Egy hét kultúra 2020/47.

  • Narancs
  • 2020. november 20.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

KAPCSOLAT Peer to Peer: UK/HK címen online művészeti fesztivált rendeztek az angol és a hongkongi vizuális művészeti szcéna kulturális egymásra hatásainak jegyében. A művészek és alkotásaik közötti kommunikációt támogató programsorozat keretén belül november 11-én két digitális kiállítást is indítottak, amelyek kommunikációs teret nyitnak a kortárs médiaművészek munkái között, és megmutatják azok kapcsolódási pontjait. Az online kiállítások középpontjában kifejezetten a digitális alkotás és az újmédia áll, a fotókat, video- és hanginstallációkat is tartalmazó bemutatók december közepéig tekinthetők meg a peertopeerexchange.org/artworks oldalon.

TÁVMOZI November 25-én kezdődik a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelynek programját az idén otthonról is követhetjük. A Toldi moziból közvetített 52 alkotást a Távmozi platformján (film.artmozi.hu) nézhetjük meg, míg a szemle személyes találkozásokon alapuló programjait a járványra való tekintettel majd csak májusban tervezik megtartani. A fesztivált Anca Damian Marona csodálatos kalandjai című filmjével nyitják meg, amely egy optimista kóbor kutyáról szól, aki sorra visszaemlékezik az embertársakra, akiket megszeretett. Az animációt a neves belga grafikus, Brecht Evens jegyzi, élénk színek és izgalmas képi világ jellemzi. A záródarab Vatanabe Ajumu A tenger gyermekei című alkotása lesz, amelynek érdekessége, hogy Igarasi Daiszuke eredeti mangája alapján készült, és a hagyományos kézi rajzokat ötvözi a CGI technikával. Az online filmvetítésekre szóló jegyeket november 19-től lehet megváltani.

 

TAMBELLINI Elhunyt Aldo Tambellini, olasz származású amerikai avantgárd művész. Tambellini 1930-ban született New Yorkban, ám családja visszatért Olaszországba. Elmondása szerint az itt megélt háborús évek élményeiből eredt a fekete szín iránti rajongása, amely művészetének emblematikus eleme és védjegye lett. Tambellini az intermédia-művészet egyik úttörője lett, médiaművészként az elsők között kísérletezett videoinstallációk megalkotásával a ’70-es években, emellett festőként, költőként és filmesként is kitűnt műveivel.

NEMES November 12-én meghalt a magyar rocktörténet legendás hangmérnökeként számon tartott Nemes László. Nemes a hatvanas években került kapcsolatba a rockzenei szcénával, majd hangmérnökként annak legnevesebb háttérembere lett. „A roadok roadja”-ként hivatkozott hangmérnök a Hungária, az LGT, a Skorpió és az Omega kiemelkedő korszakainak technikusa volt, dolgozott Fenyő Miklós Syconor nevű zenekarával, a rendszerváltás után pedig a Republickal és a Beatricével is. Nevéhez fűződik az első hazai magánstúdió kialakítása, amelyet 1979-ben Kóbor Jánossal együtt hoztak létre, és ahol aztán például az Omega, a Hungária, az LGT a P. Mobil és a KFT együttesek anyagai készültek. Munkásságát 2017-ben Fonogram-életműdíjjal ismerték el.

TÁRSADALOM Megjelent a SozialMarie idei pályázati felhívása. A SozialMarie célja a társadalmi innovációs projektek támogatása és elismerése. Eredetileg Ausztriában hívták életre, idén 17. alkalommal hirdetik meg, a kezdeményezéseket pedig november 10. és január 19. között lehet nevezni Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Horvátország és részben Szlovénia területéről. A program olyan folyamatban lévő projekteket vár, amelyek már sikeresen megvalósult társadalmi hatással bírnak. A többlépcsős értékelési folyamat végén 15 pályázatot díjaznak, összesen 54 ezer euróval. A kiírás részletei és a jelentkezéshez szükséges anyagok a díj honlapján (sozialmarie.org) érhetők el.

SIKER Magyar együttest is díjaztak az egyik legnívósabb New York-i zenei versenyen, a Carnegie Hallban tartott Manhattan International Music Competitionön. A Talamba Ütőegyüttes több száz, a világ minden részéről érkező versenyző között ezüst különdíjat nyert el, az indoklás szerint előadásuk kiemelkedő zeneiségéért, a művek egyedi értelmezéséért, magas technikai felkészültségükért és szakmai színvonalukért. A Talamba 1999 óta zenél, tagjai: V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós és Zombor Levente.

PÁRIZS A 2019-es Notre Dame-i tűzesetben megrongálódott híres orgona felújításának menetéről adtak hírt Párizsban. Eddig nem lehetett tudni, megszólaltatható-e majd újra a Franciaország legrégebbi orgonájaként ismert hangszer, amely 1733 óta van a székesegyházban. A hangszer csodával határos módon magában a tűzben alig sérült, de a sípok megteltek a tetőről lehulló korommal és ólommal, és a szélsőséges hőhatások is károkat okoztak bennük. A jelenlegi információk szerint a tisztítási munkálatok megkezdődtek, és van remény arra, hogy az orgona nem örökre némult el. A 8 ezer síp (a legnagyobb 25 méteres) rendbehozatala azonban eltart egy ideig, legkorábban 2024-ben lehet remélni a hangszer újbóli megszólalását.

STONEHENGE Jóváhagyták az alagútépítést a mintegy ötezer éves Stonehenge körzetében. Az őskőkori műemlék mellé azért akarnak alagutat, hogy az csökkentse a jelenlegi hatalmas autóforgalmat és az azzal járó zajszennyezést. A körülbelül három kilométer hosszúra tervezett alagút csak néhány száz méterre húzódik majd a világörökségi területtől. Több régész aggódik amiatt, hogy az építkezéssel járó munkálatok és az alagút káros hatással lesznek a műemlékre. Az örökségvédelmi hivatal vezetője szerint azonban az út áthelyezése üdvözlendő, mert a forgalom föld alá terelésével Stonehenge újra egyesülhet a környező tájjal.

Figyelmébe ajánljuk

Simonka György: A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson és nyerek!

Június 9-i győzelmét a polgármester-választáson a politikai pályára való visszatérése egyik állomásának tartja a még Fidesz-tag Simonka György, aki 2026-ban független jelöltként akar elindulni az országgyűlési választáson. Mint fogalmaz, "ezért Orbán Viktor nem vonja össze a szemöldökét, legfeljebb elmosolyodik, de végül csalódni fog”.