Egy hét kultúra 2023/46.

  • Narancs
  • 2023. november 15.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

GONCOURT-DÍJ Jean-Baptiste Andrea Veiller sur elle (Őrködni felette) című regénye kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a ­Goncourt-díjat. Az Olaszországban játszótó történet az első világháborútól kezdődően mutatja be a fasizmus térnyerését, majd bukását, miközben az egészen az 1980-as évekig érő cselekmény egy szerelmi szálon keresztül a feminizmus és a művészet kérdéseire is reflektál. Az 52 éves szerző – aki ­sikeres filmrendezői és forgatókönyvírói karrierjét hátrahagyva, néhány éve fordult az irodalom felé – egy francia rádióműsorban nemrég arról beszélt, hogy negyedik regényeként olyan művet szeretett volna írni, amilyent fiatal korában ő maga is szívesen olvasott volna. A Goncourt-díjat 1903 óta adják át, 1914 óta hagyományosan a párizsi Drouant étteremben, egy ebéd keretében. A jelentős marketingértékkel bíró elismerés jelképes, mindössze 10 eurós pénzjutalommal jár, egy szerző pedig csak egyszer kaphatja meg a díjat.

A SZÍNÉSZSZTRÁJK VÉGE A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) ­november 8-án előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, így másnap délben véget ért Hollywood történetének eddigi leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja. Az új, három évre szóló megállapodás védelmet ígér az ellen, hogy a stúdiók az emberi szereplők rovására használják a mesterséges intelligenciát, továbbá a juttatások növelését is tartalmazza. Ennek értelmében a juttatások legalább 7 százalékkal emelkednek, ez két százalékponttal haladja meg a forgatókönyvírók (WGA) és a rendezők (DGA) céhe által korábban kiharcolt emelést. A színészszakszervezet tárgyalóbizottsága a stúdiókkal kötött előzetes megállapodást titkos szavazással fogadta el, a mintegy 160 ezer szakszervezeti tag szavazása még hátravan, a sztrájkot azonban már lefújták, a színészek pedig újra munkába álltak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.