Tartalom

MaNcs 35. évf. 38. sz. (2023-09-20)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Helyes gondolatok

A kormányoldalon nem enyhül a Svédország NATO-csatlakozását kísérő elmebaj. Politikailag értelmezhetetlen megfontolásból a szuverenitására máskor oly kényes Orbán-kormány változatlanul úgy táncol az ügyben, ahogyan Erdoğan török elnök fütyül, de ő legalább tud mire hivatkozni: a Svédországba kivándorolt vagy menekült kurdok tízezreire Ankara potenciális veszélyforrásként tekint, és sehogyan sem bírja megemészteni, hogy a svédek ezt a kérdést a saját demokratikus meggyőződésük szerint kezelik.

A szerk.

A szerk.

A pestlőrinci lepel

„Még harcolunk, de testünk oly sovány. Testvér, segítsd a lebukottakat” – írta szegény József Attila abban a versében, amelyikért a legtöbb komcsizást kapta a mai hatalom mindenkori eszmetársaitól.

A szerk.

A szerk.

Karnyújtásnyira a döntetlen

Eddig okkal gondolhattuk, hogy a mohácsi csata tragikus és szégyenteljes vonatkozásai minden honfitársunk számára nyilvánvalóak.

Publicisztika

Krusovszky Dénes

Publicisztika

Palotaszolgálat

Önkéntes tanácsadók a Sándor-palotában

Nincs hiány tanácsadókból Novák Katalin köztársasági elnök mellett – vannak, akik hivatalból dolgoznak a Sándor-palotában, és vannak, akik önkéntes munkában segítenek. De milyen tanácsokat kaphat tőlük az elnök, és kinek van a legnagyobb ráhatása a palotabeli döntésekre?

Csillag István

Publicisztika

Tücsökszerenád

Orbán Viktor gazdaságpolitikájának elmúlt három éve

Orbán felcserélte a célt és az eszközt a gazdaságpolitikában – írtam e lapban bő három éve.

Egotrip

Vajda Gergely

Egotrip

Zene hetilapra

Dallamok sorozatgyilkosoknak

Zenei érettségire készültem. Meleg volt, szép idő. Az íróasztalnál ücsörgés unalmát a budai hegyek lábánál tett sétákkal próbáltam megtörni.

Belpol

Interjú

Belpol

„Mi lenne másképp”

Reisz Gábor filmrendező

A magyarországi mozikba most került harmadik nagyfilmje, a Magyarázat mindenre az eddigi személyes valóság helyett a magyar társadalom valóságáról fest elszomorító képet azzal, hogy megmutatja, mennyire mély szakadék keletkezett a Fidesz támogatói és mindenki más közt.

Milyen jövő vár a pünkösdi egyházra?

Belpol

A gyanúsítások árnyékában

Ötszáz napja van előzetes letartóztatásban a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) legnagyobb intézményének két volt vezetője üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás gyanúja miatt. A kárérték 8 milliárd forint. A kisegyház új elnöke szerint az ügyvezetők mindenkit megtévesztettek. A kormányzat felső köreiben évekkel ezelőtt tudták, hogy baj van.

Fideszes politikusok háziversenye Dél-Magyarországon

Belpol

Kajakra mennek

A Gémes László vezette Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés 3,2 milliárdos turisztikai programjában a Gémes fiai irányította egyesület is konzorciumi partner. De náluk is érdekesebb az, aki ott ülhet Gémessel az asztalfőn, pedig az elnök megpróbálta onnan eltávolíttatni.

Bevándorlók a Börzsönyben

Belpol

Árkon-bokron

Újabban a Nyugat-Európába tartó bevándorlók és menekültek a Nógrád megyei Diósjenőt érintve, a Börzsönyön átvágva próbálják elérni a magyar–szlovák határt. Egyes szlovákiai vélemények szerint az Orbán-kormány a migránsok arra terelésével a közelgő ottani választásokat igyekszik befolyásolni.

 

Honosított külföldiekkel lépne előre a magyar foci

Belpol

Legyél te is magyar!

Orbán Viktor bő évtizede kihirdette, hogy az akadémiai rendszer megváltja a magyar labdarúgást válogatott és klubszinten is. A látomás a beleöntött közpénzmilliárdok ellenére is látomás maradt, ezért jött az új csodás ötlet: a legalább részben magyar származású tehetségeket kell honosítani. A pénz nyilván nem számít most sem.

Színház

Interjú

Színház

„Ha szabad lennék”

Benedek Zsolt színházcsináló

A klasszikus értelemben vett rendezést a háta mögött hagyva valami teljesen újba kezdett: 2015-ben elvégezte a család- és rendszerállítás-tanfolyamot, és jelenleg a Sztoriműhely vezetője. Trauma feldolgozásáról, berögzült színházi struktúrákról és a változás lehetőségeiről beszélgettünk vele.

Kritika

Színház

Kritika

Bizonytalan szavazók

Pintér Béla és Társulata: Réka és az oltatlanok

Aki a cím alapján egy koronavírusról szóló előadásra számít, meg fog lepődni. Pintér Béla új politikai pamfletnek is beillő előadása arra kíváncsi, hogy miért lesz vagy marad valaki fideszes.

 

Könyv

Kritika

Történetből történetbe

Kontra Ferenc: A fiú (Elszánt történetek)

A könyv első fejezetének novellái időtlen térbe helyezik a névtelen Fiú történetét, mely így – az elsőszülött vagy a tékozló fiú toposzától a krisztusi jelentésekig – elvont, mitológiai, bibliai és tropikus, vagy akár popkulturális tartalmak közvetítője lehet.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Nullánál is kevesebb

Hová tűnt a Karc FM?

Elmúlt rádiós évtizedünkre visszagondolva eszünkbe jut néhány emlékezetes csatornabezárás. Úgy tűnik, ez egy ilyen szakma, legalábbis ezen a vidéken.

Film

Agatha Christie művei filmen

Film

Miért utálta?

Kenneth Branagh új filmje jó alkalmat teremt ahhoz, hogy áttekintsük a 100 éve töretlenül sikeres szerző és a filmesek, főleg Hollywood hosszú és rögös kapcsolatát, melyben még csak nem is ez a mostani próbálkozás jelenti a mélypontot. Mi okozta az ellenségeskedést és melyik adaptációkat érdemes megnézni?

Interjú

Film

„Csak én és a vászon”

Mark Cousins dokumentumfilmes, az Edinburgh-i Filmfesztivál volt igazgatója

A 21. századi filmezés lehetőségeit vizsgáló, The Story of Film: A New Generation című filmje 2021-ben, a Cannes-i Film­fesztivál nyitófilmje volt, szeptember 23-án pedig a filmritkaságokat bemutató CineKorda vetítéssorozat indul vele a Corvin moziban. Ennek apropójából beszélgettünk.

Zene

Interjú

Zene

„Megununk mindent”

Hegyi Olivér, István Gergely – Hiúz

Zenekar helyett projektekben gondolkodnak, így próbálnak menekülni a rutin elől. Csapongásról, kényszerességről vagy egyfajta kötődési zavarról lenne szó? Az biztos, hogy hamarosan a Budapest Parkban játszanak, és elképzelhető, hogy addig próbálni is fognak egyet.

Visszhang

koncert

Visszhang

Codeine

Elég nagy meglepetés volt az év elején, amikor az amerikai Codeine bejelentette, hogy az idén újra összeállnak.

film

Visszhang

Madeleine sofőrje

A fáradt taxis elvállal egy nem éppen kellemes fuvart: Párizs egyik kieső külvárosából kell a másik kieső külvárosába szállítani egy tiszteletet parancsoló idős hölgyet.

lemez

Visszhang

Hélène Grimaud: For Clara

A francia zongoraművésznővel kapcsolatos kedvenc triviánk még mindig az, hogy farkasrezervátumot alapított a New York állambéli South Salemben.

film

Visszhang

Szeánsz Velencében

Agatha Christie kevéssé sikerült Halloween és halál (1969) című kései regénye esett át ezúttal a Kenneth Branagh-féle Poirot-ráncfelvarráson. 

lemez

Visszhang

Jeff Rosenstock: HELL­MODE

Az amerikai Jeff Rosenstock a 2000-es években Bomb The Music Industry! nevű projektjével vált ismertté, amely a nevéhez hűen kerülte a karrierépítés szokványos útjait.

lemez

Visszhang

Cut Worms: Cut Worms

Max Clarke 32 éve született Cleveland egyik külvárosában, és gyerekkorától szinte csak régi slágereket és klasszikus rockot hallgatott.

Gasztro
Lokál