Egy hét kultúra 2024/9.

  • Narancs
  • 2024. február 28.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

ARANY MEDVE A francia-szenegáli származású rendező, Mati Diop Dahomey című dokumentumfilmje kapta a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) február 24-i díjkiosztóján. Az elismerést a nemzetközi zsűri elnöke, az Oscar-díjas kenyai származású színész-rendező, Lupita Nyong’o adta át Mati Diopnak, a gyarmati időkben elrabolt benini bronzkincsek visszaszolgáltatásáról szóló alkotásáért. Dokumentumfilmjében a szenegáli gyökerű rendező 26 műkincs visszatérését követte nyomon Franciaországból Beninbe. A többnyire európai múzeumokban található benini bronztárgyakat a gyarmatosítás idején rabolták el a mai Benin és Nigéria területén található egykori Dahomey királyságból, a 19. század végén. A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medve díjat Sebastian Stan román-amerikai színész vehette át az A Different Man című thrillerben nyújtott alakításáért, míg a legjobb mellékszereplőnek járó díjat Emily Watson brit színésznő kapta a Berlinale nyitófilmjeként vetített Small Things Like These című ír–belga drámáért. A legjobb rendező Ezüst Medvéjét Nelson Carlo de Los Santos Ariasnak ítélték oda Pepe című filmjéért.

FALFESTMÉNY Paul Cezanne egy eddig ismeretlen falfestményére bukkantak a francia impresszionista festőművész gyermekkori otthonának felújítása során, Aix-en-Provence-ban. A gipsz- és tapétarétegek alatt most felfedezett festmény immár a tizedik alkotás, amelyet a ház falán találtak. A kilenc, korábban feltárt kép mindegyike 1859 és 1869 között keletkezett, majd a ház 1899-es eladását követően vászonra került, azóta pedig a világ különböző múzeumaiban láthatók. Az újonnan felfedezett falfestmény Cezanne egyetlen alkotása, amely a Bastide du Jas de Bouffanban maradt. A kép maradványain szélben lobogó zászlók láthatók, feltehetően hajók árbócainak csúcsán, valamint a fal jobb oldalán egy épületsor. A Entrée du portnak (A kikötő bejárata) elnevezett mű a szakértők szerint 1868-ban keletkezhetett, s azután valószínűleg a ház új tulajdonosai fedték el.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk