Tartalom

(2016-02-11)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Kürti Péter

Publicisztika

U mindent visz

Uber versus taxi

Gőzmozdony, szövőgép, web­shop, Uber (U). Az internet, az okostelefon korunk gőzgépeiként kényszerítik ki a változást. Az ellentábor kisebbségben ellenáll, amíg a létminősége javulását élvező tömeg legyőzhetetlenné nem válik.

Hegedűs Dániel

Publicisztika

A végállomás ismeretlen

Hogyan reagál az EU a lengyel és a magyar kihívásra?

2016. január 13-a jelentékeny dátum az európai integráció történetében. E napon első ízben vonta az Európai Bizottság rendszerszintű vizsgálat alá egy politikai alapérték, a jogállamiság minőségét egy tagállamban, amikor működésbe hozta Lengyelországgal szemben az ún. jogállamisági mechanizmust.

Egotrip

Egotrip

Takács Ferenc: Kapirgáló

Migránskálvária

A 2008-as Budapesti Könyvfesztiválon megrendezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján Írországot az 1972-ben született Mark Collins képviselte Stateless (Hontalan) című, 2006-ban megjelent regényével. Szerző is, műve is jókor volt jó helyen, ugyanis a Stateless magyar témájú ír regény – vagy inkább ír–magyar, netalán magyar–ír regény? Olyan könyv, amely, ahogy mondani szokás, „megtörtént eseményeken” alapul.

Egotrip

Bán Zoltán András: Noé vendéglője

Huszonegyedik számla – A magyar bohém színre lép

A csípős fagyban is lankadatlanul tüntető taxisok vad hordáján átvágva araszolok törzskocsmám felé, azzal a szilárd újévi elhatározással, hogy ha már nem vagyok képes végre belekezdeni sorsdöntő előadás-sorozatomba a Magyar Mámor történetéről, legalább belecsapok a magyar szellem történetében talán nem oly sorsfordító, ám mégis példátlan előadásaimba a Magyar Bohém alakváltásairól.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Habonyéra

Habony Árpád szereti a szépet. Ha ebbéli vonzalmai nem lennének magától értetődőek mindenki számára, akkor nyilván elég, ha Dubait, Ibizát vagy a felejthetetlen Gucci ridiküljét említjük.

A szerk.

A szerk.

Orbánnak mennie kell

Megy Orbán Viktor Moszkvába, párat kell már csak aludni, hogy meglássuk, mi lesz! De mondhatnánk azt is, hogy hívták.

Belpol

Interjú

Belpol

A bíróságra nem szabad nyomást gyakorolni

Rubovszky György (KDNP), az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke

A Fidesz a vörösiszap- és a Hagyó-ügy ítéletei miatt összehívatná az Országgyűlés igazságügyi bizottságát. A testület elnöke több korábbi ciklusban a mentelmi és összeférhetetlenségi grémiumot vezette, ezért a képviselői vagyonbevallásokról is kérdeztük.

Leszerelné a kormány a pedagógusok tiltakozását

Belpol

Inkább beszéljünk róla!

Bár kezdetben tudomást sem vett a tanárok növekvő elégedetlenségéről, ma már konstruktív tárgyalópartnernek mutatkozna a kormány. A köznevelési államtitkár belebukott e hátraarcba.

Külpol

Külpol

„A diktátorokat a belső konkurencia buktatja meg” - Andreas Schedler politológus a demokratát játszó autokratákról

Orbán Viktor tanította meg a politológusoknak, hogy bármi lehetséges, akár az Európai Unión belül is – állítja a neves osztrák diktatúrakutató. Szerinte a mai autokraták egyre sikeresebben játsszák el, hogy valójában demokraták. Az ellenzék, a tüntetők és a nemzetközi közösség pedig nem sokra mennek, ha belülről senki nem bomlasztja a holdudvart.

A sajtó Putyin országában

Külpol

A hallgatás törvényei

Elüldözött újságírók, kimondhatatlan információk, betiltott és lehetetlenné tett lapok, könyörtelen médiahatóság, megfélemlítő törvények, titkok és hazugságok mindenütt – az orosz nyilvánosság legfőbb sajátosságai. Lássuk a részleteket.

Forrongó Vajdaság

Külpol

Kizárásos alapon

Áll a bál a vajdasági magyar politikában. A legnagyobb magyar párt, a VMSZ több korábbi vezetőjét, alapítóját kizárták a pártból – köztük egy belgrádi parlamenti képviselőt és Szabadka jelenlegi polgármesterét –, s még további száz tagot. A magyar kormány épp most bízza 50 milliárd forint elosztását erre a szervezetre.

Film

Film

„A hosszú meccsek emberei” - Michael Rezendes, Walter Robinson újságírók, Michael Keaton, Mark Ruffalo filmsztárok

A Spotlight – Egy nyomozás részletei című filmben sztárok játsszák el, hogy tárták fel a Boston Globe újságírói a katolikus egyház legnagyobb közelmúltbeli botrányát, a feletteseik tudtával rendszeresen gyerekeket molesztáló papok ügyét. A jövő csütörtöktől látható film londoni sajtónapján a Pulitzer-díjas oknyomozókkal és az őket alakító sztárokkal beszélgettünk: Michael Rezendes Mark Ruffalóval, Walter Robinson Michael Keatonnal párban adott interjút.

Könyv

Könyv

Könyv

Tuzsúr lemur

Garaczi László: Wünsch híd

Aki olvasta Garaczi László előző három lemur-regényét, az tudja: rendkívül szórakoztató, nyelvi leleményben és a történetfűzés humorában gazdag, mozaikos sztorikból összeálló, de némi időrendi előrehaladást mutató szövegek voltak ezek; úgy szokás számon tartani őket, mint afféle írói önéletrajzokat, tele abszurditásokkal és szürreális viccekkel, hemzsegnek a helyszínek és a szereplők, és az olvasót sodorja a sok apró esemény, a rendkívül mulatságos elbeszélésmód.

Interjú

Könyv

„Le lehet vetkőztetni a szöveget”

Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész

A februári LMBT történeti hónap arra is alkalmat ad, hogy pótoljuk régi mulasztásunkat, és kikér­dezzük nagyszabású tudományos vállalkozásáról a szerzőt, akinek Szodoma és környéke – Homoszocialitás, barátságretorika és queer irányulások a magyar költészetben című, 800 oldalas könyve Janus Pannoniustól a jelenlegi pályakezdők verseiig ível.

Zene

Koncert

Zene

Edita anyánk, Plácido apánk

Dalest és gála az Operában

Megtölteni a termet – ha zongorakíséretes dalestről van szó, úgy ez a feladat nem csupán a közönségszervezőket állítja nehéz, sőt olykor szinte lehetetlen próba elé, de a mindenkori énekest is, aki végül kiáll a pódiumra.

Színház

Vidnyánszky Attila első félideje a Nemzeti Színházban

Színház

Ingyen sem kell

Kevesebb néző, több állami támogatás, levetkőzött megfelelési kényszer – főigazgatói ciklusa közepén jár a magyar színházpolitika erős embere.

Tánc

Színház

Szóra rándul

Hodworks: Grace

Mit nézel? Nem láttál még táncost beszélni? Szerintem érted, amit mondok, ha nem, akkor esetleg nem is akarod érteni.

Színház

„Ebben mindannyian benne vagyunk”

Láng Annamária színész

A progresszív magyar színház fontos színésze ma főleg külföldön játszik. Fájlalja, hogy így van, de nem elégedetlen. Határozott ízlése és véleménye van a magyar színházról, de sajnálkozás helyett inkább teszi a dolgát, és örül, hogy „szabad levegőn van”.

Interaktív
Lélek

Interjú

Lélek

„A cekkeres nyugdíjas vagy a nevetség tárgya”

Jászberényi József gerontoandragógus az időskori diszkriminációról

Az ageizmus az egyik leggyakoribb hátrányos megkülönböztetés világszerte, ám ritkán kap nyilvánosságot. A helyzet kilátástalannak tűnik, de a Zsigmond Király Főiskola Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézetének vezetője szerint az életkorral járó diszkrimináció ellen mégis érdemes küzdeni.

Tudomány
Lokál

Közösségi kapitalizmus

Lokál

Övék a tér

Tavaly novemberben Juhász Péter, az Együtt képviselője két nap alatt 80 millió forintot gyűjtött össze egy belvárosi lakás megvásárlásához. Bár célja elsősorban a politikai demonstráció volt, egy külföldön bevált eszközt, a közösségi finanszírozású ingatlanvásárlás vagy befektetés módszerét próbálta ki.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó

étel, hordó

Ételhordó

Napfényes

Megleltük volna a hosszú élet titkát? Vagy csak egy nyerstálat?