tévéSmaci

Utána a zebrák

  • tévésmaci
  • 2016. március 11.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché megrakták a nagy tüzet, Troché dolgozott, Sztupa inkább csak ott volt, mintha ott sem lett volna. Eleinte még tevékenynek tűnt, felmart a földről egy botot, s szinte szabályos kört húzott vele a porba, e szavakkal: itt legyen a tűz! Trochénak nem volt ellenvetése, ácsorgott ő is egy darabig, de látván, hogy nem történik semmi, elment tűzrevalót gyűjteni. Ágakat és hasábokat válogatott, járt a kezében a kisbalta, kétszer-háromszor is megfordult, a kiserdőig meg vissza. S ahogy ott serénykedett, egész csinos máglya kerekedett a porkörbe. A hasábokat egymásra tornyozta, az ágacskákat közéjük szúrkodta, s körberakta az egészet szalmával, hogy bizonyosan lángra kapjon. Lángra is kapott, nem volt abban hiba, pedig csak égő gyufaszálakkal hajigálták a szalmaperemet; ebből is kivette a részét Sztupa, de nem vitte túlzásba, jó, ha egy szál gyufája célba ért. Troché bezzeg olyan volt, mint a háborús filmekben a sztálinorgonák, szó szerint tüzet nyitott. Nem volt különösebben hideg, de kabátban érkeztek, nem volt különösebben este, de vágni lehetett a sötétséget, egészen addig, míg a nagy tűz erőre nem kapott, s el nem érte úgymond az üzemhőt. Troché kicsit tanácstalanná vált ekkor, mintha hirtelen megszűntek volna a tennivalók körülötte, fel is tette magának a kérdést, hogy tudniillik, vagyok-e én e tűz őrizője? Igent kapott válaszul, elment tehát további hasábokért. Kellett egy kicsit hasogatni, de könnyen ment, Troché szemében minden a helyére került. De Sztupa szemében csak a lángok kapaszkodtak egyre magasabbra. Már égett az arca is, olyan közelről nézte. S a lángok nem lankadtak, egyre csak híztak, Sztupa előbb vörösnek, aztán sárgának látta őket, majd jöttek sorra az egészen váratlan színek, ki hallott már rózsaszín lángokról vagy kávébarnákról? S mind ott tükröződött Sztupa szemében, azok a sok lángok, lobogók. Sztupa pedig úgy érezte, hogyha bemenne ebbe a nagy tűzbe, semmi baja nem esnék, talán csak láng válna belőle is egy kis időre, míg ki nem aludna. Sztupa viszont nem akart lánggá válni, mert arra gondolt, hogy akkor az embereket kellene néznie, s nem a lángot, ami épp lilára váltott (a pepitáról).

Pénteken (12-én) csinos szendvicsfigurával nyitjuk a tévénézést; úgy tessék elképzelni, hogy a két legjobb cím a tévéhetünk első, illetve utolsó napjára esik. Este hétkor a Film+ egy kínai kalandfilmet ad, az a címe, hogy Kardvihar. Volt ennek már szintén versenyképes címe, A Sárkánykapu repülő kardjai. Sajnos pár éve megtiltottuk magunknak, hogy röhögés nélkül leírjuk a vuxia szót, így most sem tesszük, hisz a cím tökéletes volta nem szorul bizonyításra: kimondom, s mindenki vágja: Jet Li majd felugrik helyből a pagodák tetejire, s csinos kis balettcipőjében úgy végigdzsal a bambuszliget legfelső ágain, mintha Newton ott sem lett volna a világ teremtésénél. Én persze már háromnegyed öttől a Nicholas Nicklebyt nézem a Film Mánián Sir Tommal (Courtenay) és az ifjú Charlie Hunnammel, hogy Jim Broadbentről már ne is beszéljünk, csak Juliet Stevensont is megemlítvén.

Vasárnap Valentin-nap van, ami szerfelett helyes dolog. De még helyesebb, hogy a nagyszerű magyar televíziózás Marisa Tomei ünnepévé tette e jeles napot, magam sem jártam volna el különben. A bátorságáról híres RTL Klub például már délután fél négykor leadja a művésznő Oscar-díjas alakítását. Igen, önök ismét kitalálták, jön Vinny, az 1 ügyű! Ne mondja nekem senki, hogy ez a világ legrosszabb filmje, inkább arra válaszoljál szemüveges barátom, hogy volt Oscar vagy nem volt Oscar? Mindennek fényében az már csak gyertya az ünnepi tortán, hogy esti háromnegyed kilenckor valami büfét üzemeltet hősnőnk a Mi kell a nőnek? című művészfilmben, mely műintézetbe sűrűn tér be Mel Gibson, aki Hamletet  is játszott Kolozsvárt, a Népszínkör Hamleti patkányfogó c. Agatha Cristina-adaptációjában.

Csütörtök csukódik le szendvicsünk, ez ám a cím: Chuck Norris a kommunizmus ellen az HBO-n. Román doksin a nagy lebontás: olyan is lett. A tévé a sivatag lova.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.