Folyton esőre áll – Időjárás a héten

A tél nem tér vissza, de a vastag felhők sem akarnak eltűnni. Borult idő, lucskos napok várnak ránk.

Egyre kevesebb ideje van a zimankónak arra, hogy bosszúszomjasan visszatérjen: nagyon úgy néz ki, hogy egy újabb hetet fog veszíteni a tél.

Mondhatnánk azt is, hogy (a múlt héthez hasonlóan) kora tavaszi idő lesz, hiszen a hőmérsékletek bőven kiteljesítik majd ezzel kapcsolatos várakozásainkat. Ezzel szemben mintha nem akarna elzárulni az egek csatornája: úgy néz ki, hogy a hét végéig kitartóan, folytatásokban esni fog, a természet legfeljebb hosszabb-rövidebb esőszüneteket iktat be. Most úgy tűnik, például csütörtökön napközben, majd szombaton (s többfelé talán vasárnap) is – becsüljük hát meg e szárazabb napokat!

Az északnyugat-európai központú ciklonok hosszan elnyúló frontjain képződő hullámok peremciklonokat generálnak, s ezek rendre pont a mi környékünkön erősödnek meg: a hűvösebb északi, no meg óceáni és a melegebb, de nedves mediterrán levegő itt keveredik be, s ennek az eredménye az ereszünkön fog kopogni. Mi eközben e peremciklonok hidegebb és melegebb zónájával is találkozunk: a Dunántúlon kissé hűvösebb lesz, az Alföldön melegebb. Az már csak természetes, hogy az izobárvonalak is itt sűrűsödnek, így azután többször is élénk, néha erős szelet tapasztalunk majd, főleg kedden-szerdán, majd a hét utolsó három napján is. A hét második felében azért némileg hidegebb levegő érkezik hozzánk, ami pénteken, szombaton keleten is mérsékli a nappali felmelegedést (de így is a sokévi átlag felett tartja), s mivel a felhőzet is ritkul, szombatra virradóan mutatóba visszatérhetnek az éjszakai fagyok. Legfeljebb ekkor juthat eszünkbe: 1-2 hét még hibádzik ahhoz, hogy tavasz legyen, mert most úgy tűnik, a jövő hét elején még melegszik is az idő, habár az esők sem maradnak el.

Lecsepeg az ereszen

Hétfő: Már reggel megérkeznek délnyugat felől a következő peremciklon csapadékot hozó felhői: nekik köszönhetően egész nap esős idő lesz. A csúcshőmérsékletek nyugat-keleti megoszlásban 6 és 13 fok között alakulnak. A Dunántúlon élénkebb északnyugati szél fog fújni, keletebbre mérsékelt marad a légmozgás. Késő este kezd dél felől felszakadozni a felhőzet: éjfél után már kevesebb helyen fog esni, kora reggelre azután a déli határ mentén vastagszik meg a felhőzet és itt ismét elered az eső. Főleg a Nyugat-Dunántúlon fúj majd élénkebb északnyugati szél. A hajnali minimumok többnyire 2 és 7 fok között alakulnak – a Tiszántúlon lesz a legmelegebb.

Kedd: Kora délelőtt még csak az ország déli felén fog esni, ám a csapadékzóna észak felé terjeszkedik, délután már északon is sokfelé elered az eső (de északnyugatra csak késő este ér el a csapadéksáv). Napközben 6, 9 fokos maximumok várhatók. A Dunántúlon fúj erősebb északnyugati szél, közben keleten-északkeleten is megélénkül az északkeleti légmozgás. Éjszaka is sok lesz a felhő felettünk, és kezdetben szinte mindenhol esni fog – éjfél körül a déli, majd a középső országrészben eláll az eső, reggel már csak nyugaton fog esni. Élénk, főleg északon-északnyugaton erős északkeleti szél fog fújni, a hajnali minimumok 1 és 5 fok között állnak be – délkeleten lesz a legenyhébb az éjszaka.

Szerda: A Dunántúlon és a középső országrészben (így a főváros körül) megszakításokkal még mindig többször esni fog – a nap első felében főleg a keleti országrészben szakadozhat fel a zárt felhőzet. Délután az ország nagyobb részén akár 8, 14 fok is lehet, de a Nyugat-Dunántúlon ennél jóval hűvösebb lesz, mindössze 4, 5 fok – eközben délkeleten akár 15-16 fokot is mérhetnek! Közben többször is erős, változó irányú (zömmel azért keleti-délkeleti) szél fog fújni. Késő délutántól északon és a Dunántúlon fog esni, Este és az éjszaka első felében is sokfelé (de főleg az északi és a középső országrészben) esni fog – hajnaltól megint a Nyugat-Dunántúl lesz esősebb. Mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk. A Nyugat- és Észak-Dunántúlon lesz a hűvösebb, míg az Alföldön kifejezetten enyhe lesz az éjszaka (a minimumok +3 és +10 fok között szóródnak majd az országban).

Csütörtök: A Nyugat-Dunántúlon, de az Alföldön is többfelé (kezdetben pl. délkeleten) felhős, esős idő lesz, de például a Duna mentén helyenként fel is szakadozhat a felhőzet. A makacsul felhős nyugati területeken „csupán” 7-8 fokos maximumok várhatók, míg keletebbre 9, 14 fok is lehet. Többnyire mérsékelt, de napközben a középső országrészben átmenetileg élénk délkeleti szél fog fújni. Késő estétől ismét sokfelé hullhat akár jelentősebb mennyiségű csapadék, zömmel eső. Hajnalra gyenge légmozgás mellett csupán +5 és +7 fok közötti minimumok várhatók.

Péntek: A nap első felében még sok eső várható, a délután második felében  azért már többfelé (idővel, inkább estefelé, a főváros környékén is) felszakadozhat a felhőzet, de északon további esők várhatók. Közben előbb a Dunántúlon, majd keletebbre is megélénkül, néha erősebb lökéseket is produkál az északnyugati (de keleten déli-délnyugati) szél. Kora délután az országban 3, 8 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk, a Dunántúlon lesz a hűvösebb. Késő estére az ország nagyobb részén elállhat az eső, az ország felhős, esős északkeleti sarka, és a Dél-Dunántúl kivételével még mindig élénk, zömmel északnyugati irányú szél fog fújni. Hajnalig a többfelé ritkuló felhőzet mellett jobban is hűlünk, –3, +3 fokig – északon és a Dunántúlon többfelé fagyni fog.

Szombat: A nap első felében szakadozottabb felhőzet mellett a napot is látjuk majd: a csúcshőmérsékletek  5 és 9 fok között alakulnak. Legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső, közben élénk, a középső országrészben, így Budapest környékén kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Késő estétől észak felől ismét vastagabb felhők érkeznek, és éjfél után ismét sokfelé fog esni. A hőmérséklet a továbbra is élénk, de estétől már délnyugati irányból fújó szélben csupán +1, +5 fokig csökken.

Vasárnap: Erősen felhős idő lesz, a nap első felében még sokfelé, később északon és keleten még további esőkkel. Délutánra (a Tiszántúl kivételével) többnyire felszakadozik a felhőzet, ekkor 6 és 13 fok közötti maximumokat mérhetünk: ezúttal nyugaton lesz a legmelegebb. Az ország nagy részén élénk délnyugati szél fog fújni.

(Előrejelzésünk folyamatosan, naponta frissül.)

Figyelmébe ajánljuk