Ízelítő a tavaszból – Időjárás a héten

A hét eleje igen meleg, a közepe inkább a tél végét idéző időt hoz. Ám csak éjszakánként térnek vissza a fagyok.

Igen csapadékos, de egyben szokatlanul meleg hetet hagytunk magunk mögött, s e hét elején még mindig az észak-európai ciklonok szabják meg az ország időjárását.

Hétfőn, e ciklon frontrendszerének előoldalán, még kellemesen langymeleg és átmenetileg száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét délnyugati irányból: a hibátlan tavaszi hangulatban el sem hisszük majd, hogy még egy hét vissza van a februárból. Azután keddre a frontrendszerek a nedvességet is meghozzák - ezen a napon már sokfelé fog esni (kezdetben főleg nyugaton és délen, később keletebbre is), estétől pedig az Európát keresztülszelő frontrendszer hidegfronti szakasza is átvonul rajtunk újabb országos csapadék és a nyomában feltámadó szél kíséretében. A hétfői 15 fok feletti maximum hőmérsékletektől a hét közepére szépen, lépcsőzetesen visszatérünk a február utolsó napjain megszokottnak számító, az átlagtól felfelé legfeljebb csak kicsit eltérő, 10 fok alatti, kevéssel öt fok feletti értékekhez. A hét elejének erősen csapadékos epizódja szerdán, már a nap első felében lezárulhat – a hét hátralévő részén kiadós esőre, záporra ne számítsunk, azért csütörtök késő délutántól péntek délelőttig megint többfelé eshet.

Ráadásul a légmozgás is lényegesen gyengül, pláne éjszakánként, s ez a körülmény a hozzánk érkező hidegebb levegővel kombinálva visszahozza az éjszakai fagyokat is! Csütörtökre, majd szombatra virradóan a mérsékelten felhős és kevéssé szeles időben kiterjedten, helyenként több fokkal süllyed 0 fok alá a hőmérséklet - péntekre virradóan a sok felhőnek köszönhetően inkább csak északon fagyhat, ott is csak gyengén. Mondhatnánk optimistán, hogy e szezonban utoljára tapasztalunk ilyet, de a kora tavaszi fagyokban sajnos évről évre meg lehet bízni - ezek, úgy tűnik, jövő héten sem maradnak el.

Hétvégén azután ismét változik a légmozgás iránya, ezúttal délkeletről érkezik kissé melegebb levegő, így vasárnapra ismét számottevőbb melegedés várható. Jó időnk lesz a tél utolsó napján, jövő hétfőn is, de ez a határozott felmelegedés aligha tart ki a tavasz, a kedden kezdődő március első napjaira.

Februárban már nem lesz tél

Hétfő: Délután enyhén felhős, inkább napos időben 13, 17 fokig melegszünk. Élénk, délnyugaton és északkeleten kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni. Megint relatíve meleg lesz az éjszaka, 4, 9 foknál nem lesz kevesebb, közben fokozatosan mérséklődő, de helyenként (például a Dél-Dunántúlon vagy a Tiszántúlon) még élénk délnyugati szél fog fújni. Hajnalra délnyugat felől beborul, és először a Dunántúlon egyre többfelé várható eső.

Kedd: Északkeleten kezdetben még változóan felhős, az ország déli felén-harmadán és a Dunántúlon azonban már délelőtt is többfelé esős idő lesz. Délután már szinte az egész országban esni fog, s mintegy 3-4 fokkal hűvösebb lesz, mint előző nap: maximum 10, 13 fokot mérhetünk, ami még így is jóval a sokévi átlag feletti érték. Többnyire mérsékelt, a Tiszántúlon, a főváros környékén és a Dunántúl délnyugati részén kicsit élénkebb délnyugati szél fog fújni. Éjszaka kezdetben északon és a Dunántúlon, éjfél után már országosan esni fog. Keleten még többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon már késő este megerősödik az északnyugati szél, hajnalban, kora reggel már az egész országban igen élénk vagy erős szél fog fújni – addigra 2, 5 fokig hűlünk.

Szerda: Az átvonult hidegfront nyomában főleg a nap első felében még heves lesz az északnyugati irányú légmozgás, néha erősebb lökések is kísérik. Ezzel együtt délig keleten még előfordulnak esők, kisebb záporok, de délután már nem kell már jelentős mennyiségű csapadékra számítani. Délután változóan, északon erősebben felhős időben, a délnyugati országrész kivételével még mindig igen élénk, északon erős északnyugati szélben 6, 9 fokos csúcshőmérsékletek várhatók. Éjjel legfeljebb északkeleten eshet, a szél is sokat gyengül: -3, +1 fokig hűlünk, országszerte kiterjedten fagyni fog, talán délnyugaton lesz kevésbé hideg.

Csütörtök: Felhős időben mindössze 3, 7 fokos csúcshőmérsékletek várhatók. A Dél-Dunántúlon már délelőtt esni fog (ráadásul vegyes halmazállapotban), délután, pláne kora este egyre többfelé eleredhet az eső, de sokfelé, pláne a hegyekben a havas eső, ritkán hó is. A középső országrészben és a Dunántúlon (pláne annak északi részén) élénkebb délkeleti szél fog fújni. Éjszaka is marad az erősebben felhős idő: gyenge eső, sőt havas eső is előfordulhat, idővel főleg északkeleten , illetve  a déli határ menti országrészben. Keleten gyenge szélben, a Dunántúlon mérsékelt északnyugati légmozgás mellett hajnalban –2, +2 fokos minimumok várhatók: főleg északon fog fagyni, bár kevésbé kiterjedten, mint az előző éjszaka.

Péntek: Változóan felhős időben többnyire 5, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Duna mentén élénkül meg az északnyugati, a Felső-Tisza-vidéken pedig az északkeleti szél. Délen, délkeleten, a határ mentén, sőt az északkeleti hegyvidéken némi gyenge csapadékra is számítani lehet. Este illetve éjjel már csak gyenge fuvallatot érzünk, hajnalig 0 és –4  fok közötti minimumok lesznek – az ország nagyobbik részén, kiterjedten fagyni fog. Reggel délnyugaton helyenként eshet.

Szombat: Felhős, de késő délutánig zömmel csapadékmentes időben 6, 9 fokig melegszünk. Keleten többnyire mérsékelt marad a légmozgás, főleg a Dunántúlon, pláne annak északi részén élénkül meg a délkeleti szél. Késő délutántól kezdve az éjszakába nyúlóan előbb a Dunántúl nyugati, majd északi részén, később a főváros környékén, illetve attól északra, a hegyekben várható csapadék, főleg eső. Éjszaka már nem hűlünk annyira, mint a korábbi napokon: hajnalig –1, +3  fokig süllyed a hőmérséklet – északkeleten néhol azért még fagyni fog, viszont a Dél-Alföldön hajnalban már melegszik! Az Észak-Dunántúlon, majd hajnalban már a déli országrészben is élénk délkeleti szél fog fújni.

Vasárnap: Változóan felhős időben délután már 10, 15 fokig melegszik az idő. A Dél-Alföldön kifejezetten élénk, de máshol is jól érzékelhető délkeleti szél fog fújni. Hétfőre virradóan délnyugatról érkezik egy újabb csapadéktömb.

(Előrejelzésünk folyamatosan, naponta frissül.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.