Tartalom

MaNcs 35. évf. 46. sz. (2023-11-15)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Bajtársak

Színház az egész. Vidnyánszky Attila aligha gondolta komolyan a lemondását, ha pár órával később az általa alapított és elnökölt Magyar Teátrumi Társaság mögé bújva könyörög a miniszternek, hogy maradhasson.

A szerk.

A szerk.

Tortacsata

Az ellenzéki oldalon nemrég kibontakozott minidráma túl nagy port nem kavar, mind­azon­által néhány megjegyzés erejéig megemlékeznénk róla. Ha valaki mellett elment volna, röviden összefoglaljuk a lényeget: a Momentum EP-képviselője és arca elébb a Válasz Online-on megjelent írásában, utóbb egy sor interjúban (a többi közt lapunkban is) meghirdette az ellenzéki politizálás megújítását, és ennek jegyében nekiment a Demokratikus Koalíciónak és a vezetőjének.

Publicisztika

László Géza

Publicisztika

Elakadt magyar populizmus

Gazdasági libikóka, lakossági illúziók, céges bizonytalanság

A magyar gazdaságirányítás kudarcéve 2023, ezen aligha lehet szépíteni. Kiolvasható ez a minapi miniszterelnöki értékelésből is. „Három vállalásunk volt, és azt teljesítettük” – mondta, ami egyfajta mentegetőzésnek tűnt annak, aki régóta hallgatja őt, de a későbbi mondatai sem győztek meg.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek 2023/46.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes válasza Benedek Kata írására; Danziger György olvasói levele Szigeti B. Péter publicisztikájához kapcsolódóan

Külpol

Külpol

„Nem ezek az érzések hívták életre Izraelt”

Fináli Gábor rabbi

Hogyan látszik Budapestről, a Hunyadi téri (Ábrahám sátra) ­zsinagógából Izrael újabb gázai háborúja, milyen megrázkódtatást okozott a diaszpórában a Hamász október 7-i kegyetlen mészárlása, van-e menekvés a sivatag törvényei elől? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a közösség rabbijával.

Belpol

Segítség és információ nélkül a recski sárlavina károsultjai

Belpol

Se látói, se tudói

Hiába ígérte, hogy ha megállapítják a bánya felelős­ségét, akkor maga jelentkezik a károsultaknál a peren kívüli megegyezésért, ezt mégsem tette meg a recski andezitbánya tulajdonosa. Az ügyben eljáró hatóságok „nem relevánsnak” minősítették az „érintetti kört”. A nyáron lezúdult sárlavina károsultjainak jogi képviselője nem lát más megoldást, mint a kártérítési perek megindítását.

Egymásra induló ellenzéki jelöltek

Belpol

Rosszul jönnek ki

Az ellenzéki erők egy sor településen egymás ellen is indítanak polgármesterjelöltet. A nem fideszes térfélen elsősorban a DK próbál meg a többiek fölé kerekedni. Az együttműködés hiánya az ellenzéki összefogást mindig is minden lehetséges módon bomlasztó Fidesz esélyeit növeli.

Szegváron „kormányváltásnál több” történt

Belpol

És most viszi

A szegvári művelődési ház tulajdonrészének 30 szá­zalékát szerezné meg perrel az egyesület, amely ­korábban pályázati pénzből bővítette az épületet. Ez az egykori fideszes és a jelenlegi független polgármester közötti harc új fejezete. Előbbi szerint a szegvári köz­élet durvább, mint az országos.

Színház

Színház

„Életem végéig tart”

Szalontay Tünde színész

Legszemélyesebb történetéből készített monodrámát. Titokról, magányról, elszigeteltségről, önmaga újbóli fel­építéséről és identitáskereséséről beszélgettünk vele, de szó esett arról is, hogy miért nem tagja már a Pintér Béla és Társulatának, és milyen szabadúszónak lenni.

Kritika

Színház

Kritika

Keserű hármas

Belém égsz

A győri RÉV Színház is azon független társulatok közé tartozik, amelyeket lehetetlen helyzetbe sodort a támogatások hiánya, ötfős társulatuk mára két állandó tagra apadt, hónapról hónapra próbálnak túlélni.

Könyv

Kritika

Egy haszontalan ember

Machado de Assis: Brás Cubas síron túli emlékezései

Brás Cubas jómódú brazil középosztálybeli családba született, némi kiaknázatlan tehetséggel megáldott, elkényeztetett férfi, aki csak sodródik a saját életében, egyik feleségjelölttől a következőig. Hősünk (antihősünk?) legkomolyabb és leghosszabb (több évtizedes) kalandja egy Virgília nevű nővel esik meg, a külvilág számára nyilvánvaló, ám szándékaik szerint titkos románcot folytatnak, a később már házas Virgília férjének orra előtt is.

Film

Kritika

A purgatórium tüze

Tudor Giurgiu: Libertate ’89 – Nagyszeben

Tudor Giurgiu az 1989-es romániai forradalom egy idehaza – de még Romániában is – kevéssé ismert fejezetét, a Nagyszebenben történteket dolgozza fel. A hajdani szász városban csaknem százan haltak meg 1989. december 21. után, rengetegen megsebesültek, és félezernyi embert hetekig tartottak fogva a helyi uszoda üres medencéjében, az elején ráadásul embertelen körülmények között.

Koncert

Kritika

Legyen inkább taps

Joshua Bell, Alan Gilbert és az NDR Elbphilharmonie

Amikor 1881-ben, három évvel az elkészülte után végre bemutatták Csajkovszkij hegedűversenyét Bécsben, a kor notórius zenekritikusa, Eduard Hanslick azt írta róla, a műnek „a bűzét hallani lehet”.

Film

Film

Az ördög és a szégyen

Tudor Giurgiu filmrendező

Az 1989-es romániai forradalom egyik kevésbé ismert eseménye elevenedik meg a Libertate ’89 – Nagyszeben című új román–magyar koprodukcióban. A forradalom ellentmondásos megítéléséről és a két ország filmfinanszírozási rendszerének különbségeiről beszélgettünk a rendezővel.

tévésmaci

Film

Látókutya

Amikor Sztupa és Troché megnyitották első balatoni halsütőjüket (Világos, Latinka Sándor utca, ha az állomás felől jössz, jobbra, a szabadstrandnál), az első fennakadás a megfelelő név kiválasztásánál volt.

Zene

Hegedűs Józsi énekes-gitáros-dalszerző

Zene

„Valamiféle hazaérkezés”

Első szólólemeze jelent meg az idén, de már javában dolgozik a következőn. Egy Békés megyei kistelepülésen nőtt fel, a zenélés mellett pedig néhány évig egy budapesti általános iskolában tanított. Kérésére Kőbánya felső vasútállomás restijében találkoztunk.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2023/46.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Körmök

Sokszor a fél karunkat is odaadnánk, hogy megtudjuk, a soron következő partnerünk az igazi lesz-e vagy egy újabb csalódás után elölről kell majd kezdenünk a „mi a kedvenc színed?”-től a „már megint fáj a fejed?”-ig tartó hajcihőt valaki mással.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Libabőr

Gyerekeknek szóló horror – az oximoronra R. L. Stine író egész karriert épített, legismertebb címe, a Libabőr hatvannál is több részen van már túl, 400 millió eladott példányával pedig ott van a Harry Potter mögött minden idők legkelendőbb könyvsorozatai között.

Visszhang: film

Visszhang

Metronom

A 70-es években az volt a Metronom a Szabad Európa román adásában, ami Cseke László Teenager Partyja a magyarban.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Minden kémia

Ahogy minden rendes kémiatanár mondaná, a szakácsművészet tiszta kémia. Az igazán tehetséges séfek egyben remek vegyészek is; a konyha egyszerre a művészet, a gondoskodás és a tudomány színtere.

Visszhang: könyv

Visszhang

Ughy Szabina: Az átlátszó nő

„Most nagyon mennek a női témák, ezek elég jól fogynak. Talán esetleg erről lenne érdemes írnia” – tanácsolja A kézirat elbeszélője az idős hölgynek, aki a könyvével a kiadóknál házal.

Visszhang: lemez

Visszhang

OMD: Bauhaus Staircase

Az Orchestral Manoeuvres in the Dark a szintipop első hullámában tűnt fel. Andy McCluskey és Paul Humphreys duójára saját bevallásuk szerint egyforma hatással volt az ABBA és Stockhausen.

Visszhang: koncert

Visszhang

Superminimalism

Minden elismerést megérdemlő kitartással rendezték meg a BMC-ben a lengyel jazznapokat, immár tizenegyedszer.

Tudomány

Tudomány

„Senki nem akar változni”

Vasárus Gábor László, a KRTK Regionális Kutatások Intézetének munkatársa

Vajon miért sikertelen a klímaváltozás elleni harc? A kutatóval győri előadása után egyebek közt erről is beszélgettünk, kicsit másképpen, mint ahogyan azt a zöld témában megszokhattuk.

Betyárvilág: Rózsa Sándor életei

Tudomány

Puszták réme

Már 145 éve halott a híres betyár, és még mindig megmozgatja az utókor fantáziáját – még ha az eredmény néha nem is lesz több, mint egy provokatív molinó a stadion lelátóján.

Száraz november 1619-ben, Sopronban

Tudomány

„Az emberek pincetokok”

Eger 1552-es ostroma idején már jelent meg magyar nyelvű könyv arról, miért és hogyan kell leszokni az iszákosságról. Az első mértékletességi egyesület alapszabályát 1619-ben írták Sopronban, csak kiváló férfiak számára.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Kőmíves Kelemenné-dombormű

Új, tizenhat termes általános iskolát adtak át 1962-ben a Budapesti Műszaki Egyetem mellett. A terveket három építész je­gyez­te – Kiss Albert, Mester Árpád és Preisich Gábor –, ám a vörös téglás „kocka” nem vált építészeti szenzációvá. „Építészeti szempontból semmi különöset nem találunk rajta: a tervezőknek a legolcsóbb megoldást kellett választaniuk.