Tartalom

MaNcs 36. évf. 6. sz. (2024-02-07)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Orbán európai végjátéka

Az Európai Tanács, az uniós tagállamok állam- és kormányfői a múlt csütörtökön egyhangú döntéssel módosították az EU költségvetését, és 50 milliárd euró támogatást szavaztak meg Ukrajnának a következő négy évre.

A szerk.

A szerk.

Politikai kampány

„Kicsit erélyesebben rászólt a gyerekre, ennyi történt” – mondotta a NER szent embere, Böjte Csaba, amikor gyerekbántalmazási vádak érték annak a gyermekotthonának a vezetőjét, amely folytatólagosan elkövetett gyermekek elleni erőszak helyszínéül szolgált tíz éven át.

Publicisztika

Ranschburg Zoltán

Publicisztika

Se veled, se nélküled

Az ellenzéki pártok együttműködési lehetőségei Budapesten

Az Országgyűlés kormánypárti többsége 2023. december 12-én megszavazta a Mi Hazánk által benyújtott törvénymódosítást, így fél évvel az idén júniusban esedékes önkormányzati választások előtt átalakult a fővárosi választási rendszer.

Ungár Péter

Publicisztika

Nem Orbánról szavazunk

Miért keres önálló főpolgármester-jelöltet az LMP?

Voltak már a világtörténelemben kevés sikerrel kecsegtető kísérletek. Ilyen volt az összes középkori próbálkozás arany előállítására, álláspontom szerint ilyenek a képversek, és mostanában a kurzusfilmek is. És talán ilyen az is, ha Schmidt Mária fia (ez vagyok én) fogja a Magyar Narancs olvasóinak figyelmébe ajánlani Hankiss Ágnes fiát (ez Vitézy Dávid). Mégis engedjenek meg egy próbát, mert a politika meggyőződésem szerint mégiscsak arról szól, hogy még lehetetlen helyzetekben is érvelni próbálunk, és nem ítéleteket hozunk.

Zádori Zsolt

Publicisztika

„Medve” a tárgyalóteremben

Amikor a megbilincselés alapjogsértés

Mi a közös Geréb Ágnesben, Gulyás Mártonban, Schadl Györgyben és Ilaria Salisban, akinek büntetőügyét nagy médiaérdeklődés mellett kezdték el tárgyalni a múlt héten? Csak annyi, hogy bár nagyon különféle bűncselekményekkel vádolták őket, mindőjüket megbilincselve, lábbilincsben, vezetőszáron vitték be a bírósági tárgyalóterembe.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nagyon sokan értik, hogy mi a helyzet”

Juhász Péter V. kerületi polgármesterjelölt

Csak egy jelöltnek szabad elindulni a főváros V. kerületében a fideszes polgármester ellen, és Juhász Péter bízik benne, hogy ez ő lesz. Bár a Belváros az ellenzék számára az önkormányzati választásokon rendszerint bukó körzet, szerinte nem lenne esélytelen. Juhász Péter optimista, mint mindig.

Akkubalhé Sóskúton

Belpol

Zsarolással a jövőért

Elzavarták saját polgármesterüket a sóskútiak a lakossági fórumról, amelyet egy leendő akkumulátorüzem miatt tartottak. Az esetet jól ismerők szerint viszont politikai színház zajlott a szemünk láttára, és mindez a kormány érdekeit szolgálta.

Egy vérlázító gondnokság alá helyezési eljárás és elmeorvosi vizsgálat

Belpol

Bárkivel megtörténhet

Egy jogi vita egyik szereplője megkérdőjelezhető érvekkel a gyámhatóságnál gondnokság alá helyezési eljárást kezdeményezett az ellenfelével szemben. A hatóság úgy rendelt el meghallgatást és kért elmeorvosi szakvéleményt, hogy a köztiszteletben álló érintettel nem közölte, ki áll az egész mögött.

Külpol

Interjú

Külpol

„Ukrajna most sem diktatúra”

Simon Schlegel vezető Ukrajna-elemző, International Crisis Group

Miközben lelassult a háború, Ukrajnában a politikai egyetértés mögött súlyos társadalmi feszültségek vannak, amelyek csak fokozódhatnak, ha visszaszerzik területeiket Oroszországtól. A társadalom egy dologban ért egyet: hogy nem szabad kompromisszumot kötni.

AfD: szavazók, tüntetők, bevándorlók

Külpol

Irány Afrika!

Az AfD szilárdan tartja második helyét a választók között. A párt ellen eközben hetek óta százezrek tüntetnek Németországban.

Kritika

Könyv

Kritika

Extraprofik

Várhegyi Éva: A bankrendszer elfoglalása. Hogyan állítja szolgálatába a bankokat a politikai hatalom?

Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a magyarországi bankszektor leuralása csak újabb tétel az autópálya-építő cégek, a szállodaláncok vagy a tojáspiac mellett; a ’tuggyukkik’ ezt is megpróbálják lenyúlni.

Könyv

Kritika

Szilánkos anyaság

Maarja Kangro: Üveggyermek

Az üveggyerek egy magzat, maga a könyv pedig magzatpróza. E fogalmat Radics Viktória alkotta meg az anyaság és a szülés nehézségeiről szóló zsigeri irodalomra.

Színház

Kritika

Szex, szerelem, dickpick

Eva Rottmann: Kék órák

Mi az erősebb: a másik iránt érzett tiszta érzéseink, vagy a közösségi nyomás? S mit bocsátunk meg a másiknak azért, mert szeretjük?

Opera

Kritika

A hosszú mondatok muzsikája

Eötvös Péter: Valuska

Kevés olyan komponista van a zenetörténetben, aki egyformán terjedelmes életművet hagyott a koncerttermeknek és az operaházaknak.

Kiállítás

Kritika

Fejhallgató és közlélek

A Budapest-hatás – Fővárosi kötődések és identitások

Budapest kicsit sós, kicsit csípős, kicsit savanyú. Kesernyés, de mégis édes. Tavasszal cseresznyefavirág illatú, olykor pedig szarszagú, húgyszagú, Duna-szagú, cigi- és alkoholszagú. Ha állat lenne, farkas, oroszlán és elefánt is lehetne, ha növény, tölgyfa, búza, tulipán, aloe vera.

Film

Kritika

Mikromágia

Celine Song: Előző életek

Injun – a koreai szó jelentése végzet vagy gondviselés, és ez az Előző életek középpontjában álló idea is. A buddhizmusban gyökerező szó azt hivatott kifejezni, hogy ha a lelkek egy előző életben már találkoztak, a következőkben is egymás mellé sodródnak.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Végre önmagamért”

Gyuricza Gergely képzőművész

Pszichológusként végzett, a festés és a szobrászat mellett szépirodalommal is foglalkozik, első regénye Szabadesés címmel a közelmúltban jelent meg. A művészet feladatáról, az ismeretterjesztésről, a teljesítményorientált társadalomról és a bűntudattal terhelt testi vágyakról is beszélgettünk.

Zene

Leépítés a Pitchforknál

Zene

Elvitte az ördög

Egy korszak végét jelezheti, hogy a manhattani székhelyű Condé Nast médiavállalat bejelentette: beolvasztja a Pitchfork zenei-kritikai oldalt a GQ online férfimagazinba, ezért lapátra tette a lap szerkesztőinek és szerzőinek felét.

Film

Mijazaki Hajao mágikus világa

Film

Mintha már jártunk volna itt

Környezetvédelem, háború- és erőszak-ellenesség, a technológiai fejlődés keltette gyanakvás, erős női hősök, ellentmondásos figurák és lassan folyó történet. Áttekintjük a japán Disney-nek is nevezett alkotó pályáját, hogy lássuk, miért téves ez a titulus.

tévésmaci

Film

Zergék a falon

Amikor Sztupa és Troché még csak tanulták a vízen járást, sokat kellett várni a rossz időre.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Griselda

Micsoda aduász a képernyőre vitt feminizmus.

Visszhang: lemez

Visszhang

Kolonits Klára: Erkel

Talán meglepő, de eddig egyetlen operaénekes sem mert Erkel Ferenc-művekre szorítkozni egy szólólemez elkészítésénél.

Visszhang: film

Visszhang

A fattyú

A film központi témáit, főhősünk motivációit tökéletesen foglalja össze a dán és a magyar cím, amely Ludvig Kahlen származására utal.

Visszhang: színház

Visszhang

Úrhatnám polgár

Jourdain úr (Pindroch Csaba) otthona csupa ragyogás: aranyban úszik minden, az ablakkeretek csillognak, mint a gyémánt.

Visszhang: lemez

Visszhang

Nailah Hunter: Lovegaze

A Los Angelesben élő és alkotó Nailah Hunter egészen különös zenei kombinációval tűnt fel néhány évvel ezelőtt.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2024/6.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Színház
Tudomány

Migránsok a Kárpát-medencében egykor

Tudomány

Mindenki földje

Az, hogy Erdély kinek a földje, továbbra is téma a po­litikában, most éppen a román kormányfő jóvoltából. Az igazán érdekes azonban az, hogyan mozgatta emberek tízezreit a háborús helyzet és a munkaerőhiány; nemcsak Erdélyben, hanem a Kárpát-medence más vidékein is.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Kulacs vendéglő

Úgy tudjuk, hogy Egermann Ferenc csak a háború után magyarosította a nevét Egerszegire, de ez sem menthette meg a Kulacsot az államosítástól.