Tartalom

MaNcs 36. évf. 9. sz. (2024-02-28)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

A szerk.

A szerk.

Romlott, erkölcstelen, hazug 3.

Egyre többet kell takarítani a főnök után. Miután nem csak az ország, de a saját hatalmi szempontjából is ballépések sorozatát követte el a svéd NATO-csatlakozás ügyében, a pártközpont és a propagandagépezet most megpróbálja sikerként eladni a grandiózus stratégia teljes kudarcát. (Néhány oldallal beljebb minderről alaposan okadatolt cikket olvashatnak.)

Publicisztika

Ranschburg Zoltán

Publicisztika

Európai választások, hazai tétek

Az ellenzéki pártok együttműködési lehetőségei az európai parlamenti választásokon

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

Egotrip
Külpol

Magyarország befejezte a svéd NATO-tagság blokkolását

Külpol

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Belpol

Dél-Magyarország földjein is szárnyal a Mészáros család

Belpol

Kinek jár a hektár, kinek nem

A helyi földbizottság és a békési agrárkamara nem támogatta egy mintatehenészetet felépítő, helyben lakó belga-magyar agrárvállalkozó lányainak alig kéthektáros földvásárlását. A mezőgazdaságban ismeretlen, nem helyben lakó Hunguest Hotels-vezér viszont gond nélkül vásárolhatott szántóföldet.

Nem csak az ellenzéknél vannak gondok

Belpol

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.

Interjú

Belpol

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa a gyermekbántalmazásos esetekről és a gyermekvédelmi rendszerről

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Interjú

Belpol

„Zavart, hogy mindenki tegezte őket”

Nyíri Pál antropológus a magyarországi kínaiakról

A nyolcvanas–kilencvenes években batyus kereskedők érkeztek Kínából, az utóbbi tizenöt évben menedzserek is jönnek. Nyíri Pál harminchárom éve kutatja a magyarországi kínaiakat, a szegedi BYD-beruházást abból a szempontból fogja vizsgálni, mi történik, amikor a kínai kultúrájú vezetés együtt dolgozik helyi és vendégmunkásokkal.

Film

Interjú

Film

„Nincs bizalom, nem hiszek nekik”

Hajdu Szabolcs filmrendező

Kálmán-nap című új filmjével folytatja azt a színházi darabjait adaptáló párkapcsolati trilógiát, amelyet az Ernelláék Farkaséknál nyitott meg, és a hamarosan mozikba kerülő Egy százalék indián zár majd le. Úgy érzi, ezzel be is fejezte az állami támogatás nélküli, független filmezést itthon. Az okokról, a rendszeren kívüli alkotói létről és arról is kérdeztük, miért készül egyre több magyar film szlovák pénzből.

Színház

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„Valami furcsa kereszt”

Csató Kata bábrendező

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Mindent a szemnek

Mi jár egy díszlet- és jelmeztervezőnek?

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„Mintha a saját családjukról szólna”

Tena Štivičić drámaíró

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS - Könyv

Színház

Viszkető sebek

Kabai Lóránt – Zemlényi Attila: Vasgyári eklógák

Nem könnyű lokális kötődésű történeteket vagy városi legendákat feldolgozni, különösen drámai formában.

ZSINÓRPADLÁS - Folyóirat

Színház

Olvasó kerestetik

A Látó szépirodalmi folyóirat drámaszámáról

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

ZSIINÓRPADLÁS - Színház

Színház

Te(l)jes kanna

Hegedűs a háztetőn

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Képzőművészet

Földényi F. László

Képzőművészet

A gombnyomogató

Az Ai Weiwei. In Search of Humanity című kiállítás alkalmából

Járkálok a rotterdami Kunsthal hatalmas termeiben, és miközben igyekszem a kiállított műveket nézni, a figyelmemet állandóan eltéríti mindaz, amiről már előzetesen is értesültem. Tudom, milyen gyerekkora volt, hogy 1957-ben, egyéves korában az apját politikai okokból száműzték, és ő tizenhat éves koráig szegénységben és száműzetésben nőtt fel.

Zene

Interjú

Zene

„Jó nagy paravánnal elválasztva”

Kiss Tibor és Varga Livius – Quimby

A Quimby hamarosan a Danubia Zenekarral lép fel. Az együttes két tagjával a szimfonikus zenekarral való együttműködés nehézségeiről, a zeneipar átalakulásáról, és az arénákat megtöltő fiatal előadókról beszélgettünk.

Visszhang

Visszhang: tánc

Visszhang

Raubinek Lili: Respect for the 23.000

A táncos-koreográfus és néhány kollégájának (színészek, táncosok és drámapedagógusok) előadását egy, a Covid alatt nyitott átmeneti gyerekotthonban végzett munka ihlette.

Visszhang: koncert

Visszhang

Kurtág 98

Életkora nem csökkenti Kurtág György alkotókedvét.

Visszhang: film

Visszhang

Nyad

Diana Nyad a hosszútáv­úszás legendája.

Visszhang: lemez

Visszhang

IDLES: Tangk

A 2019-es Szigeten olyat zúzott az IDLES, amihez hasonlót én még nem nagyon éltem át.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Constellation

Minél komolyabban vesszük az űrutazás lehetséges elterjedését, annál jobban foglalkoztat minket, hogy mi lesz az itt maradókkal.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2024/9.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Tudomány

Politikai rendőrség a Horthy-korban

Tudomány

Oszik és Dezsők

A két világháború közötti rendvédelmi szervek papíron egyforma eréllyel nyomoztak bal- és jobboldali szélsőségesek ellen, de a valóságban ez kevéssé érvényesült. Néhány belügyi, rendőrségi vezetőn múlott, hogy a harmincas évek végén a nyilasokkal szemben is hasonló keménységgel léptek fel, mint a kommunisták ellen.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Vág utca 12–14.

A Népház a Bárczy István polgármester nevéhez köthető lakás- és iskolaépítési program keretében épült fővárosi forrásokból.