Snoblesse Oblige 2024/9.

  • Narancs
  • 2024. február 28.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Szökik saját résein az elán. / Amire újra testet ölt, / a forma, mit fölvenne: zár.

(Fabó Kinga: Egykorom)

péntek március 1. 19.00 Totoro évadnyitó koncert

„Kitavaszodott, és itt van az élet / Várakozik a nap fejem fölött / Hogy lezuhan rám, vajon miért félek / Vagy landol valahol a házak mögött” – Kollarics Anna és Kollarics Attila testvérzenekara a 2020-as Made in Pécs apropójából állt először össze, és azóta is töretlenül csapatják duóban. Vendég a Szeszkórádió.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

péntek március 1. 20.00 Bernadette – A főnökasszony

Férje kinevezésekor Bernadette Chirac – Catherine Deneuve – nagy reményekkel költözik be a köztársasági elnöki palotába, csakhogy a meglehetősen merev First Ladynek van néhány olyan tulajdonsága, amelyet a népszerűség kedvéért nem ártana levetkőznie. Francia vígjáték, 2023-ból, Léa Domenach rendezésében a 14. Frankofón Filmnapokon.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

péntek március 1. 21.00 Gáspár Károly Trió feat. Roby Lakatos

Roby Lakatos hegedűn, Gáspár Károly zongorán, Oláh Péter bőgőn, Bágyi Balázs dobokon játszik. Aki vacsorázna is egy jót a koncert előtt, érdemes este 8 előtt érkeznie! Megszabott árú belépő nincs, a koncertek létrejöttét közös, önkéntes készpénzes hozzájárulással lehet támogatni.

(Jedermann, Bp. IX. Ráday u. 58.)

 

szombat március 2. 15.00 Bonnard – Egy festő szerelme

A Cannes-i Filmfesztivál után a magyar közönség is láthatja, hogy nincs nagy művész múzsa nélkül, és gyakran ez a múzsa nem csupán egyszerű modell, mint ahogy a 19–20. század fordulóján a festő Pierre Bonnard életében feltűnő Marthe sem csak az. Martin Provost tavaly készült, francia romantikus életrajzi drámája a 14. Frankofón Filmnapokon.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

szombat március 2. 19.00 Ez most komoly? Vonósnégyes koncertsorozat

Mozart és Beethoven művei hangzanak el a Quartetto Speranza együttes előadásában. A kvartett tagjai: G. Horváth László és Szabó Tamás (hegedű), Fajd Gergő (brácsa), valamint Háry Péter (cselló).

(MáraiKult, Bp. I., Krisztina tér 1.)

 

szombat március 2. 19.00 Az étellift

„Két, első pillantásra munkás külsejű férfi vár utasításra egy alagsori szobában. Hogy mi a dolguk, az egy idő után elég egyértelmű, bár eljöhet olyan pillanat, amikor minden értelmetlennek és hiábavalónak tűnik.” Harold Pinter darabját Micskó Zoltán rendezte, Ben szerepében Marton Dávid, Gus-éban Czeller Péter. A Prospero Színkör előadása.

(V54 Színház és Kultúrtér, Székesfehérvár, Várkörút 54.)

 

szombat március 2. 20.30 Stoned 21 – koncert

Születésnapi koncerttel ünnepel a világ legjobb rock and roll zenekarának, a Rolling Stonesnak a legjobb magyarországi tribute zenekara. A Stones minden korszakából játszanak dalokat.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

vasárnap március 3. 10.00 Labdák a tetőn – kiállítás

„A tornaterem tetején labdák vannak. Labdák a tetőn. Még akkor kerülhettek oda, amikor iskolába járhattak a kölkök. (…) Ahány labda van, annyiféle. És elveszettségükben egyívásúvá válnak.” Gergye Krisztián koreográfus és festő akvarelljeinek kiállítása megtekinthető március 28-ig.

(Jurányi Galéria, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

vasárnap március 3. 19.30 A pacal ideje

„Mit érez a gyomor, ha pacallal tömik?” Zenés gasztro abszurd Cserna-Szabó András 77 magyar pacal című könyve nyomán, ám attól szabadon elrugaszkodva a Neptun Brigádtól. Pacalt Ficzere Béla alakítja, Vass György rendezte.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

vasárnap március 3. 20.00    Manu Delago, Mad About Lemon – koncert

Manu Delago egy különleges ütőhangszer, a handpan nemzetközi sztárja, aki dolgozott már együtt Björkkel, Ólafur Arnaldsszal vagy Anoushka Shankarral. Most a Mad About Lemon és a Clemens Rofner három énekese csatlakozik hozzá basszusgitáron és szintetizátoron.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

hétfő március 4. 18.00    Gyimesi örömzene és nótázás

A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélési alkalma mindenkinek. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül. Gyimesi örömzene és nótázás egyébként minden második hétfőn van itt a Pesti Csángók Baráti Társasággal.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

hétfő március 4. 19.00    A rádió aranykora

A film egy kis zsidó polgárcsalád életéről mesél, a harmincas évek végétől 1943 végéig. Életük összefonódik a rádió hangjaival és azzal a világgal, amelyet a hangok mögött sejtenek. Utána Réz András, a házigazda elemez.

(Müpa, előadóterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő március 4. 19.30    Christian Gerhaher, Daniel Harding és a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekara

A korábban meghirdetett program helyett ezen az estén a kiváló német bariton énekes, a nagyszerű brit karmester és Észak-Európa egyik legjobb zenekara a svéd 20. századtól a német romantikáig kalauzolja a közönséget. Műsorukon: Alfvén: Egy szigetvilág legendája – szimfonikus költemény; Mahler: Rückert-dalok; R. Strauss: Imígyen szóla Zarathustra.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd március 5. 18.00    Oltai Kata bemutatja: Smoke Sauna Sisterhood

A top művtöri guru már jó egy éve vezeti a Harmadik szem dokumentumfilmklubot, és az ő témafelvetéseiben a nőkre nehezedő társadalmi nyomás mindig hangsúlyos szerepet kap. Ezúttal Anna Hints mágikusnak mondott észt–francia–izlandi dokumentumfilmjét mutatja be. A vetítés után izzasztó beszélgetés várható a filmről meg az életmódmozgalmak pozitív és negatív hatásairól.

(Eötvös10, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd március 5. 18.00    Derék emberek

Ilie, a kiégett falusi rendőr olyan vidéken szolgál az ország keleti határán, ahol a korrupció és a csempészet életforma. A rendszernek kényszerűen ő is része, mert van egy álma, egy gyümölcsös, ahol békében gazdálkodhatna. Csakhogy egy erőszakos eseménysorozat felkavarja az állóvizet, és Ilie kénytelen újraértékelni a döntéseit. Közönségsiker román bűnügyi vígjáték 2022-ből Paul Negoescu rendezésében, román nyelven, magyar felirattal a 14. Frankofón Filmnapokon.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

kedd március 5. 20.00    Ay Trick-koncert

A 2001-ben alakult nemzetközi soul-, funk- és hiphopegyüttes Valenciából érkezik, amerikai, francia, magyar és spanyol tagokkal. Akik hatással voltak rájuk: James Brown, Rick James, Prince, a Tower of Power, a Thundercat, Robert Glasper és még sokan mások.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

kedd március 5. 20.00    „föl kéne szabadulni már…” Fejből mondott slamek versenye #11

A Földalatti Slam Akadémia versenye ezúttal is ingyenes, most is csak fejből mondott slammel lehet versenyezni, és a téma megint József Attila Hazám című versének e sora: „föl kéne szabadulni már!” E sorhoz a slamek szabadon, bármiféleképpen kapcsolódhatnak. A slamversenyre jelentkezni – csapattal, tánc slammel, de akár régi slammel is – a Facebook-eseménybe írt posztban lehet.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szerda március 6. 18.00    Transzgenerációs hatások és transztáncok

A tánc és a pszichológia műfajai között kalandozhatunk a Teri a házban – nőnapok programsorozat soron következő műsorán. Először Herner Dorka pszichológus-terapeuta tart előadást a női sorsok átadhatóságáról, majd 19.00-tól Juhász Adél László Károlyné című táncszólója látható.

(Eötvös10, kamaraterem, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szerda március 6. 18.30    Cradle of Filth – Necromantic Fantasies Tour koncert

A sötét zene fanjainak nagy örömére ismét Budapesten portyázik Dani Filth, a harminc éve aktív, jól ismert amerikai horrorpunk énekes és hírhedt zenekara. Elkíséri őket a Wednesday 13 is a Murderdolls programmal, nyitózenekarként az egyáltalán nem kedves Sick N’ Beautiful játszik.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szerda március 6. 19.00    Télűző gin- és borókakóstoló

Itt a tavasz, érdemes élni, enni és főleg inni. Meg elmenni egy ilyen koktélestre, ahol minderre megtanítanak minket, és fényt derítenek az obskúrus összetevőkre is. Kész közösségi bártender tanfolyam.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

csütörtök március 7. 19.00    Lenni vagy nem lenni

Karafiáth Orsolya beszélgetéssorozatában a színházi függönyök mögé lehet betekinteni, az I. kerülethez kötődő művészekkel. A vendég: Pelsőczy Réka színművész, rendező.

(Jókai Anna Szalon, Bp. I., Iskola u. 28.)

 

csütörtök március 7. 19.30    Napfonat, Noémo nagyzenekar – koncert

Nőnap előestéjén két karakteres, női dalszerzőkből álló formáció ad két teljes koncertet egymás után. A Napfonat energikus, női a cappella együttes, amely ezúttal ütős hangszerekkel teljesedik ki. A Noémo pedig modern indie-folk csapat, Takács Noémi ’Noémo’ magyar nyelvű versszerű dalszövegei­vel az élet nagy dolgairól.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

csütörtök március 7. 21.00    Funkophone-koncert

A funk, a jazz és a rock dinamikus fúziója. Kalocsa Lilla Anna és Benda Matteo énekel, Turcsán Márton a billentyűs, Turcsán Bálint dobol, Tanai Bálint és Bene Balázs gitároznak, Czerják-Jakab Kitty basszusgitározik és Villányi Gergő szaxofonozik.

(Nappali, Pécs, Király u. 23.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk