Tör-e jeget Mátyás? – Időjárás a héten

A hét közepétől ismét visszatér a tél, lesz részünk hóban is – reméljük, e szezonban utoljára. Azután már a tavasznak kell következnie!

Megszokhattuk már, hogy a hozzánk nedves levegőt szállító, alacsony nyomású légköri rendszerek valahonnan az Atlanti-óceán, illetve az Északi-tenger felől, másodszándékból pedig a Földközi-tenger középső medencéjéből érkeznek hozzánk (utóbbiak kapcsán sűrűn emlegetik a festői Genovát). Ezúttal azonban hangsúlyos kivétel következik: éppen a Balti-tenger fölött formálódik egy ciklon, amely egyelőre még csak a Baltikumban és a Skandináv-félsziget déli részén okoz esőzéseket, ám ez a következő napokban szépen beköszön hozzánk is. Talán nem is a közvetlen hatása a legjelentősebb (alkalmasint éppen felettünk fog szétesni a rendszer hidegfrontjához kapcsolódó csapadékzóna), hanem az, hogy az általa szállított hűvösebb léghullámok a Földközi-tenger enyhébb és nedves levegőjével keveredve ismét csak egy mediterrán ciklont hoznak létre, csütörtöktől pedig egyenesen a nyakunkra. Ennek megfelelően már kedd estétől ismét a csapadéké lesz a főszerep – ez most, úgy tűnik, zömmel hó lesz. Miként a csütörtöktől felénk gömbölyödő mediciklon is főleg havazással fog járni – inkább keleten, s főleg délkeleten válthat át néha esőbe/havas esőbe.

Ráadásul a hét közepétől határozott lehűlési tendenciát tapasztalunk, s többnyire napközben is csak nulla fok körül alakul a hőmérséklet. Ehhez társul még, hogy valószínűleg hétvégén is sok-sok csapadékban – kezdetben vegyesen hóban-esőben, idővel egyre inkább folyékonyabb áldásban lehet részünk. Márpedig vasárnap, ugye, jégtörő Mátyás napja lesz, róla pedig tudnivaló, hogy ha télies körülményeket talál, akkor meghozza a tavaszt, ha viszont túl korán jött volna el a kikelet, akkor március elején áll rajtunk bosszút a zimankó. Nos, ebből a szempontból még biztató is lehet a tél eme kései rohama: elvégre egészen vasárnapig a sokévi átlagnál több fokkal hűvösebb időnk lesz. Talán előlegezi azt is, hogy a jövő hét közepétől, a kalendárium szelíd erőszakának engedve tényleg beköszönt a tavasz – de erről sajnos még semmi biztosat nem állíthatunk. Most valószínűbbnek látszik, hogy pont Mátyás napján enyhül meg az idő – ahogy vasárnapra virradó reggelre fagyni is kevés helyen fog. Nevezett Mátyás a jégtörési hajlamáról kapta a nevét – nos, az idő átmeneti hidegebbre fordulása miatt talán e téren is lesz némi munkája, de nem sok. A most még utolsókat rúgó tél viszonylagos enyheségét mutatja az is, hogy az 1973/1974-es szezon után először idén fordult elő, hogy nem fagyott be az örvendetesen gyarapodó Balaton teljes felülete. Alighanem fakutyázni is leghamarabb az év végén lehet – feltéve, hogy kutya hideg decemberünk lesz.

Szerdától hó, havas eső

Hétfőn még folytatódik a tipikusan semmilyen, átlagos késő téli idő. Leginkább a Tiszán túl élők láthatják hosszabban a Napot, a többiek csak mutatóba kapnak belőle. A fagyos reggel után délután többnyire 3–5 fokig emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten nappal is alig (vagy egyáltalán nem) megyünk 0 fok fölé. Keddre virradóan mindenhol fagyni fog: többnyire –2, –5 fok között alakulnak a minimumok, de a hegyekben ennél hidegebb is lehet. Napközben pedig zömmel borongós idő várható, a maximumok 1 és 7 fok között szóródnak. Élénk nyugati, délnyugati szél fog fújni. Kora estére megérkezik a már méltatott balti ciklon felhőzete, és észak felől havazás kezdődik, ami reggelre elérheti Dél-Magyarországot is. Nagy hidegre ne számítsunk: hajnalban, reggel 0 fok körül alakulnak a minimumok. Szerdán napközben további, igaz, nem túl nagy mennyiségű csapadék várható – elsősorban délen (ahol örvendetesen változatos halmazállapotban hullik) és nyugaton. Eközben északon-északkeleten a nap is kisüthet. Viszonylag enyhe időnk lesz (2–7 fok) úgyhogy a leesett hó rögtön olvadozni kezd.

Csütörtökre virradó éjszaka zömmel 0 fok körüli minimumok várhatók (azért a legtöbb helyen fagyni fog), napközben pedig zömmel borult időben (kivéve a változóan felhős-napos északkeleten) többfelé várható kisebb havazás, hószállingózás, délkeleten havas eső. A mediterrán ciklon hátoldalán hűvösebb levegő érkezik, így sok helyen napközben sem emelkedik sokkal 0 fok fölé a hőmérséklet. A péntek reggel fagyos és sokfelé havas lesz, napközben is sok helyütt várható csapadék, melynek eloszlása és pontos halmazállapota helyi szinten nehezen megjósolható. Annyi valószínű, hogy délkeleten már jócskán vizes lesz, ami aláhullik, északnyugaton viszont szinte biztosan hóra számíthatunk. A maximumok is ennek megfelelő területi eloszlásban alakulnak –2 és 3 fok között – e tekintetben is igazi téli időnk lesz.

A hétvégén további tetemes mennyiségű csapadékra, kezdetben kifejezett télies körülményekre, majd határozott enyhülésre számíthatunk – végig délkeleten, keleten lesz enyhébb az idő, itt tart ki legtovább a csapadék is, de lassan máshol is pluszba mehetünk. Ehhez képest a jövő héten, február utolsó napjaiban további, bár lassú ütemű javulás várható.

Figyelmébe ajánljuk