tűrés a présben

Táncolunk a gép előtt

  • rés a présen
  • 2020. április 26.

Interaktív

Mint azt már minden sznob tudja, a március 11-én meghozott kormányrendelet miatt március 12-től a kisebb színházak, játszóhelyek is bezártak. Így már független előadásokat, lakásszínházi performanszokat, múzeumi balettetűdöket sem tudunk ajánlani, ellenben megszaporodtak az internetes élő közvetítések, lehet kalandozni az absztrakt expresszionizmus világában ingyen letölthető applikáció segítségével, archív Beckett-előadások lettek elérhetők, s hozzáférhetővé vált egy rakás régebbi színházi felvétel, művészfilmtár és sok izgalmas tudományos archívum is. A lakásukba visszavonult alkotók egyre-másra találják ki, hogy mivel üssék el kreatívan az időt: közösségi üvegfestéssel, mesélődélutánokkal… A kortárs táncosok online táncórákat tartanak, színházak tartják meg a soron következő bemutatóikat, csak épp üres nézőtér előtt, azonnal kilőve az eseményt a virtuális térbe, ahol tán még többen is nézhetik, mint eddig.

Az online szórakozáshoz adunk most néhány tippet, remélve, hogy hamarosan megint jelentkezhetünk a hagyományos ajánlókkal is.

Novotny Anna komolyzenei PR-szakember az elsők között reagált a helyzetre az Élő közvetítések koronavírus idején nevű csoport megalakításával a Facebookon. Varga Judit zeneszerző lett a társszerkesztője, és Haifától Svájcon át Biharkeresztesig a világ minden részéről csatlakoztak hozzá a magyarok. A külföldi operaközvetítésektől a határon túli színházak online bemutatóin át a Csukás-mesék otthonról közvetített felolvasásáig sok ajánlat kerül fel naponta. Izgalmas, amikor a különböző színházak hirdetik meg, hogy egy bizonyos időpontban leadnak a YouTube-csatornájukon egy felvételt, amelyet csak real time lehet nézni. S még ha nem is látjuk a többieket, sok száz, illetve ezer emberrel együtt ülhetünk a monitor előtt, hogy aztán kommentekben megbeszélhessük a látottakat. Ebben a csoportban bukkant fel a Fellini összes filmtár és a Cirko Gejzír mozi különleges ajánlata is.

A mindennapi kortárs táncról például Nagy Csilla, a Cipolla Collectiva tagja gondoskodik DANCING HOME – home office dance nevű Facebook-csoportjában. Minden reggel 8-kor ide jelentkezik be élőben a táncos, aki egy ráhangolódás és bemelegítés után szabad táncra invitál körülbelül 30 percben. Több ezer érdeklődő nézi, s valószínűleg jó páran csinálják is. Esélyes, hogy néhányan majd az élő workshopokra is kíváncsiak lesznek később.

A színészek felolvasnak vagy a tanulásban segítenek, de van, aki konyhaművészkedik inkább. A Mit főzzek karantén idején? Jókai Ági receptgyűjtője nevű csoportban levesek főnek, teljes kiőrlésű tésztaételek készülnek, a színésznő pedig meggyőzően konyhafilozofál is, miközben kontya alá üt a gőz.

Ingyenes online előadás a #koronavirus címszó alatt található mindennapi hasznos, tudományos vírusértesítőnk. Ez az online esemény a TEDxYouth@Budapest és a HVG Szemináriumok & Konferenciák szervezésében valósul meg. Élőben megy a soron következő, de később is megnézhető a www.facebook.com/tedxy/ oldalon. Molnár Orsolya evolúcióbiológus tartotta az első szeánszot a vírusok és a járvány természetéről és a DAMA protokollról, békebeli, írásvetítős hangulatban.

A teljesen kezelhetetlenek és a minden hülyeséget megosztók számára pedig Várkonyi Judit színházi PR-os privát zeneórái fokozzák az őrületet…

 

Figyelmébe ajánljuk