Egy hét kultúra 2024/6.

  • Narancs
  • 2024. február 7.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

GRAMMY-GÁLA Február 4-én rendezték meg a 66. Grammy-gálát Los Angelesben. A rangos zenei díjátadót az idén egyértelműen a női előadók uralták, a legfontosabb kategóriákban Taylor Swift, Billie Eilish, SZA (Solána Imani Rowe) és Miley Cyrus vehették át az arany gramofonokat. Az év albuma díjat Midnights című lemezéért Taylor Swift kapta, aki ezzel történelmet írt, ugyanis ő lett az első előadó, aki négyszer is győzni tudott a kategóriában. A Midnights a legjobb vokális poplemezek versenyében is trófeát hozott az amerikai énekes-dalszerzőnek, aki a díj átvételekor bejelentette, hogy áprilisban érkezik a következő albuma. Az év felvétele, valamint a legjobb popzenei szóló előadás Miley Cyrus Flowers című dala lett, míg a tavaly nyáron a Szigeten is fellépő Billie Eilish What Was I Made For? című, a bátyjával közösen jegyzett szerzeményét, mint az év dalát jutalmazták. Ebben a kategóriában egyébként Dua Lipa Dance the Night című slágere is esélyes volt, ami a győzteshez hasonlóan szintén a Barbie filmhez készült. Az estét a legtöbb, összesen kilenc jelöléssel váró SZA végül három díjat gyűjtött be. Csakúgy, mint a Boygenius, a lánycsapat a legjobb rockzenei előadás, a legjobb rockdal és a legjobb alternatív zenei album díját is hazavihette.

OROSZBÓL UKRÁN Finnország legnagyobb művészeti múzeuma, a helsinki Ateneum ukránként ismerte el Ilja Repin 19. századi realista festőművészt. Repin, aki utcai és háborús életképei mellett elsősorban az orosz irodalom és művészet meghatározó alakjairól – például Mihail Glinkáról vagy Tolsztojról – készült portréiról ismert, 2021-ben még orosz alkotóként került be az intézmény katalógusába, ám ez ellen már akkor többen tiltakoztak. Anna Lodygina ukrán újságíró az Ukrainska Pravdában tavaly megjelent cikkében egyházi dokumentumokat vizsgálva bebizonyította, hogy a művész apja és nagyapjai is a mai Ukrajna területén született. A finn múzeum döntése nem az első hasonló lépés: a New York-i Metropolitan Museum már 2023 februárjában ukrán festőként sorolta be Repint, ahogy a korábban ugyancsak oroszként nyilvántartott Ivan Ajvazovszkijt is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.