Snoblesse Oblige 2024/11.

  • Narancs
  • 2024. március 13.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

hazám hazám ó háztáji hazárd / tajtékozolj csak fönnön bömbörömbölj / hazárd hazám fölfeslött hátizsák / föstött jövendő fültövön csillingöl / ha übü bácsi pockába pömöszköl / s a bősz zabára hánytatót sem ád

(Kovács András Ferenc: Übüper utazása Micsináljunkban)

péntek március 15. 10.00 Van művészi vénád? – Networks – kiállítás

Az idén 15. alkalommal írták ki a Van művészi vénád? című, középiskolásoknak szóló nemzetközi pályázatot, amelynek témája ebben az évben a különböző típusú és természetű hálózatok és kapcsolódási lehetőségek szerepe a mindennapi életünkben. A kiválasztott pályaművekből rendezett kiállítás március 28-ig látható keddtől péntekig 10 és 18 óra, illetve szombaton 9 és 13 óra között.

(Deák17 Galéria, Bp. V., Deák F. u. 17. I. em.)

 

péntek március 15. 14.00 Tilos Karaván

A Tilos Rádió tavaszi országjáró turnéjának első állomásán a program műsorkészítő workshoppal indul Tóth Szabi vezetésével (előzetesen regisztrálni kell), majd 19.00-tól 3. Utas rádióműsor „kerekasztal” Tóth Szabival és Berényi Csabával. Az esti program már belépős: 21.00-tól Esze Tamás-, majd Tudósok-koncert, és éjféltől a várva várt parti DJ Kanada Káosz szettjeivel.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

péntek március 15. 18.00 KVATERKA, Stone Sober, dr. Kotász – koncert

Posztmodern sanzonok, urbánus balladák, kávéházi eksztázis Zsebők Zsombor, Gálffy Márton, Golds­mann Balázs, Nyáry Brúnó és Bíró Botond előadásában. Aztán egy zenekar, amely a The White Stripes egyszerűségét és a King Gizzard & The Lizard Wizard őrületét hozza magyarul, és végül egy szövegcentrikus, belpesti „alter” zenekar zár.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek március 15. 20.00 Szent Patrik-nap

Mint a nyitás óta mindig, az idén is a Bran együttes koncertjével emlékeznek meg az írek szentjéről és nemzeti ünnepéről, a középkori ír hangulatot idéző dallamok mellett táncos számokkal és vidám kocsmai énekekkel. A koncertet most is ír táncház követi.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

szombat március 16. 11.00 Kócos macskaember-kölyök

Egy komolyan szórakoztató báb­előadás a szülő-gyerek kapcsolatokról az egész családnak. Ami arra hívja fel a figyelmet, hogy tarthatatlan helyzet, hogy nincs elég időnk, fókuszunk, figyelmünk egymásra. Edgar Keret meséje nyomán a színpadra írta, rendezte és zenéjét szerezte Cseri Hanna. 6 éves kortól ajánlott.

(Gólem Színház, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

szombat március 16. 20.30 Szemző–Hock–Márkos–Miklós: Kafka 100

A szabad zenében is meglehetősen otthonosan mozgó csapat – Szemző Tibor, Márkos Albert csellista, Hock Ernő bőgős, Miklós Szilveszter dobos – már több ízben játszott együtt. Itt legutóbb egy másik Kafka-szöveg, A trapézművész köré szerveződően. A prágai, német nyelvű szerző halálának 100. évfordulója alkalmából ismét Kafka-szövegeket választottak kiindulópontnak, de a zenei aláfestés most is a helyszínen fog megszületni. A belépővel közvetlenül a fellépőket és a programok megvalósulását támogatjuk.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szombat március 16. 21.00 Trio Times – koncert

Benkő Róbert nagybőgős, Baló István dobsztár és Grencsó István triója foglalja el zárásig a helyet. Érdemes asztalt foglalni.

(Jedermann, Bp. IX. Ráday u. 58.)

 

vasárnap március 17. 15.00 A hosszú élet titka

16 mai történet, rólunk. Az Osztálytalálkozó és A bezzeggyerek című nagy sikerű novelláskötetet jegyző Rényi Ádám abszurd történeteinek hőseit és antihőseit négy színész – Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet, Márton András, Mohai Tamás – kelti életre egy összetett, humoros és hangulatos előadásban, amelyet a szerző és Enyedi Éva írtak színpadra, és Lengyel Andor rendezett.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

vasárnap március 17.  19.00 Anna and the Bar­bies 20. – koncert

A zenekar szülinapot ünnepel, vendégelőadóként Novák Péter színművész is fellép. Az esten a közönség aktív részvételével a versek és a zene segítségével keresik az élet nagy kérdéseire a választ.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

vasárnap március 17.  20.00 Gyakori kérdések

Ciki, ha dagadt a barátnőm? Lehet egyedül táncházba menni? Induljak az X-Faktorban? A netes fórumokon gyűjött hülye kérdésekre épül az Affér Színház előadása, amelyet Kónya Klára rendezett. Magyar kíváncsiság két részben.

(Apertúra Bázis, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

hétfő március 18. 10.00 Róma–Budapest, 1800–1948 – kiállítás

A galéria tematikus sorozaton keresztül mutatta be a három, kulturális szempontból kiemelten fontos európai főváros: Berlin, Párizs, Róma és Budapest között lévő kapcsolatok és kölcsönhatások rendszerét. A sorozat harmadik és egyben lezáró része és a hozzá kapcsolódó kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze e gazdag évszázad művészeti irányzatait, és kiemelten foglalkozik a Római Iskolával. Március 28-ig látható, mindennap 10 és 18 óra között.

(Virág Judit Galéria, Bp. V., Falk Miksa u. 30.)

 

hétfő március 18. 18.00 Kornis Mihály élő hangoskönyve

Az író elhatározta, hogy ír és előad egy művet, és most, hogy elkészült, felolvassa mind a hétszáz oldalt, részletekben, kéthetente. Előadás után pedig beszélget a közönséggel. Folyt. köv.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

hétfő március 18. 19.00 Az üvegbúra

„Az öngyilkosság és annak vágya mai napig őrületes tabu, nehezen felvállalható állapot, mely azokat is eléri, akik kiváltságos körülmények között élnek. Akik éleslátóak, jól tápláltak, fiatalok és tehetségesek, mint Esther Greenwood.”

A Freeszfe Egyesület előadását Sylvia Plath azonos című regénye és versei alapján írta és rendezte Bagossy Júlia. Játsszák: Koós Boglárka e. h. és Birta Márton.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő március 18. 19.00 Csak egy kis terápia

Ozsgyáni Mihály színdarabját Peller Károly rendezésében láthatja a közönség, Szabó P. Szilveszter és Mihályfi Balázs főszereplésével. A további szerepeket Náray Erika, Szendy Szilvia és Faragó András alakítják. Az alapötletet az 1999-es Csak egy kis pánik című film adta.

(Art-Színtér, Bp. II., Árpád fejedelem útja 3.)

 

 kedd március 19. 10.00 A Szociális Munka Világnapja 2024

Az idén a szociális munka ökológiai szempontjai lesznek a fókuszban. A 3K – Közösségi Kezdeményezések Körséta Józsefvárosban programmal kezdődik a nap, majd lesz kerekasztal-beszélgetés 9 egyetem képviseletével, aztán kiscsoportos workshopok. 17.30-tól Playback Színház, 19.00-tól pedig Klemán-, YLM- és Pluto-koncert.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

 kedd március 19.  17.00 Visszatért hozzám az emlékezet. Demencia és Óperencia – könyvbemutató

Bárkit érinthet, mégis minden történet másmilyen: ez a könyv a demenciáról és az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről szól. Szűcs Teri akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak. Könyvében újraírja édesanyja emlékeit. A szerzővel Turi Tímea, a Magvető főszerkesztője beszélget, és Bánfalvi Eszter olvas fel részleteket.

(Magvető Café, Bp. VII., Dohány u. 13.)

 

 kedd március 19.  18.00 Haneke-filmklub: A fehér szalag

Michael Haneke összes fontosabb alkotására épül ez a klub, az 1989-es Hetedik kontinenstől a 2017-es Happy Endig. A vetítések után rövid ventillációt tartanak, ahol megpróbáljuk közösen kibeszélni, mit is láttunk a vásznon. E hatodik alkalommal a 2009-es német–osztrák–francia–olasz filmdrámát tekintik meg. Ez Haneke első arany pálmás, és egyben legmegosztóbb filmje is. A vetítés utáni beszélgetést Csete Soma moderálja.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 kedd március 19.  20.00 A bölény

Bölényekről, de leginkább férfiakról, meg arról, hogy mi rejtőzik a maszkulinitás mögött. Marco da Silva Ferreira, a hiphop műfaj felől közelítő koreográfus, a Teatro Municipal do Porto fiatal társművésze most a kapcsolatainkat és személyiségünket alapjaiban meghatározó nemi identitás kérdését vizsgálja. Másnap is látható az előadás, de előtte, 19.00-tól lesz egy beszélgetés is Dr. Preisz Éva Eszter pszichiáter, család- és párterapeuta, transzgenerációs szakértő vezetésével.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szerda március 20. 10.00 24. Tervezőgrafikai Biennálé

A tervezőgrafika művészet hazai periodikus kiállítássorozata 1978-ban indult útjára. Célja, hogy átfogóan bemutassa a tervezőgrafika stílusainak hazai és nemzetközi alakulását, értékeit és generációit. Az idei mustrán a korábbi két évben született tervezőgrafikai művek, illetve autonóm alkotások szerepelnek. A tárlat március 29-ig látható, hétköznapokon és szombaton 10–18 óra között.

(Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem, Bp. VI., Andrássy út 69.)

 

szerda március 20.  10.00    Ethnosound: Csődobolás

A boomwhackers, magyarul csődobolás műfaja viszonylag új keletű, de máris népszerű. Nagy előnye, hogy olcsó, újrahasznosítható anyagokból igazán ütős kis banda állhat össze életkortól és zenei előképzettségtől függetlenül. Ezen a családi, ingyenes ritmus programon 12.00-tól is be lehet kapcsolódni, Fehér Károly és Molnár Emese vezetésével a Zenés tízórai programján.

(Müpa, Zászlótér, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szerda március 20. 20.00    Bowie and friends Vol 7.: Marc Bolan-koncert

2016 óta magyar zenészek koncerttel emlékeznek a popkultúra egyik legnagyobb hatású művészére, David Bowie-ra a hajón. Akkor egyszeri alkalomnak tervezték, de aztán évente ismételtek és kibővítették a műsort egy-egy olyan zenésztárs számaival, akivel Bowie együttműködött. Most a legendás T-Rex frontembere kerül sorra. Poniklo Imrétől kezdve Kelemen Angelikán, Robert Robsonon át Marosi Z. Andrásig sokan lépnek fel.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

szerda március 20.  20.00    Coltrane Legacy – koncert

A hattagú formációt Orbán György bőgős hozta létre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. Coltrane életműve zenészek generációira van nagy hatással. A Molnár Sándor tenorszaxofonossal, ifj. Oláh Kálmán szaxofonossal Oláh Krisztián zongoristával és Lakatos Pecek András dobossal teljes zenekar az ő zenéje által ihletett saját szerzeményeket és Coltrane-témákból készített új átdolgozásokat egyaránt repertoáron tart.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök március 21. 17.00    Az én pszichiátriám – kötetbemutató

Mindenkinek a magáé. Dr. Benedek Lászlóval, a kötet szerzőjével Rangos Katalin és Oriold Károly beszélget az Oriold Kiadó délutánján.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

csütörtök március 21. 19.00    Kiválasztottak

„Mit tennél, ha egyik napról a másikra eltűnnének a zsidók? Mind egy szálig, kivétel nélkül! Előjel, magyarázat, jó tanács és (persze, mivel zsidók) pénz nélkül marad a világ. Mihez kezdjenek most a neo­nácik? Kit utáljanak? Mihez kezdjenek a zsidó (vagyis bármely) színház alkalmazottai?” Ilyen és ehhez hasonló abszurd kérdésekre ad választ a zenés kabaré Egri Márta, Katona László, Nádasi Iván, Sipos Vera és Tasnádi Bence, illetve az Ed Is On zenekar előadásában.

(Gólem Színház, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

csütörtök március 21. 19.30    Disco Boys – bemutató

Két fickó a jövőből, a PZ bolygóról érkezett vissza, hogy egy kicsit felidézzék a régi időket: a diszkót, a bulit, a flörtölést, a sikereket. Sztár akarna lenni a két pojáca, akik egy kölcsönkért füstgép keltette köd homályában fetrengenek egy szűk szoba padlóján, amiről azt hiszik, hogy a világot jelentő deszkák. Fehér Ferenc a koreográfus és az előadó is, Pál Zoltán társaságában.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

csütörtök március 21. 19.30    Ónodi Eszter & The Open Pub – koncert

A színésznő mint frontember egy szupergroup élén, amelynek Kirsch­ner Péter a zenei vezetője, nagybőgőn a Mörkből jól ismert Szeifert ’Jason’ Bálint játszik, Bakos Zita billentyűzik és Tóth Márton dobol. A szövegeiket meg olyan nagyságok írják, mint Karafiáth Orsolya, Szabó Balázs, Egressy Zoltán és Vető János. Jó szórakozást!

(B32 Galéria és Kultúrtér, Bp. XI., Bartók B. u. 32.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?