Hőség után fülledtség – Időjárás a héten

Hétfőn még kitart a hőség, utána viszont ismét záporos, zivataros időszak következik. A kánikulát fülledt, nedves idő váltja.

A múlt hét végére beköszöntött a rég várt (s múlt heti prognózisunkban is beígért) júliusi kánikula – de úgy tűnik, ez sem lesz hosszú életű. A felmelegedést ugyanis egy Nyugat-Európa felől kelet felé araszoló hullámzó frontrendszer előterében kialakult intenzív meleg áramlás váltotta ki – ám ez az alacsony nyomású zóna hamarosan a közelünkbe ér, és véget is vet a nagy melegnek. Már az előterében is labilisabb, nedvesebb, bár továbbra is meleg levegő érkezik hozzánk – ennek köszönhetjük majd a hétfői zivatarokat.

Az időjárás-változás mechanizmusa ezúttal rafináltabb lesz, mint a szokásos menetrend. Ezúttal nem egy hidegfront átvonulását fogjuk tapasztalni – ehelyett a Kárpát-medence környezetében egy sekély ciklon fűződik le, s mivel ennek középpontja napokon át a közelünkben lesz, így borultságból, de záporokból, zivatarokból sem lesz hiány. Csütörtöktől kezdve a Kárpát-medence nyugati részén már némileg megnyugszik az idő – ám a középső és főleg a keleti országrészben egészen csütörtökig várhatók ismétlődő záporok, zivatarok: ami azt jelzi, hogy ez a régió sokkal inkább a közelünkben maradó sekély ciklonális mező hatása alatt marad. Most úgy tűnik, hogy keddre, pláne szerdára jelentősen mérséklődő felmelegedés (amit ellensúlyoz majd a fülledtség fokozódása) után hétvégére ismét erőteljesen melegszik az idő, sőt sokfelé ismét kánikulai értékeket mérhetünk – ugyanakkor sok helyen (szombaton a Dunántúlon, vasárnap szinte bárhol) záporok-zivatarok enyhíthetik a nagy meleget. Valószínűleg jövő hétfőn (július 28.) ismét fordul egyet az idő.

A csúcson kell abbahagyni?

Hétfő lesz a hét legmelegebb napja: délutánra 30–35 fokig emelkedik a hőmérséklet, eközben többfelé (előbb a Dél-Dunántúlon, majd a középső országrészben, így Budapesten is) megerősödik a délnyugati szél. A délután második felében azután sorra pattannak ki a záporok, zivatarok – előbb a Dunántúlon, majd az ország számos más táján is (igen, Budapest környékén is lehetnek majd zivatarok). Este már főleg keleten dörög majd az ég, s hullik további konvektív csapadék, ám keddre virradó éjjel dél-délnyugat felől még labilisabb levegő érkezik, így azután továbbterjed a néha villámlással kísért csapadékhullás. Viszonylag meleg lesz az éjszaka: 17–22 fokig hűl a levegő. Kedden szinte egész nap felhős és igen sokfelé záporos, zivataros idő lesz. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet: leginkább 23 és 27 fok között alakulnak a maximumok. Szerdára virradó éjjel folytatódik a változékony, felhős, sokfelé csapadékos idő – hajnalra 15 és 21 fok közé hűl a levegő.

Szerdán az ország nagy részén várható zápor, zivatar, és délutánra többnyire csak 20 és 27 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani: különösen az északi hegyvidéken lehet erős az északkeleti szél. Kora este azután szakadozni kezd a felhőzet, s a csapadékhullás egyre inkább délre és keletre korlátozódik. Csütörtök hajnalban már csak keleten lehet további zápor – hajnalra 14–19 fokig csökken a hőmérséklet. Csütörtökön már jóval kevesebb helyen várható zápor: délutánra már 23 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Péntekre virradó éjjel elcsitulnak a záporok: reggelig 14–19 fokig csökken a hőmérséklet. Pénteken az ország nagyobbik (középső és déli) részén legfeljebb elszórtan fordulnak elő újabb záporok: erősödik is a felmelegedés: a délutáni maximumok már zömmel 25 és 30 fok között alakulnak. A Dunántúlon (főleg annak nyugati és északi részén - s többek között a Balaton-felvidéken is!), no meg az északkeleti országrészben napközben, pláne délután ismét jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásnak esélye.

Szombatra virradó éjjel csapadék szinte sehol sem várható: a minimumok 15 és 19 fok között állnak be. Szombaton napközben elsősorban északkeleten (főleg a Tiszántúlon), és az Alpokalján lesz felhősebb, záporosabb, zivatarosabb idő - máshol kora estig futó zápor is csak elvétve fordul elő. Délutánra 27 és 32 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók. Kora este már a Dunántúl északi részén, s esetleg a főváros környékén is kipattanhatnak nyári záporok. Vasárnapra virradóan a Dunántúlon többfelé lehet zápor, zivatar - máshol kevesebb lesz a felhő. A hajnali minimumok 15 és 21 fok között alakulnak (a fővárosban megint nem megyünk 20 fok alá).  A hét utolsó napján ismét sokfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, akár jelentős csapadék kíséretében: a napi maximumok 26 és 33 fok között alakulnak – ám zivatarok környezetében gyorsan enyhül a meleg, és feltámad a szél is

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?