Snoblesse Oblige 2023/38.

  • Narancs
  • 2023. szeptember 20.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Ahogy nagyapám mondta mindig: járnék én templomba, de mit csináljak, ha nem esik útba a ház s a kocsma között?

(Székely Csaba: Bányavirág)

péntek szeptember 22. 13.00   Zugló–Párizs. Papírművek a 60-as és 70-es évekből – kiállítás

Akvarellek, tusfestmények, szénrajzok, litográfiák és szitanyomatok azokról a művészeti impulzusokról, amelyek Nyugat-Európából szivárogtak be a Vasfüggöny innenső oldalára. A szezonnyitó, október 28-ig látható tárlat Molnár Sándor művei köré szerveződik, de válogat a Zuglói Kör fiatal művészei, valamint a rájuk ható francia absztrakt művészek korabeli grafikáiból is. Bejelentkezéssel látogatható. (Bejelentkezés itt: hello [at] residentart [dot] com)

(Resident Art Galéria, Bp. V., Horánszky u. 5., I. emelet)

 

péntek szeptember 22. 19.00   Frivol – utolsó előadás

Darabtemetés a javából. Utoljára látható az Átrium színpadán Alföldi Róbert és Vári Bertalan kortárs néptáncelőadása, amely a népi hagyomány elemeit felhasználva tart be a jelennek, beszél időszerű kérdésekről.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

péntek szeptember 22. 19.00   Polgár Éva zongoraestje

A Carnegie Hallban és a Kennedy Centerben tartott sikeres koncertjei után újra a fővárosban hallhatjuk a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt-verseny nagydíjas zongoraművészét, aki az MVM Koncertek keretében játszik Liszt és Bartók műveket.

(Bartók Emlékház, Bp. II., Csalán út 29.)

 

péntek szeptember 22. 19.30   Svaneborg–Kardyb duó és Richard Zalai koncert

Skandináv jazz-elekronik-ambient duó Dániából, az Újbuda Jazzfesztivál keretében. Nikolaj Svaneborg billentyűs hangszereken, Jonas Kardyb pedig dobon és ütőhangszereken játszik. Ihletőjük az Északi-tenger, a szél „melódiái”, a tengeri madarak éneke.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

szombat szeptember 23. 10.00   Koncertek a Shunt-ös Életekért!

A koraszülött babák esetében az egyik sajnálatos szövődmény az agyvérzés és az abból eredő egyéb problémák. A punkzenészek most a gyógyításra gyűjtenek. Először a gyerekprogramok lesznek: hangszersimogató, Smiles Factory csillámtetkó, Rutkai Bori Banda-koncert, Fit Fat gyerekbarát koncert, majd 14.00-tól beszélgetés az alapítvány képviselőivel. 16.00-tól este tízig pedig már nem gyerekeknek való zenék: Fit Fat-koncert lesz főzéssel, majd a Marlboro Man acoustic, a tHE sNOBS és a CsótányDzsó lép színpadra, majd a $zerzetesek lemezbemutatója és a The Age koncertje zárja a napot.

(Terem/Voice-Beat, Bp. III., Bogdáni út 1.)

 

szombat szeptember 23. 11.00   The Carried Body – kiállítás

„Gyakran a testben lévő feszültséget érezzük; kellemetlen érzést, izomfájdalmat, görcsöt és nyomást. A test nyújtására, ellazítására, hajlítására vagy forgatására való törekvést. Áttetsző formák, vonalak és erősen festett részek rétegeinek közvetítésével örökítem meg ezeket az érzéseket, mind a festészetben, mind a rajzban alkalmazott nem reprezentatív ábrázolási formámban. Az egész kiállítás végül a rajzok, festmények és szobrok installációja által jön létre, szoros párbeszédben önmagukkal és a térrel való kapcsolatukkal” – nyilatkozta Ludmila Hrachovinova festő, akinek a kiállítása november 4-ig látogatható, keddtől péntekig 14.00 és 18.30 óra között, szombaton 11.00 és 14.00 óra között.

(Knoll Galéria Budapest, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 10., I. em. 17.)

 

szombat szeptember 23. 19.00   Nagyvárosi vándorok – bemutató

A Magyar Állami Népi Együttes leg­újabb műsora a MÁNE zenekarával. A kiváló muzsikusok a városi cigányzene hagyományaiból merítenek. A tánckoncert helyszíne egy szimbolikus tér: koncertterem, étterem, bár, falusi kocsma. Az előadás zenei szövetében a népzene mellett helyet kap a magyar nóta és a csárdás, valamint a jazz és az etnikus cigány világzene is. A nagy ívű zenei tablót a Magyar Állami Népi Együttes táncosai hagyományos és modern táncelemekkel, változatos és sokszínű koreográfiákkal teszik még izgalmasabbá. Az est zenei rendezője és szerkesztője: Radics Ferenc, koreográfusai: Borbély Beatrix és Farkas Máté, vendégként közreműködik: Okos Gergely és Seres Vilmos, szólót énekel: Kubinyi Júlia, Pál Eszter és Hetényi Milán. Ismétlés szeptember 29-én.

(Hagyományok Háza, Bp. I., Corvin tér 8.)

 

szombat szeptember 23. 20.00   Roberta Gambarini és a Budapest Jazz Orchestra

Az Európai Hidak fesztiválon most a Budapest–Róma híd épül. Az olasz jazzénekesnővel való izgalmas együttműködést és a BJO jubileumi, huszonötödik évadát is ünneplik ezen az estén Kollmann János vezetésével. Roberta szülei egy jazzkoncerten ismerkedtek meg, tizenhét évesen már rendszeresen fellépett klubokban, különféle versenyeket nyert, majd ösztöndíjjal tanulhatott a bostoni New England konzervatóriumban, és ha már az Egyesült Államokban járt, a neves Thelonious Monk Nemzetközi Jazzénekversenyen is dobogós helyezést ért el.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

vasárnap szeptember 24. 10.00   Szőnyei György: Négyzetek

Malevics klasszikus és Mondrian csúcsára állított négyzete, a jóval felszabadultabb Broadway boogie-woogie című kompozíció, a számítógéppel készített pixel fogalmai és a saját maga tervezte, művészeti alapokból építkező betűtípusai jelentik Szőnyei György művészetének sarokpontjait. Ezekből az elemi egységekből állnak össze a Műcsarnok #Box Négyzetek című tárlatán bemutatott alkotásai. A kiállítótérben, illetve a tárlat kísérő kiadványában is a Szőnyei által tervezett Archian betűcsalád elemeit használták fel. A kiállítás november 19-ig látható.

(Műcsarnok #Box, Bp. XIV., Hősök tere)

 

vasárnap szeptember 24. 19.00   Wake Up 1230 – koncert

A cseppet sem neurotipikus, illusztris rock and roll arcokat felvonultató szupergroup utolsó szabadtéri koncertje. Baksa-Soós Attila, Frenk, Papp Szabi és Beck Zaza játszottak együtt különféle laza formációkban, de a Wake Up 1230-ban állandósították magukat. Lesz tánc, csillogás, rock, performance.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

vasárnap szeptember 24. 19.45   A csodálatos mandarin

A Budapesti Fesztiválzenekar táncjáték formájában mutatja be az idén 15 éves Duda Éva Társulattal közösen Bartók emblematikus művét, de az előadást a római Santa Cecilia Koncertteremben is játsszák az Európai Hidak fesztivál keretében. Szeptember 26-án ismétlés.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő szeptember 25. 19.00   Varga Livius és a NeVa – koncert

A Varga Livius,  Nemes Zoltán  és Vastag Gábor alkotta trió most kedvenceik – A Kutya Vacsorája,  a Quimby,  a Jambalaya, JJ Cale, Tom Waits – ikonikus számaiból válogat. A 2020-ban alakult trió zenei világában a New Orleans-i zene mellett megfér a rap és a könnyed jazz, sőt a számok közötti stand-upok is.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő szeptember 25. 19.00   Rómának szeretettel

Woody Allen 2021-es filmje rengeteg Fellini-utalással és szeretetteli kapcsolódással. A történet több szálon fut, a közös motívum az eltévedés. A film után Réz András elemez.

(Müpa, Előadóterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő szeptember 25. 19.15   Dante: Pokol

Gyabronka József 2021-ben készült előadása megrendítő, ugyanakkor szórakoztató, ahogy az Nádasdy Ádám 2016-os új fordításához illik. Nem is olyan pokoli a pokol.

(Katona Sufni, Bp. V., Petőfi S. u. 6.)

 

kedd szeptember 26. 10.00   Megrendelt emlékezet – Magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965

A közemlékezettel ellentétben a holokauszt a szocializmus korai éveiben sem számított tabunak a képzőművészetben. A kutatásra épülő kiállítás és a hozzá kapcsolódó, előkészítés alatt álló kötet a holokauszt képzőművészeti emlékezetének kora Kádár-kori fejezetét, az 1960-as évek auschwitzi magyar kiállításainak újra felfedezett képzőművészeti anyagát mutatja be Barabás Tibor, Hincz Gyula, Jovánovics György, Kass János, Kondor Béla, Konecsni György, Konfár Gyula, Péri József és Szász Endre művein keresztül. A tárlat december 3-ig látható.

(Centrális Galéria, Bp. V., Arany János u. 32.)

 

kedd szeptember 26. 19.00   Fonó Session: Moldvai örömzene

A sorozat a kötetlen közösségi zenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy anélkül. Házigazda a Porteleki László vezette Poros Jam.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

kedd szeptember 26.  20.00   Minden rossz varieté

„A TÁP Színház 2005 novemberében indította el a TÁP VARIETÉ, Színház és Performance elnevezésű előadás-sorozatát Minden Rossz Varieté címmel a fővárosi Süss Fel Nap klubban. A Rossz színház – amely megvalósítására ezen előadások kísérletet tesznek – alapvető lényege, hogy szembeszáll az aktuális trendekkel, és formabontó színházi megoldásokkal kísérletezik.” Most is ez lesz, és mindenki rémesen fogja érezni magát. Rémesen jól. Tózsa Mikolt, Kaszányi Roland, Ezüsthigany, Csányi Dávid, Háda Fruzsina, Elek Ferenc, Fekete Ádám, Pálos Hanna és Béres Bence közreműködésével. Konferál: Vajdai Vilmos.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szerda szeptember 27. 18.00   Állambiztonság és popzene a Kádár-korszakban – előadás

Indul a Beatkorszak szabadegyetem negyedik rocktörténeti szemesztere, amely az év végéig kéthetente jelentkezik új témákkal. Takács Tibor történész (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) lesz a mai előadó, aki három botrányos év ügyeit és ügynökeit tárja a hallgatóság elé. A programra 900 forint a belépő, de levásárolható, ha valaki a Beatkorszak Projekt eddig megjelent rocktörténeti könyveiből vinne haza. A nagyjából egyórásra tervezett előadásokat a szervezők rögzítik, és a későbbiekben elérhetővé teszik.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szerda szeptember 27. 19.00   Cerebral Incubation, Epicardiectomy, 357 Homicide, Traumatomy – koncert

Az erőszakzenei színtér jelesei: amerikai, cseh, brit és japán zenekarok durváskodnak. A Slam Violance Tour 2023 budapesti állomása az év legjobb slam/gore bulijának ígérkezik, ahol mindenki kitombolhatja magát.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl utca 1.)

 

csütörtök szeptember 28. 10.00   Vigyázat, törékeny / Handle with CARE – kiállítás

A cím az élet törékenységére, a gondoskodásra szoruló egyének és közösségek sérülékenységére, a szociális ellátórendszer hiányosságaira utal. De a múzeum feladatára, a műtárgyakról való gondoskodásra is vonatkoztatható. És hogy mi mindenre még, az kiderül Baglyas Erika, Vékony Dorottya, OMARA, Eperjesi Ágnes, Fajgerné Dudás Andrea műveiből. Lesznek dokumentumfilmek is, és van egy kapcsolódó külső helyszín, a Magyar Hospice Alapítvány, a Kenyeres utca 18–22. szám alatt. A kiállítás január 14-ig látható, hétfő és ünnepnap kivételével minden nap.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök szeptember 28. 17.00   Utcai örömzene – koncert

A sorozat utolsó darabja, ami azt is jelzi, hogy elkezdődött a Spinoza Zsidó Fesztivál. Nógrádi Gergő és Teszter Nelly zenél.

(Carl Lutz-emlékmű, Bp. VII., Dob u. 10.)

 

csütörtök szeptember 28. 20.00   the Dan Daw Show

Előadás a gondoskodásról, az intimitásról, az emberi tűrőképességről. Dan és társa, Christopher Owen előadóművész a színház és a tánc határait összemosó, bensőséges előadást hoznak létre, bepillantást engedve a szégyennel való együttélés mindennapjaiba. Az előadás rendezője Mark Maughan. Másnap ismét látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

csütörtök szeptember 28. 20.00   Ganxta Zolee és a Kartell – koncert

Bumm a fejbe… már megint, és nem utoljára. Veterán rap szabadtéren.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk