Egy hét kultúra 2024/11.

  • Narancs
  • 2024. március 13.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

OSCAR-DÍJ Az Oppenheimer kapta a legjobb filmnek járó díjat a már­cius 10-én Los Angelesben megrendezett 96. Oscar-gálán. Az atombomba atyjáról szóló alkotást összesen 7 trófeával jutalmazták. Az amerikai filmakadémia a legjobb rendezésért járó díjat is Christopher Nolannek ítélte oda, míg a film főszereplője, Cillian Murphy a legjobb színész kategória Oscar-szobrát, Robert Downey Jr. pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat nyerte el. Az Oppenheimerért Hoyte van Hoytema a legjobb operatőr díját vehette át, de Jennifer Lame, a film vágója, valamint Ludwig Göransson zeneszerző is díjazott lett. Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című mozija 11 jelöléséből végül 4-et váltott díjra, köztük a produkciós tervezés kategóriában. A gálán Shona Heath és James Price látványtervezők vették át az elismerést triójuk harmadik tagja, a távollévő Mihalek Zsuzsa díszlettervező nevében is. A filmben nyújtott alakításáért Emma Stone kapta a legjobb színésznő Oscarját, az Érdekvédelmi terület című brit alkotás pedig a legjobb nemzetközi film lett. A legjobb dokumentumfilmért járó elismerést a 20 nap Mariupolban alkotóinak (képünkön balról jobbra: Raney Aronson-Rath amerikai producer, Msztyiszlav Csernov ukrán rendező és Michelle Mizner brit vágó és rendező) ítélte oda a filmakadémia.

SÉRÜLÉS Kilyukadt a veronai Júlia-szobor melle, mert túl sokat simogatták a turisták. A Shakespeare-dráma hősnőjét ábrázoló bronzszobor az észak-olaszországi település óvárosában, a „Júlia-ház” apró udvarán áll, noha e helyszínnek valójában semmi köze sincs a darab híres erkélyjelenetéhez. A látványosság ennek ellenére naponta több száz látogatót vonz, egy babona szerint pedig szerencsés lesz a szerelemben, aki megérinti Júlia mellét. A ház erkélye alatt egyébként már 2014 óta csak a szobor másolata látható, mivel az udvart több mint 40 éven át díszítő eredeti szintén megrongálódott a sok fogdosástól. A szobor eredetijét a restaurálást követően a házban található múzeumban helyezték el, ám immár a másolat is javításra szorul. A helyi sajtó szerint felmerült, hogy az alkotás kapjon magasabb talapzatot, mert azon így akár még egy levélszekrény is elférne azoknak a szerelmes üzeneteknek, amelyeket a rituálé részeként az épület falára ragasztanak az emberek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?