Újhullámos események

  • Narancs
  • 2020. november 20.

Interaktív

Kulturális programajánló a 2020/47. hétre

„Nem az a kérdés, mit keresnek, hanem az, hogy mit találnak” – írja Dragomán György A kalucsni című darabjában, amelynek az ősbemutatója tavaly tavasszal volt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban Szikszai Rémusz rendezésében. Így vagyunk mi a világnagy elektronikus programhálóval jelenleg, ahová csak véletlenszerűen kattintgatunk bánatunkban, hogy bezárták a színházakat, mégis nagyon hamar találunk legalább egy rögzített előadást, amelyet annak idején elszalasztottunk, és most némi pénzért megnézhetünk online. Az eSzínház (eszinhaz.hu) oldalon akadtunk az említett realista drámára is, amely Romániában játszódik a nyolcvanas évek végén, és egyebek közt arról szól, hogy nincs szólásszabadság, csak az állami propagandát szajkózza a sajtó és a tévé. Ne dőljenek be! A valósággal való hasonlóság a színházban sosem a véletlen műve, hanem összeesküvés. A megváltott jegy, amely a rögzített előadás esetében jóval olcsóbb, mint a premieré vagy az élő közvetítéseké ugyanezen az oldalon, egy hétig érvényes.

A rendeletek értelmében november végéig biztosan, de lehet, hogy decemberben is csak a házi monitorjaink segítségével vehetünk részt kulturális eseményeken. Ebben sokat segít a tavaszi karantén idején nagyot ment Élő közvetítések koronavírus idején című nyilvános Facebook-csoport, amely napi szinten adja az újabb ötleteket a nézésre. Legyen az színház vagy táncóra.

*

Esetleg koncert a Zeneakadémiáról közönség nélkül streamen, mint a pénteken, november 20-án 19.00-kor kezdődő, majd másnap és harmadnap is bejelentkező Kamara.hu fesztivál a zeneakademia.hu oldalon. Még ugyanezen a napon, pénteken a Kalligram délutánján vehetünk részt virtuálisan. 17.00-tól Szitás Katalin: Értelmiség és politika című interjúkötetének bemutatója látható az Írók Boltja Fb-oldalán, amikor ott Mészáros Sándor moderálásával Bozóki András, Pető Iván és Szitás Katalin beszélgetnek egyebek mellett a rendszerváltásról és az értelmiség fogalmáról.

19.00-tól a Genfi Magyar Kulturális Központból az intézmény Fb-oldalán folytatódik a népszerű pszichológiai előadás-sorozat most Itthon-Otthon? címmel, Erdélyi Ágnes gyermekpszichológus beszél a külföldre költözött magyar családok gyermekeinek a beilleszkedéséről. Az előadás egyben interaktív fórum és tapasztalatcsere is.

A kötelezően otthoni szórakozással töltött hétvége fénypontja egyértelműen a Textúra Stream – bemutató 19.30-tól a Szépművészeti Múzeumból. Tudják, ez az a népszerűvé vált, hat éve indult múzeumszínházi őrület, amelyre sosem lehetett jegyet kapni. Székely Kriszta rendezői elképzelése alapján az idei Textúrán a terem­őrtől a restaurátorig a múzeumi dolgozók bőrébe bújt színészek keltik életre Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna írásait az ismert műalkotások tövében. Az előadás mostantól 2021. január 3-ig lesz megtekinthető az eSzínház oldalán keresztül.

*

Az otthon töltött víruspolgári kényszerhétvégéhez Ödön von Horváth-darabot ajánlunk, mi mást. Szombaton, illetve vasárnap is megnézhetik az eSzínházon az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című előadását, amely a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb előadás díját nyerte el. Erős entrée-k és abgangok 165 percben, Kákonyi Árpád atmoszférikus zongorakíséretével, Bagossy László rendezésében, 18 éven felülieknek.

*

Hétfőn 17 órától viszont egyszeri és megismételhetetlen élmény lesz A digitális kor nagy kihívásai: az ember, aki egy (nagy) adathalmaz című online minikonferencia az Európa Pont szervezésében és Fb-oldalán. Az adatokra, algoritmusokra, öntanuló mesterséges intelligenciára épülő rendszerekről lesz szó, amelyek észrevétlenül épülnek be a jövő gazdaságába és társadalmába. Nem árt felkészülni – Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének segítségével – a legrosszabbra.

A színházfüggők ezen a napon ne hagyják ki 19.00-tól Az eSzínház felületén a Katona József Színházból élőben közvetített, Tarnóczi Jakab-féle Bánk bán-előadást. Dráma és ajtó lesz benne bőven. A jegyek ugyan nem fogynak el, de időben kell megváltani őket még a fotelből is.

*

Ha kedd van, akkor táncolunk! Grecsó Zoltán szerint a mozgás a megoldás arra, hogy ne álljon meg teljesen az élet, és ne lepje el a pszichénket a dér. A koreográfus online kortárstáncóráin bárki díjmentesen részt vehet, csak egy laptop kell hozzá, három négyzetméter otthon és tréningruha. Minden infó megtalálható a Grecsónál táncolok Fb-, illetve Instagram-oldalon, ahol a közvetítések zajlanak hétfőtől csütörtökig, este 7 órától, aztán persze ismételhető.

*

Ismét irodalom! Szerdán 17 órától Zalai Károly: Leonardo Ferrarija című könyvének bemutatóján a szerzővel Jolsvai András író beszélget, és mindez szokás szerint az Írók Boltja Fb-oldalán követhető. A rés a présen alrovatunkban fentebb tárgyalt, az idén online megvalósuló IV. Roma Hősök nemzetközi színházi fesztivál műsorán ma 19.00-tól a romániai Giuvlipen formáció Romacen – A boszorkányok kora című előadása látható az Independent Theater YouTube-csatornáján. A hat roma cyberboszorkányról és az időutazásról szóló feminista-utópista történet az elnyomás és a szolidaritás kérdéseit járja körül. A darabot követően online közönségtalálkozó lesz az alkotók, az író Mihaela Drăgan és a rendező Tina Turnheim bevonásával.

*

Olvasni is kell, és akkor már miért ne csütörtökön szerezze be az ember az olvasnivalót, és miért ne a Magvető Caféban (Bp. VII., Dohány u. 13.). Bár a hely most határozatlan ideig nem működhet rendezvényhelyszínként és kávéházként, könyvesboltként viszont annál inkább: ráadásul olyan könyvesboltként, ahol kávét is lehet venni.

Figyelmébe ajánljuk