Tartalom

MaNcs 36. évf. 11. sz. (2024-03-13)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egy rakás szerencsétlenség

Kis köpcös emberke, olyan mitugrászforma, piros ingpulóverben. Szaladgál, toporog a kocsik között, rázza az öklét, lökdös, taszigál mindenkit és pöröl. Fenyegetőzik, gyalázza a körülötte állókat, káromkodik ocsmányul, törve a magyart. De küzd.

A szerk.

A szerk.

A jópofaság határai

Eredeti önmeghatározásához – viccpárt – méltó 48 órát produkált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), amikor előbb nem biztosította a többséget a főváros XII. kerületében tartandó előválasztáson való induláshoz, majd a megismételt taggyűlésen elsöprő többséggel mégis megtette ezt.

Publicisztika

Bak Mihály

Publicisztika

Lenne miért, lenne miből

Az eltunyult Nyugat és az Ukrajna elleni háború

„Európa hozzáállása Oroszországhoz a biztonsági párbeszédben konstruktívabbá válik, amikor az orosz hadsereg megközelíti az Ukrajnával határos keleti EU-államokat” – jósolta nemrég Konsztantyin Gavrilov, a bécsi állandó fegyverzetkorlátozási (!) tárgyalások egyik vezető orosz diplomatája.

Belpol

Interjú

Belpol

„A végén egy jelölt maradjon”

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője és elnökségi tagja

A kormány már 1989 előtti módszerekkel vegzálja az ellenzéki képviselőket, az országgyűlési munka mára a kötelező minimum lett – a Momentum politikusa mégis úgy gondolja, megmozdult valami.

 

A kizsákmányolás internacionáléja

Belpol

Már rabszolgaként érkeznek

Történetünk főszereplői indonéz vendégmunkások, akik pár nappal ezelőttig Magyarországon keresték a boldogulás útját. Feltérképeztük, hogy milyen közvetítőkön keresztül érkeztek ide, ki mindenki keresett rajtuk, és hogyan éltek vissza kiszolgáltatott helyzetükkel a hazájukban és Magyarországon. Tudósítás a magyarországi munkaerő-kölcsönzés sötét zugaiból.

Agrárdemonstrációk Európában és Magyarországon

Belpol

Gazdálkodj okosan!

Orbán Viktor még emberek közé is kimerészkedett Brüsszelben, hogy egy ottani gazdatüntetésen bujtogathasson az EU ellen. Ez nem véletlen: a szélsőjobb mindenhol rátelepedett a traktorosok valóban létező problémáira. Orbánék itthon persze nem nézik jó szemmel a hasonló megmozdulásokat.

Biomassza-alapú energiatermelés Magyarországon

Belpol

Drága aprófa

Magyarországon egyre csak terjeszkedik a zömmel egyetlen cégcsoport uralta, bőséges állami támoga­tásban részesülő biomassza-alapú energiatermelés. E folyamat társadalmi és környezeti költsége azonban nagyon magas.

Előléptették Demeter Szilárdot

Belpol

Lándzsahegy a múzeumban

Nem fogyott el körülötte a levegő, ellenkezőleg: hatalmas intézményi átalakítás nyertese lesz Demeter Szilárd. A Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ szakmai egyeztetés nélkül jön létre, így nehéz elhinni, hogy szakmai céljai vannak.

Interjú

Belpol

„Haja szála sem görbült”

Karsai László történész a Sulyok-ügyről és a két háború közötti magyar szélsőjobbról

Sulyok Tamás államfő megszépített történetet mesélt szélsőjobbos édesapjáról, mely legendáról először Karsai László a hvg.hu-n közölt cikkében bizonyította be, hogy az minden alapot nélkülöz. A történésszel emellett a keresztény középosztályról és a háború utáni népbíróságokról is beszélgettünk.

 

Könyv

Interjú

Könyv

„A semmibe szakadtam”  

Csernai Mihály drámaíró, drámainstruktor

Hallgatói önkormányzati elnök volt az egyetemfoglalás idején, jelenleg a politikatudomány szak hallgatója az ELTE-n. Közben ír, sokat, sokfélét. Az egyetemfoglalásról, a kultúra állapotáról, részvételiségről és a tágabb kontextusok megértésének fontosságáról beszélgettünk.

Kritika

Színház

Kritika

Teremtő vs. anyag

Fűrészpor-szimfónia

A főként faforgáccsal és enyvvel bekent lécekből összeállított pódiumot az előadás után nem lehet egyszerű kitakarítani és rendbe tenni, fut át a fejemen, miközben a bennem élő, és erre a közel egy órára felébresztett kreatív kisgyerek is nagyon lelkesen ünnepli a darabot, amelyben a három művész, Michael Zandl, David Eisele és Kolja Huneck az újcirkusz eszközeivel beszél a teremtés bennünk lévő vágyáról. Mindezt a fa segítségével teszik.

Opera

Kritika

A sebzett vad

Mozart: Don Giovanni

Don Giovanni már a nyitány alatt megsérül, épp a Komturt igyekszik agyonverni egy husánggal, amikor az meglövi alhastájékon.

Kiállítás

Kritika

Olcsó repró

Van Gogh Experience

Pár éve láttam a párizsi Atelier des Lumières-ben Vincent van Gogh műveinek vetítésre épülő verzióját, és az lenyűgözött: Thomas Vanz rendezésével és zenéjével egészen új fénytörésbe kerültek a hatalmas falakra vetített képek, láttukra úgy éreztem, hogy közelebb kerültem a poszt­impresszionista ikon művészetéhez.

Könyv

Kritika

Padlásrend

Szilasi László: Saját élet

Valójában két regény ez, amelyek bár nagyon eltérő technikákkal dolgoznak, csak együtt működnek igazán. Az első rész epilógusaként a kötet egy merész gondolatkísérlettel indul.

Film

Kritika

Tényleg ezzel

Kálmán-nap

Ismét értelmiségiéknél vagyunk, mint az Ernelláék…-ban.

Film

Kritika

Cseppekben, csendesen

Elene Naveriani: Rigó, rigó, szederinda

A hallgatag, szigorú tekintetű Etero (Eka Chavleishvili) élete az apró rutinok és visszafogott örömök köré szerveződik.

Dokumentumfilm-sorozat

Kritika

Amerika lelkéért

Lawrence Wright: Isten óvja Texast

Egy remekművet általában nem lehet újra megcsinálni, s folytatni is csak számos megszorítással érdemes. De van, amikor sikerül.

Lemez

Kritika

Antisztár születik

Grandaddy – Blu Wav

Modesto leghíresebb szülötte vitathatatlanul George Lucas, de ugyanebből az észak-kaliforniai városból származik Jason Lytle, a Grandaddy frontembere, agytrösztje.

Lemez

Kritika

Kétfelől ugyanarra

New Fossils: New Fossils II.; Gyémánt Bálint Trió: Vortex of Silence

A New Fossils kvintettben úgy kerültek a helyükre a dolgok, mint a mesében.

Visszhang

Visszhang: tánc

Visszhang

Kortalan nemzedék

A Közép-Európa Táncszínház (KET) új előadása a sebesség, a tiszta tánc és a jelenünk őrültségének jegyé­ben született.

Visszhang: könyv

Visszhang

Uri Asaf: Mögöttem sok a halott

A 81 esztendős izraeli-magyar képzőművész és író a kétezres évek elején jelentkezett első verseskötetével, majd az elmúlt bő két évtizedben gazdag költői életművet épített fel.

Visszhang: film

Visszhang

Ricky Stanicky

„A Dumb és Dumber és a Keresd a nőt! kétszeres Oscar-díjas rendezője” – 2019 óta immár ez Peter Farrelly megnevezése.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2024/11.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Képzőművészet
Zene
Film
Élet + Mód

Mobilház, konténerház, tiny

Élet + Mód

Kis ház, nagy élet

Lehet-e élni 18 négyzetméteren? Egy tiny ház pont ekkora, minden van benne, ami kell, és tízmillió forintból ki lehet hozni. A legtöbben mégsem a pénz miatt költöznek kisházba vagy mobilházba, hanem a szabadság érzete miatt.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Magyar Színház

A lapok 1964 elején közölték, hogy a metró és az aluljáró építése miatt lebontják a Nemzeti Színházat a Blaha Lujza téren.