárnap november 19.  10.00 „Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát felfedezni, ki vagyok?” – kiállítás

A MODEM és a Déri Múzeum közös tárlatának címe Tar Sándor naplójából való. A kiállításon látható művek pedig az író sorsának és életvilágának egy-egy mozaikjához kapcsolódnak, és emellett felidézik a 70-es, 80-as és 90-es évek Magyarországának jellegzetes helyzeteit, magatartásformáit. Gerhes Gábor, Kádár Emese, Németh Ilona, Szilágyi Lenke és Tóth Balázs Máté tárlata 2024. február 11-ig látható, hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között külső helyszínen, egy lakótelepi lakásban.

(Debreceni toronyház, Petőfi tér 10., 19. em. 203.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?