Ciklon előtt, ciklon után – Időjárás a héten

Néhány szárazabb nap után a hét közepén újabb adag csapadék érkezik ajándékba. Hó is akad közte.
false

A múlt hét végi mediterrán ciklon visszaküldött minket a naptár által kijelölt helyünkre – ezen a héten is korrekt, februárhoz méltó télutóban lehet részünk. Hétfőn északkeleten még eshet is némi hó a legutóbbi frontrendszer maradékából, de az ország nagy részén már elvékonyodik a felhőzet, kedden pedig átmenetileg sehol sem esik. Igaz, a gyenge légmozgás miatt többfelé képződik köd. Napközben (miként egész héten) zömmel enyhe pluszok várhatók (északon néhol egész nap maradnak a mínuszok), éjjelente azért többnyire fagyni fog. Szerdára virradóan délnyugat felől érkezik az újabb mediterrán ciklon felhőzete, amiből majd két napon át, két hullámban fog esni: a második majd szerda este érkezik. Nyugaton és északon (de pláne a magasabban fekvő területeken) hó, máshol inkább havas eső vagy közönséges eső eshet. Közben főleg délen, délkeleten jobban megenyhül az idő: megjegyeznénk, hogy egész héten jellemző marad az, hogy délkeleten több fokkal melegebb lesz, mint máshol – mint például a főváros rendre hűvösebb-hidegebb környezetében! Csütörtökre virradó éjszaka pedig a sok felhőnek és a feltámadó szélnek köszönhetően az ország egész területén átmenetileg alig fog fagyni.

Pénteken már csak északkeleten-keleten eshet, ott is csak gyengén gyengén. A ciklon elvonulta után a hét végén (nyugaton már pénteken is) kevesebb felhő lesz felettünk, habár éjszakánként sokfelé képződik köd. Az éjszakák zömmel fagyosak maradnak, de napközben, ahol kisüt a nap, egy kicsit már érezhető lesz az egyre magasabban delelő nap ereje. Arról nem is szólva, hogy határozottan növekszik a nappalok hossza: délutánonként ezen a héten már csak 5 óra körül nyugszik a nap.

false

Szerdától ciklon

Hétfő: Északkeleten lesz több a felhő, főleg itt kisebb havazás is kialakulhat, de az ország nagyobb részén a nap is kisüthet (már ahol feloszlik az ismét terjeszkedő  ködpárna). Délután –1, +6 fok közötti maximumok várhatók: az északi hegyvidéken néhol egész nap fagyni fog, délen lesz a legmelegebb. Gyenge marad a légmozgás. Éjszaka zömmel gyenge, maximum mérsékelt északi szélben –8, –2 fokig csökken a hőmérséklet. Legfeljebb északkeleten alakulhat ki kisebb havazás, viszont többfelé képződik zúzmarás köd.

Kedd: Északon borongós-ködös, délen gyengén felhős idő lesz, többnyire nem várható csapadék, legfeljebb estig északkeleten némi gyenge havazás.  Délután –2 és +6 fok között alakulnak a maximumok – északon-északkeleten egész nap fagyni fog, délen-délnyugaton 5-6 fok is lehet. Délutántól főleg a középső és az északnyugati országrészben mérsékelt keleti szél fúj. Éjszakára kissé megélénkül az északkeleti szél, hajnalra –9 és 0 fok közötti minimumok várhatók: az ország déli peremén helyenként alig fog fagyni, északon zord lesz az éjszaka. Hajnaltól délnyugat-dél felől egyre többfelé várható havazás, de sajnos ónos eső is!

Szerda: Borult idő lesz, sokfelé (területileg változó halmazállapotú) csapadékkal  - kezdetben bizony többfelé ónos esővel, hiszen a magasban kissé melegebb, nedves levegő érkezik és a kihulló folyékony, de legalábbis gyorsan elolvadó csapadék ráfagyhat a még jéghideg felszínre. Napközben az ország nagyobb (északi, középső és nyugati) részén zömmel csak –1 és +4 fok közötti maximumok várhatók, de a nyugati határnál például egész nap fagyni fog – a hidegebb régiókban havazik majd vagy havas eső hullhat. Ám délen és keleten (főleg a Pécs és Szeged közötti sávban és a Tiszántúlon) 5, 9 fok is lehet – itt inkább eső fog esni. Kissé élénk északkeleti szél fog fújni. Éjszaka –1, +4 fok közötti minimumok várhatók: az ország nagyobb részén aligha fagy. Sokfelé várható havazás (főleg északon és nyugaton lehet fagyott a csapadék), de keleten havas eső, „sima” eső is: a Dunántúlon hajnaltól délnyugat felől már szűnik a csapadék. Estétől keleten sokat gyengül a légmozgás, nyugaton fújhat még élénkebb északnyugati szél.

Csütörtök: Északon, északkeleten (de a Dél-Dunántúlon is) még erősebben felhős idő lesz, többfelé további havazással, havas esővel, esővel. Délkeleten közben a nap is kisüthet. Napközben 0 és +7 fok közötti maximumok várhatók: a hóval borított dunántúli régiókban napközben is fagypont körül alakulnak a hőmérsékletek, keleten, pláne délkeleten lesz a melegebb. Főleg a Dunántúlon kissé élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszakára fokozatosan mérséklődik a légmozgás, így –4 és +2 fok közötti minimumokra számíthatunk: az ország nyugati és középső részén fagyni fog, míg az ország keleti harmadán kevésbé. Késő estétől már csak keleten fordulhat elő havazás, havas eső, ám sokfelé képződik köd.

Péntek: Az ország nagyobb részén változóan felhős (helyenként makacsul ködös!), de északkeleten és a Tiszántúlon inkább borult idő lesz, főleg az északi hegyvidéken, Miskolc, Eger környékén kialakulhat további gyenge havazás, esetleg havas eső is eshet. Napközben maximum 2, 6 fok várható: délen lesz a melegebb. A nap első felében még mérséklet északnyugati szél fog fújni, majd délutántól már gyengül a légmozgás. Éjszaka változóan felhős idő lesz, hajnalig északkeleten gyengén havazhat. –5 és 0 fok közötti minimumok várhatók: többnyire azért fagyni fog. Alig fúj majd a szél, éppen ezért az országban sokfelé képződik köd.

Szombat: Változóan, néha erősebben felhős idő lesz, az ország nagyobb részén nem várható havazás  - északkeleten, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon némi gyenge csapadék (zömmel hó, esetleg havas eső) azért eshet. A ködfoltok feloszlása nyomán délkeleten még a nap is kisüthet. Délután 2 és 7 fok közötti maximumok várhatók (délkeleten lesz a legmelegebb). Délnyugaton mérsékelt északkeleti-északi szél fog fújni, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka az ország zömén fagyni fog, a déli határnál kevésbé: –7, 0 fokig csökken a hőmérséklet - a Dél-Dunántúlon alakulhat ki kisebb havazás. Többnyire gyenge, legfeljebb néhol mérsékelt északi szél fog fújni, ami kedvez a ködképződésnek.

Vasárnap: A ködfoltok feloszlása után inkább csak gyengén felhős idő lesz, csapadék sehol sem várható. Délután maximum 3, 6 fokot mérhetünk, a legtöbbet ismét délkeleten. A Nyugat-Dunántúlon mérsékelt déli, máshol gyenge változó irányú szél fújhat. Éjszakára alaposan lehűl: –6, 0 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még az Észak-Dunántúlon lesz a legenyhébb a hajnal - itt mérsékelt délnyugati szél fog fújni, máshol a gyenge légmozgás miatt sokfelé képződik köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Neked ajánljuk