Szüret 2023/38.

  • Narancs
  • 2023. szeptember 20.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Magyarország jelenleg az egyik, ha nem a legbiztonságosabb hely a bolygón – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

A Fidesz honlapjáról 

HUNGARIKUM      ALAPEGYSÉG      OLYANOK      MEGHEKKELTÉK

Nagy érdeklődés és aktivitás jellemezte a 2023. évi hungarikumpályázatot. (…) Nagy István elmondta, a pályázók nagy száma, a fokozott érdeklődés egyértelműen azt jelzi, hogy „mi magyarok büszkék vagyunk a kultúránkra, az identitásunkra, a hagyományainkra”. A miniszter kitért arra, hogy a hungarikumtörvény önmagában is hungarikumnak számít a külföldi szabályozásokkal összehasonlítva.

MTI

A Nemzeti Katonai Zarándoklat a hagyományokhoz hűen kora reggel egy közel 15 kilométeres gyalogmenettel indult. A zarándokokat – akiket Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Lelkészi Kar vezetője kalauzolt – Andocson a Szent Ferenc téren lévő Nagyboldogasszony-bazilikánál Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök fogadta. Közben a bazilika melletti parkban már álltak az ugrálóvárak, és készültek a szebbnél szebb arcfestések is. A bazilikában Bozó Tibor altábornagy köszöntötte a megjelenteket. Mint kiemelte: (…) „Ez nemcsak zarándoklat, hanem családi nap is. A család egy nagyon fontos alapegység, amely harmóniája elvezet minket oda, hogy alázatosan tudjunk szolgálni.”

Honvedelem.hu

Csák János a bejegyzéshez kapcsolódó videójában azt mondta, életünkben a legnagyobb formáló hatást a családunk, a szüleink és a tanáraink teszik. Tisztelet a tanároknak, akik a jövő nemzedékeit nevelik! – mondta a miniszter. Annak érdekében, hogy minél hamarabb megtaláljuk a tehetségeket, a KIM új tanári tehetséggondozási ösztöndíjat indít Köbüki néven. Az ösztöndíj azt szolgálja, hogy azok a tanárok, akiknek a tevékenysége során a tehetséges gyerekek tovább tudnak tanulni, ki tudnak teljesedni, anyagi támogatást kapjanak. (…) A miniszter azt kérte a pedagógusoktól és a szülőktől, „ha olyan tanárt ismernek vagy ők maguk olyanok, akkor jelentkezzenek” az ösztöndíjra. 

MTI

Mi itt, Magyarországon tudjuk, hogy a szabadsághoz legalább két ember kell. Aki egyedül van, az nem szabad, hanem magányos.

Régi nóta ez, régi különbség a liberálisok és a konzervatívok között itt, Európában. Nincs benne semmi új. Ami újszerű és az elmúlt évtized fejleménye, az a második lépés, amiben a liberálisok meghekkelték a nyugati világ politikai diskurzusát. Ez pedig a stratégiai szintű félelem a jövőtől. Figyeljék meg, a liberálisok félelmeket keltenek. 

Orbán Viktor beszéde az V. Demográfiai Csúcson; Miniszterelnöki Kabinetiroda

Hetedikes voltam és egy építőtáborban találkoztam az első szerelemmel. Akkor még esetlen kamasz voltam, ráadásul teljesen más idők jártak, mint manapság. (…) Az a szerelem beteljesületlen maradt, hiszen másnap mindenki ment haza a táborból, ám nemrég biciklizés közben valamiért belém villant ez az érzés, sőt, már egy dal is körvonalazódni kezdett bennem, ami végül testet is öltött.

Balázs Pali a Blikknek

Nekem fontos a környezetvédelem, és még fontosabb a gyerekeim egészsége. Amikor tegnap elmentünk naplementét nézni a tengerpartra és ott éktelenkedett egy eldobott PET-palack, elhatároztam, hogy erről készítek egy posztot.

Hajdú Péter a Borsnak

Elkezdődtek Pejtsik Péter – Orbán János Dénes: Az Orfeum mágusa című új nagyoperettjének próbái a Budapesti Operettszínházban. (…) Nem volt kérdés, hogy a minden bizonnyal rendkívül értékes, színes és sokrétegű jelentéstartalommal bíró színházi vállalkozást Bozsik Yvette rendezi. (…)  A rendező szürreális, mágikus látomásként hivatkozott koncepciójára, amely – mint mondta – nem rekonstruálja, hanem megteremti mindazt, amit a szerzők papírra vetettek. 

Origo

Vannak zugok a világban, ahol tényleg megállt az idő. Eltelhetnek hónapok, napok, évtizedek, jöhetnek bő és szűk esztendők, mégsem változik semmi. És ez pont jó is így. Ilyen hely például a mohácsi kertmozi is. (…) Bezzeg az idő, a szárnyas idő másokkal nem bánt ilyen kíméletesen, hiszen akik 26 éve tinédzserként érkeztek a koncertre, ma már meglett férfiakként és családanyaként. Vagy már sehogy. Mint ahogy az Omega három legendája is, akik 1997-ben itt voltak Mohácson.

Bama.hu

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk