Snoblesse Oblige 2024/36.

  • Narancs
  • 2024. szeptember 4.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Amikor egy álom nem teljesül, / ébredéskor az agyban elpusztul / egy sejt. Emlékei ekkor eltűnnek.

(Borbély Szilárd: Psziché, ha visszatérne)

péntek szeptember 6. 17.00 Shakespeare/37

A TRIP a pandémia első hullámában megalapította az Első Magyar Karanténszínházat, amely három hónap alatt 70 magyar és angol nyelvű színházi előadást, kortárs táncelőadást koncertet streamelt. A járvány után a kreatív csapat egy újabb színház/film sorozatot indított, melyben William Shakespeare összes drámáját dolgozza fel. Most ezt mutatják be újra. Másnap is.

(Marczibányi Téri Művelődési Központ, Bp. II., Marczibányi tér 5/A)

 

péntek szeptember 6. 18.00 Az életöröm geometriája – kiállításmegnyitó

Váradi Judit festő új sorozatával tér vissza az iF-be. A kiállítást Pogány Judit nyitja meg, közreműködik Ferenczy András énekes.

(iF Cafe Jazz Club, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

péntek szeptember 6. 19.00 Egy tökéletes nap

Karsai Dániel 47 éves alkotmányjogásznál 2022 augusztusában diagnosztizálták gyógyíthatatlan ALS-betegséget. Azóta küzd az életvégi döntési jog magyarországi elismeréséért a nyilvánosság előtt. Kegyetlen és szép színdarabot írt mindebből, amelyet Szenteczki Zita és Bíró Bence alkalmaztak színpadra. Az előadásban Gyabronka József, Kurta Niké, Lőrinc Katalin, Nagy Márk, Török-Illyés Orsolya és Vizi Dávid látható. Vasárnap újra.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

péntek szeptember 6. 19.00    Hóhérok

Mit csinál egy hóhér, miután eltörlik a halálbüntetést? Aki a fővárosi Szemle Plusz műsorán kihagyta, most szaladjon el a tett színhelyé­re, a Szikszai Rémusz rendezte előadásra.

(Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya, Népház u. 5.)

 

péntek szeptember 6. 20.00  Kozma Orsi: Csillogó fekete lemezek – koncert

Kis magyar hanglemez-történelem személyes megközelítésben. Kapitány Annie, a Koncz–Kovács–Zalatnay-féle korszak legjobb darabjai, majd Katona Klári, Bontovics Kati meg Bódy Magdi legjobb dalai hangzanak el.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

péntek szeptember 6. 20.00  Tango Jazz Quartet – koncert

Egy argentin csapat ismét útba ejti a Káli-medencét. Martín Rao De Vita basszusgitáros, Santiago Villalba zongorista, Mauricio Pasculli dobos, Gustavo Firmenich tenorszaxofonos és klarinétos zenéje a hagyományos tangótól Astor Piazzolla műveiig tart. A belépés ingyenes!

(Pegazus, Szentbékálla, Zrínyi u. 1.)

 

péntek szeptember 6. 20.00  Nagyúr, Tündérvese – koncert

Újpalota a belvárosba költözik két olyan zenekarral, amelyek vagy lemaradtak a korszellemről, vagy már rég lekörözték azt. Kellemetlen riffek, furcsa szövegek, korai 90-es vibe-ok és világkezdeti hangulat. Vendég is lesz: a Nerven­säge.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szombat szeptember 7. 19.00   Kiemelt Figyelem Projekt: Kiemelt figyelem

Az osztály egy fontos előadásra készül, és a próbák zökkenőmentesek volnának, ha nem lenne ott egy problémás gyerek, aki ellen még a szülők is összefognak. Mit tehet ilyenkor egy pedagógus? Erről szól az Esély-kert Alapítvány produkciója, s lehetőséget ad a nézők saját tapasztalatainak, gondolatainak a megosztására is.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

 

szombat szeptember 7. 19.00  Urbán legendák – A tartozás

Apa és fia elindulnak, bejárják Terézváros utcáit a Jókai tértől a Nyugatiig, nyomukban a nézőkkel, hogy behajtsanak egy tartozást, illetve tulajdonképpen azért, hogy felidézzenek különböző eseményeket. Tasnádi István írta Fehér Renátó Budapest Nagyregény fejezete alapján, Vidovszky György pedig megrendezte ezt a sétát.

(Találkozás a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előterében, Bp. VI., Jókai tér 10.)

 

szombat szeptember 7. 19.00  A Soha Vissza Nem Térő

Jövendőmondás a múltból, multicégekről, cégalapításról, mutyikról. A Pintér Béla és Társulata 2009-es produkciója az új játszóhelyen.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

szombat szeptember 7. 19.00  Wellhello – koncert

10 éves a Wellhello is. A szubtrópusi Aréna szupershow és a többi után, a 13. parkos koncertjükkel ünnepelnek tovább. Vendégük az IceBoyz és a Hősök, akikkel legalább változatos lesz a buli.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

szombat szeptember 7. 19.30  Újzenekar, Gidnim’

Rém – koncert

Fellép a néhai Búcsúkoncert utódzenekara – a tagok: Cseh András, Molnár Botond, Murai Gergely, Bartók György, Vértesi Feri, Schéner Ildi és Cseh Bori –, meg egy közepesen kísérleti alternatív banda Debrecenből, az ő fő témájuk a gondtalan humor és a kilátástalanság.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat szeptember 7. 20.00  Ektar Instrumental Quintet feat. Ávéd János

2002 óta léteznek és játszanak balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák által inspirált, improvizatív kamarazenét. Szőke Szabolcs, Váczi Dániel, Benkő Róbert, Sárvári Kovács Zsolt és Csókás Zsolt egy húron pendülnek ma is; vendégük az ország egyik legjobb szoprán- és tenorszaxofonosa, aki fuvolázik is.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat szeptember 7. 22.00  ZEROOM Pres. Hard Kraftwerk Euphoria

A kilencedik kerület legjobb partihelyét Csepelre száműzték. Jön a BOTL Franciaországból, bemutatkozik két német fenegyerek – RENZ és VØLT –, de a külföldi head­linerek mellett minőségi lesz a magyar support is.

(DarkNine Open Air, Bp. XXI., Tekercselő u. 1.)

 

vasárnap szeptember 8. 0.00   Dark side of the Moon – installáció

Juhász Nóra kortárs interdiszciplináris művész és színházi alkotó installációja egyszerű elven alapszik: megtagadja a nézőtől a józan ésszel elvárható minimumot. „Egy installáció, amit nem érdekel a néző. Egy kiállítási tárgy, ami nemet mond. Egy goromba fráter. Egy hideg jelenlét. Egy magányos bolygó.”

(Cairo Contemporary, Bp., VII., Lövölde tér 7.)

 

vasárnap szeptember 8.  19.00  Liliom

Kovalik Balázs darabokra szedte és egész másképp rakta össze Molnár Ferenc híres történetét. Így egy színészről szól, akit Alföldi Róbert játszik, és aki nem tud a hétköznapi életben boldog lenni, de a halálban sem, meg azon túl sem. Az élet abszurd meséje.

(Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

vasárnap szeptember 8.  20.00  Step – koncert

A zenekart 1987-ben alapította Flipper Öcsi, Zsoldos Dedy, Kisszabó Gábor, Popper Péter és Fehér Attila, és nagyot mentek három év alatt, majd megszűntek. A Step emlékére, részben új zenésztársakkal időnként újra koncerteznek.

(A38 hajó, tetőterasz, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

hétfő szeptember 9. 19.00  „Jiddis dalok, zsidó mesék” – est

A Hamsa Zenekar meghitt hangulatú összművészeti produkciója a 26. Zsidó Fesztivál műsorán. A hagyományos jiddis dalokat zsidó mesék egészítik ki Hegedűs D. Géza előadásában. Vendégművészként fellép Behumi Dóra, a Jazz + Az és a Budapest Bár énekesnője, marimbán Szives Márton játszik.

(Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, Bp. VII., Hegedűs Gy. u. 3.)

 

vasárnap szeptember 8.  19.00  Együtt egy lépésért – jótékonysági gálaest

Tóth Nikolett balettművészt két évvel ezelőtt olyan váratlan baleset érte, aminek következtében teljesen megváltozott az élete. A gálaest teljes bevételét Niki támogatására fordítják, hogy megkaphassa a szükséges kezeléseket és terápiákat. A fellépők: a Budapesti Operettszínház, a Duda Éva Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Miskolci Balett, a Re-Production Dance Company, a Székesfehérvári Balett Színház, a Tellabor, valamint Békefi Viktória, Dolhai Attila, Feng Ya Ou, Fischl Mónika, Füredi Nikolett, Janza Kata, Laki Péter, Peller Anna, Peller Károly, Serbán Attila, Szendi Szilvi, illetve Szulák Andrea.

(RaM-ArT Színház, Bp. XIII., Kárpát u. 23.)

 

vasárnap szeptember 8. 19.30  Bármit mondhatsz

Gary és Maggie régóta házasok, valaha voltak közös céljaik, de mostanra mások a vágyaik. Hogy vissza tudnak-e találni egymáshoz, akár egy hajnali beszélgetés során, az kiderül az előadásból, amelyet David Eldridge műve nyomán Dicső Dániel rendezett. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán játsszák.

(Rózsavölgyi Szalon, Bp. V., Szervita tér 5.)

 

kedd szeptember 10. 20.00    Budapest Klezmer Band – koncert

Természetesen sztárvendégekkel játszik a Jávori Ferenc Fegya zongoraművész által alapított és vezetett, több mint 33 éves zenekar a 26. Zsidó Kulturális Fesztiválon. Ismert musicalslágereket is előadnak majd Szinetár Dóra, Kardffy Aisha és Kerényi Miklós Máté közreműködésével.

(Dohány utcai zsinagóga, Bp. VII., Dohány u. 2.)

 

kedd szeptember 10.  20.00    MAO – Bill Evans: Waltz for Debby – koncert

A Legendás Albumok sorozatban különös jelentőségű lemezek anyagait játssza végig a Modern Art Orchestra, de természetesen improvizálnak is, hogy a friss zenei élmény meglegyen. Cseke Gábor zongorista játssza a főszereplőt, Bill Evanst, hogy Barcza Horváth József nagybőgős és Csízi László dobos segítségével közelebb kerüljünk az emblematikus zeneszerző dzsessz sztenderdjéhez.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

kedd szeptember 10.  21.30 Köszönöm, hogy imádott – bárzongoristák titokzatos világa

A bárzongoristák, a két háború közötti időszak virtuózai estéről estére, hosszú órákon át játszották a közönségnek a talpalávalót. Ezt a korszakot idézi fel Bősze Ádám kötetlen stílusban Gubik Petra színésznővel, Oláh Zoltán bárzongoristával és Oláh Péter nagybőgőssel. A slágerek mellett meglepő történetek és korabeli viccek is elhangoznak a 26. Zsidó Fesztivál műsorán, és már csak erre a rá­adás előadásra lehet jegyet kapni.

(Rumbach utcai zsinagóga, Bp. VII., Rumbach S. u. 13.)

 

kedd szeptember 10.  22.00    Beat on the Brat – Koncert

A belváros legendás – mára budai lemezbolttá érett – kocsmája a Lánchíd lábához költözik egy szezonzáró bulira. A koncert után popdiszkó lesz az elmúlt 70 év slágereivel.

(Pontoon, Bp. V., Id. Antall József rakpart 1.)

 

szerda szeptember 11. 18.30    VII. S8 Underground Tehetségkutató – I. selejtező

A hagyományos megmérettetésen a magyar underground zenekarok közül keresik a legjobbat, és várják a közönséget is, hiszen közönségszavazással is tovább lehet juttatni egy csapatot a következő fordulóba. A fellépők: a Sky FX, a Brosque Action, az Obey the Sun, a Zuhanó Hónapok és a Toxin. Belépő csak a helyszínen kapható.

(S8 Underground Klub, XIV., Kerepesi út 26.)

 

szerda szeptember 11. 19.00    Ian Siegal Band – koncert

A brit Ian Siegal a kortárs blues világviszonylatban is legfontosabb előadói közé tartozik. Mi a Tom Waits szülinapi köszöntéseire létrejött Braindogs nevű hazai szupergruppból ismerjük. Ide most a saját csúcskategóriás zenészeivel érkezik. Előttük a Petra and the Paper Hearts játszik.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

szerda szeptember 11. 20.00    Heavy Brains, Hűvös – koncert

A Heavy Brains az év elején megjelent Tanult Módszerek című albumáról hoz alternatív – synth/pop-rock ízelítőt, a misztikus dél-alföldi régió hangját képviselő antipopcsapat pedig egy leendő lemezt hirdet, valamint elhozzák a húszas éveik feldolgozatlan feldolgozásait is.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

csütörtök szeptember 12. 19.00    Alkonyattól pirkadatig

A Celluloid Nights szeptemberi vetítésén ismét nagyvásznon mutatják be Robert Rodríguez 1996-os filmlegendáját, amelyet Quentin Tarantino első saját forgatókönyvéből adaptált. Tarantino, George Clooney és Salma Hayek hosszú idő után újra 35 mm-es filmszalagon.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

csütörtök szeptember 12. 19.00    Margaret Island 10. születésnap – koncert

Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint 2014-ben egy balatoni tehetségkutatón úgy döntöttek, hogy együtt zenélnek tovább. Most arra emlékeznek, hogyan írták első dalaikat a kanapén, és eljutnak az országjáró turnék hangulatáig.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

csütörtök szeptember 12. 20.00    Szabó Kata és Bujdosó János koncertje

Szokatlan felállású duó, akik eddig csak a Rákóczi tér árnyas fái alatt zenéltek együtt, baráti körben. A nyolcvanas évek magyar under­ground – Kex, Trabant stb. – slágereiből, valamint korábbi korszakok nagy sanzonjaiból válogat a két gitáros-énekes. A belépés díjtalan.

(H13 Kultpont, Bp. VIII., Horánszky u. 13.)

Neked ajánljuk

Sivatag

Kísérteties a dolog. Egy közösségben vagyunk, mindenki fiatal, tele tervekkel, életörömmel, szabadságvággyal. A csoportdinamika ugyan itt is működik, vannak nyertesei és vesztesei a baráti és párkapcsolatoknak, de mégis az együvé tartozás élménye a meghatározó.

Kínzó mindennapok

Lee Daniels valószínűleg jót akart. A Szabadíts meg a gonosztól azért is irritáló élmény, mert a jó szándék és a koherensnek szánt szerkezet fokozatosan és szemmel láthatóan hullik darabokra. A rendező megtörtént eset alapján dolgozott: egy egyedülálló anyát és három gyermekét állítólag démonok kezdték gyötörni, amikor a 2010-es években egy indianai városkába költöztek.

A kenyér hangja

Augusztus 20-án mindig történik valami, szokhattunk hozzá az utóbbi években. A hivatalosan elvileg „az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe” névre hallgató napon elég kevés szó esik a közösségi terekben az államalapításról vagy Szent István emlékezetéről, annál több a várható esti széllökések erejéről.

Kiteljesedhetsz kedvemre

Vajon beszélgetnek-e az óráink, cipőink, amíg nem vagyunk otthon? Érdekel-e bárkit, hogy mit is mondanak, s nem elég kizárólag a használatuk közben foglalkoznunk velük? Könnyen lehet, hogy csak magukban kattognak vagy elmennének valahová, de egy lépést sem tehetnek, amíg mi nem akarjuk.

Dörnhauban nyugtalan a tőke

Naplóregényként határozza meg fülszövege, de az 1944 áprilisában Bácskából deportált és tizennégy hónapig fogva tartott újságíró, költő, Debreczeni József nem írhatott naplót. Auschwitzba érkezése után hosszú ideig rendes ruhája sem volt, nemhogy papírja, írószerszáma.

Mickey, Disneyland királya

Döbbenetes látvány tárul a Sikló felső állomására érkező utasok és mindazok elé, akik a Budavári Palota környékét veszik célba, bár ezzel nem mondunk újat. A Várnegyed évek óta abszurd felvonulási terület, tételesen is felsorolhatnánk mindazon „régi” építményeket, amelyeket mostanában húztak, húznak fel abból a célból, hogy újra úgy nézzen ki a környék, mint 1900 és 1944 között.

Színtiszta politika

Magyar Péter kórházjárása politikai esemény volt. Lendületes ellenzéki politizálás, egy olyan kampány, amely nemcsak a főszereplővé emelt közvetítő politikai tőkéjét volt hivatott növelni, de okkal lehetett bízni abban is, hogy az akció ráirányítja a társadalom figyelmét egy hosszú ideje velünk létező borzalomra: az állami gyógyellátás katasztrofális állapotára.

Örök Quaestor

Nyolc év után született meg az elsőfokú ítélet az ún. Quaestor-ügyben. A cég 2015-ös bedőlése máig példátlan méretű anyagi kárt okozott (többnyire kis)befektetők tömegeinek. Az 1990-es évek közepén indult, és az ezredforduló tájékától lényegében a piramisjátékok elve alapján működtetett brókercég évekig tartó sikertörténete nemcsak a „fent lévők” gátlástalan pénzszerzéséről, de a hazai pénzügyi kultúra gyengeségéről, a kisbefektetők mindent (józanságot, körültekintést, stb.) felülíró mohóságából fakadó ostobaságáról és hiszékenységéről is pontos látleletet adott.

Érintettek

Kiégett fűcsomókon lépkedünk a semmi közepén. Elegáns embe­rek bizarr menete a harmincöt fokos hőségben. Diplomaták, különböző szervezetek képviselői, új­ság­írók, szervezők – és cigányok, főként fiatalok, akik sem ezek, sem azok közé nem tartoznak.

 

„Gyanútlanul mentem”

Senki nem tudja pontosan, miért vették ki az olimpiai gyaloglás vegyes váltójából az eredetileg nevezett Oláh Barbarát. Edzéseredményei ezt nem indokolták, igaz, azokat a szövetség vezetői nem ismerték.

Amihez csak hozzányúlnak

Gyakorlatilag nem lehet megélni azokból a fizetésekből, amelyeket az ELTE egyes karain az oktatóknak fizetnek, és hiába őrzi pozícióját az egyetem a nemzetközi rangsorokban, a kormány inkább az NKE-n építene ki a semmiből tanárképző kart ahelyett, hogy az ELTE-t fejlesztené. Mi lesz a jövőben az állami egyetemek sorsa?