Szüret 2020/47.

  • Narancs
  • 2020. november 20.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

A kormány a járványhelyzetben is elkötelezett a munkaalapú gazdaság mellett, mert „az elmúlt tíz év bizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak és munkából tudnak megélni”.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján; MTI

 

– Ugye, ez egy szenvedély, betegség ez a meccsnézés, és ilyenkor az ember nem tud aludni, csak forgolódik, és 5-kor kelek, mert 6-kor már operatív törzs van, úgyhogy sokat nem aludtam, de vigye kánya. Szerintem végre történt valami jó, ezt is mondhatnám. Büszkék lehetünk a fiainkra, mert nem egyszerűen futballmeccs volt, hanem harc volt, és vikingeket harcban legyőzni szerintem nagy dolog.

– Sokáig azért nem reménykedtünk a győzelemben látva legalábbis az első félidőt, nem?

– Nem az én dolgom a szakmai elemzés, bár minden magyar férfi csábítást érez erre, de ha megnézem a rangsort, hogy hol vannak jegyezve a játékosok, akkor papírformának is mondhatnám, de a futballba azért vagyunk szerelmesek, mert az az a dolog, ahol a papírformát fel lehet és fel is kell dönteni. Ezek a vikingek majdnem feldöntötték, úgyhogy drámai csatában realizáltuk a papírformát.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

 

Miközben az ország minden erejével védekezik a koronavírus-járvány ellen, a baloldalon minden egyes nap csak a kamuzásról szól – közölte Nacsa Lőrinc, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője szombaton az MTI-vel. (…) A „baloldal a járvány kezdete óta mást sem csinál, csak hazudozik és próbál hangulatot kelteni: az egyik a kórházakról hazudik, a másik a vakcináról, a harmadik a mentőket, a negyedik a rendőröket támadja, az ötödik pedig kamuzik a tesztekről” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

MTI

 

Vera Jourová és Didier Reynders uniós biztosok az ideológiai meggyőződésük alapján végzik munkájukat, ami aláássa az Európai Bizottság hírnevét – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter-üzenetében pénteken.

Úgy fogalmazott, Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke ismét kompromittálta magát, és bebizonyította, nem ér fel az uniós biztos szerepéhez. Közölte: a biztos a magyar sajtószabadságról semmit sem tud, és hazudik, mert Soros György pénzeli.

Fidesz.hu

 

Szigeti Antal békéscsabai plébános elmondta, a katolikus egyháznál jelenleg nincsenek tiltva a szentmisék, melyeket a koronavírus terjedése miatt természetesen a szükséges óvintézkedések betartása mellett folytatnak. (…) Vannak azonban olyan híveik, akik a Covid-19 miatt felmentést kaptak kötelezettségeik alól, ők interneten követhetik a miséket, illetve telefonon tartják velük a kapcsolatot.

Békés megyei online

 

Az Eb-re jutás, ha tetszik, ha nem, visszamenőleg igazolja az elmúlt évtized erőfeszítéseit, a stadionépítéseket, a külföldi edzők szerződtetését, a nulláról induló, hatalmas nemzetközi versenyben munkához látó akadémiák tevékenységét, a klubok megújítását, a sportfogadásból befolyó összegek és a televíziós jogdíjak becsatornázását a finanszírozásba, magát a taorendszert, egyszerűbben: azt a kormányzati politikai akaratot, amely a zászlajára tűzte, hogy az agonizáló, rövid távon csak vesződséggel járó és népszerűségvesztést hozó magyar futballt újjá kell éleszteni – mindannyiunk örömére.

Szöllősi György főszerkesztő jegyzete a Nemzeti Sportban

 

A modern rendészetben elmélet és gyakorlat összefonódik, esetenként az országhatárokon is átível.

Zsaru

 

Folyamatos kérdéseket vet fel, hogy vajon miként kell értelmezni a közterületen történő maszkviselés szabályait (…), de az emberek értetlenül álltak az előtt is, hogy mi történik, ha ételt fogyasztanak az utcán.

Szemereyné Pataki Klaudiához is eljutottak a kérdések és a találgatások, ezért (…) mindenkit megnyugtatott: a rendőrség és a városrendészet tekintettel van az életszerűségekre.

Bács-Kiskun megyei online

 

A (…) Magyar Falu Program akkor is megmarad, ha a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt bizonyos területeken elvonásokra lesz szükség. (…) Vigh László, a térség országgyűlési képviselője tegnap kora délután Kozmadombján beszélt erről, ahol egy (…) 145 méter hosszú útszakaszt adtak át.

Zala megyei online

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.