Snoblesse Oblige 2024/6.

  • Narancs
  • 2024. február 7.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló 

ó, bús, aromás magyar élet / a béke tankjai csövüket a Napra irányítják / a szívem egy tranzisztoros sirály / énekli s.gy. és kis pocakja nő neki / ha lúd – legyen korpulens

(Garaczi László: Zárszámadás)

péntek február 9. 17.00 Körbejárom a világomat: Csapó Ida és Monica „Maomi” Neven Du Mont kiállítása – megnyitó

Két nő, két, eredetileg nem képzőművésznek készülő alkotó munkái életről, halálról, fájdalomról, örömről, családról és az emberekről. A kiállítás március 12-ig látható, de addig sok női programmal egészül ki a Teri a házban – nőnapok az E10-ben programsorozat kapcsán is. A kiállítás kurátorai: Schopp Ildikó és Szerdahelyi Júlia. A megnyitón Bódy Magdi énekel.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

péntek február 9. 17.00 Zenés est az emberi jogokért

Az Amnesty International Levélíró Maraton kampányának keretében megismerheti a közönség az idei, új eseteket és a korábbi sikersztorikat. A helyszínen meg lehet írni a szolidaritási üzeneteket is. Az este második felében három zenekar (Ezmég Nemaz, Bogázs, Azt) zenél. Egy olyan dal is debütál, amely kifejezetten a Levélíró Maraton kampányhoz íródott.

(Nappali, Pécs, Király u. 23–25.)

 

péntek február 9. 18.00 À la recherche de Vera Molnar – Vera Molnar művei és kortárs reflexiók – megnyitó

A most nyíló tárlat a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg. A kiállítás egyik fele a művész pályájának meghatározó fejezeteit tekinti át, a másikban a világon elsőként egy különleges csoportos anyag látható, amely nemzetközileg elismert művészek egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt. A kiállítást Frieder Nake matematikus, informatikus, a számítógép-művészet egy másik úttörője nyitja meg. Megtekinthető április 14-ig, hétfő kivételével mindennap 10 és 20 óra között.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

péntek február 9. 19.00 Istentelen ifjúság

Alig több mint egy hónapja mutatta be a színház Ödön von Horváth utolsó két, szorosan összetartozó, Istentelen ifjúság, illetve Korunk gyermeke című regényeiből készült adaptációját Nagy Péter István rendezésében. A hitleri Németországban zajló történet egy tanárról és a gondjaira bízott diákcsapatról szól, akik az erdő mélyére, egy katonai kiképzésre emlékeztető, tragédiába torkolló táborozásra mennek.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

péntek február 9. 20.00 Running Time – Tricks3

A FrenÁk Társulat felújított koreográfiája a 2000-es évek kortárs táncközegét megrázó és megtermékenyítő, ikonikus Tricks & Tracks című darabjának alapgondolataira reflektál. Az előadás az emberi kapcsolatokat veszélyeztető rohanásnak állít tükröt, miközben a csend végtelen dimenziójával kinyitja a teret a józan emberi lét felé. Másnap ismétlés.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szombat február 10. 17.00 A szín képe, a kép misztériuma – kiállításmegnyitó

Az új tárlat az Antal–Lusztig-gyűjtemény hazai és nemzetközi monokróm műveiből mutat be több száz alkotást. A kiállítást Hajdu István műkritikus, szerkesztő nyitja meg, Antal Péter műgyűjtő, a kollekció tulajdonosa mond köszöntőt, a beszédek után Zsikla Mónika, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. Nyitva: május 12-ig.

(MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Debrecen, Hunyadi u. 1–3.)

 

szombat február 10.  20.00 Kale Lulugyi, Le Rom – koncert

Két különböző kulturális és zenei háttérrel rendelkező cigányzenekar izgalmas találkozása egy Szárnyas fejvadászba illő kultúrbázis színpadán. A zenekarok a különálló koncerteket követő közös műsorra is készülnek, hogy megmutassák, milyen is az, amikor kötetlenül találkoznak muzsikusok a kocsmában.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat február 10.  20.00 Háromfogásos hiphop vacsora / Bólé parti

Ezüst evőeszköz, porcelántányérok, pazar lakoma. Na jó, nem biztos, hogy pont így, de ital és szalvéta lesz, plusz garantált a gasztro-muzikális élmény a klubszobában, ahol ZSÉ, Sklady és dOk szórakoztat. 23.00-tól pedig indul a külön jegyes nagytermi bő lé buli, 2024 első Bóléja, ezúttal kicsit felpörgetve a tempót és a merőkanalakat. Visszatér D. Tiffany a kanadai–berlini vonalat követő DJ, aki meghatározó alakja a queer bulisorozatoknak is, majd Tom Select, Manek és Lau is segítenek az éjszaka hangjait kikeverni.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

vasárnap február 11. 10.00 Szecesszió, Art deco, Népművészet – Női lélek, népi formák – kiállítás

A 20. század elejének két nagy stílusa és a népművészet találkozását vizsgálja a frissen nyílt tárlat, a női alkotók sajátos perspektívájából. Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára nézőpontja is szerepet kap a kiállítás anyagában. A belépőjeggyel az Illatok, ízek, formák című állandó kiállítás is megtekinthető.

(Hagyományok Háza, Bp. I., Corvin tér 8.)

 

vasárnap február 11. 18.00 Utazás a mesterséges városba – live-act és filmvetítés

„Gyerekkoromban nagyszüleimmel nyaranta Erdélybe utaztunk. Sok helyre mentünk, rengeteget autóztunk… A Mesterséges Város, ahová az út végén megérkezünk, a félbemaradt lázas iparosítás, a román ércbányászat egyik emlékhelye.” Pápai Gergő lassan hömpölygő filmje vetítése közben az alkotó élőben zenél. A belépővel közvetlenül a fellépőket és a programok megvalósulását támogatjuk.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

vasárnap február 11. 19.00 Demerung (Csehov Meggyeskertje)

„A demerung filmes szakkifejezés, azt a néhány percet jelöli napfelkeltekor vagy napnyugtakor, amikor a fényviszonyok gyorsan és drámaian megváltoznak.” A Narratíva Kollektíva előadásában itt ér össze a tudatalatti és a természetfölötti, itt mosódnak el a képzelet és valóság határai, itt lehet szembenézni egymással és magunkkal. Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel rendezők Csehov-verziója szerint legalábbis.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

 hétfő február 12. 19.00 III. Richárd betiltva

Matei Vişniec: III. Richárd betiltva, avagy szabad átdolgozás Vszevolod Emiljevics Meyerhold utolsó rémálma nyomán című darabjából született a Vádli Alkalmi Színházi Társulás előadása Szikszai Rémusz rendezésében. A darab beszél a félelem és a lélek torzulásának viszonyáról, a megfelelési kényszerről és a túlélési ösztönről, meg nem utolsósorban az ember szabadságának a fokozatairól. Parádés a szereposztás Mucsi Zoltántól Fodor Tamásig.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

 hétfő február 12.  19.00 Nothing But Thieves – koncert

A Green Day egykori turnékísérői, a brit srácok a tavalyi Sziget Fesztivál sztárjai voltak, de máris visszatérnek a fővárosba a Dead Club City című új lemezükkel és a lemezhez kapcsolódó témájú, de még ismeretlen Oh No :: He Said What? című új számukkal.

(Barba Negra Music Club, Bp. XI., Prielle Kornélia u. 4.)

 

 kedd február 13. 10.00 Petőfi & Co.

A Petőfi életművét és a zene kapcsolatát boncolgató előadás a hazai zenei ismeretterjesztés és előadó-művészet képviselőitől és a Zeneakadémia növendékeitől. Közreműködik a Zeneakadémia hallgatóiból alakult Era Nova vonósnégyes, valamint Varga Ádám és Sütő András színművészek (előadásonkénti váltásban), meg Fekete János Jammal beatboxos. A programot 11.30-tól megismétlik.

(Müpa, Üvegterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd február 13. 14.00 Twist – kiállítás

Töredékes önaktok, kifacsart portrék, ép állatalakok. A kísérleti filmjeiről és performance-airól is ismert, Bécsben élő művész, Mara Mattuschka legújabb, szürrealisztikus, groteszk festményei láthatók a frissen nyílt tárlaton. A kiállítás március 30-ig látható, keddtől péntekig 14.00 és 18.30 között, szombaton 11.00 és 14.00 között.

(Knoll Galéria Budapest, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 10., I. em.17.)

 

 kedd február 13. 21.00 Alley Catss, Bolcsó Bálint & Gyárfás Attila – koncert

Janky Máté egyik alteregója, egyszemélyes, kísérletező, elektronikus zenei projektje után egy duó jön, amely több formációban is működött már együtt, de most nem a megszokott módon játszanak. A meglepetések estje lesz.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szerda február 14. 15.00 Random VI. – Lázgörbe / Fever curve – kiállítás

„A MAMŰ Társaság tagjainak kiállítása egy olyan random helyzetet teremt a kiállítótérben, ahol a műtárgyak egy lehetséges lázgörbe különböző pontjainak, stádiumainak felelnek meg. A néző dolga kideríteni, hogy milyen típusú lázgörbét láthatunk, remittáló vagy folyamatos, váltakozó, esetleg periodikus lázállapot az, ami a Társaság művészeit lázba hozza.” A csoportos tematikus kiállítás rendezőelve: minden ami random. Megtekinthető február 23-ig, szerdán és csütörtökön 15–18 óra között.

(MAMŰ Galéria, Bp. VII., Damjanich u. 39.)

 

szerda február 14.  17.00 Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság – kiállításmegnyitó

Időszaki kiállítás a világhírű zongoraművész és a politikai rendőrség kapcsolatáról, speciális nézőpontból kiindulva, számos, eddig nem publikált dokumentumon és forráson keresztül. A programot neves művészek, jó nevű történészek részvételével zajló beszélgetések, előadások teszik változatosabbá a nyitvatartás ideje alatt. A kiállításmegnyitót követően 19 órától Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestje lesz hallható a szomszédos Eötvös10 színháztermében. A tárlat szeptember 14-ig látogatható nyitvatartási időben, ingyenesen.

(Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kiállítótere, Bp. VI., Eötvös u. 7.)

 

szerda február 14.  19.00 Antigoné

„Antigonénak igaza van: a temetés nemcsak kötelesség, hanem jog is. Jogunk van a saját halottainkhoz, (…) Magunkat védjük, ha őket védjük, mert – ez magától értetődik – nekünk nem halottak” – írta Nemes Nagy Ágnes 1975-ben. Az ő gondolatai inspirálták Porogi Dorka rendezését, amelyben Szaplon­czay Mária játssza Antigonét, Iszménét Lovas Rozi, Eüridikét pedig Kováts Adél. A másnapi előadás után közönségtalálkozó is lesz.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

szerda február 14.  20.00 Közveszélyes munkakerülők

Thury Gábor, Thury Lili és Thury Zita testvérek, különböző művészeti területeken dolgoznak. Közösségi színházi előadásukban egy családi örökségből indulnak ki. Nagyapjuk az 1930-as évek munkásmozgalmában volt kultúraszervező, mozgás- és szavalókórusokkal is készített előadásokat. A száz évvel ezelőtti összművészeti, közösségi jelleget megtartva a három testvér egy tipikusan 21. századi dolgozói csoportról készít előadást: a szabadúszókról.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szerda február 14.  20.00 Valentin-napi I Love You-koncert

Szerelem, vágy, szexkrém és más érzelmi és érzéki zenei kellékek: új és régi dalok a csalódásról, a végtelen reménytelenségről, illetve az egymásra találásokról. A hamvaiból teljesen megújult zenekar tagjai: Bujdosó János, Cseh Balázs, Dobra Mara, Székely Balázs és Unoka Zsolt.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

csütörtök február 15. 17.00 Zsendülés, Extrawelt

A tokaji Mád és Tállya három pincéjének kollektívája becsatlakozik az újraéledő NVC bulisorozat első estéjébe, és a kisteremben várja a 19.00-kor induló parti közönségét akár vásárral és kóstolóval. Arne Schaffhausen és Wayan Raabe húsz éve bizonyítja, hogy ahol véget ér az elektronikus tánczene megszokott univerzuma, ott kezdődik az Extrawelt, és most el is tart reggel 6-ig.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

csütörtök február 15.  19.00 A férfiak szexuális világa

„A sztereotípiák bizony igazak.” Vinnai András írta és játssza is Bánki Gergely és Janklovics Péter társaságában ezt az időtálló előadást, amely – lássuk be – a genderkutatás egyik csúcsterméke. Két óra zenés röhögés. A Dekk Színház és a Füge Produkció jóvoltából.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

csütörtök február 15.  19.00 Szentivánéji álom – németül

„Die einen haben Glück, die anderen nie!”, avagy „Egyeseknek megadatik a boldogság, másoknak soha!” Az időtlen, szerelemről szóló Shakespeare-darabot a Magyarországi Német Színház (DBU), az ország egyetlen német nyelven játszó kőszínháza adja elő Verena Koch rendezésében.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?