Március hozza a formáját – Időjárás a héten

Átlagos kora tavaszi napok következnek: hőmérséklet, napsütés, szél, hajnali fagyok és az eső tekintetében is a szokásos dózist kapjuk.

Az idei március egyelőre mentes a szélsőségektől: minden tekintetben a szokásos értékekkel jelentkezik, ami persze a nappali hőmérsékletek szempontjából nagyfokú állandóságot jelent, minden más tekintetében pedig jótékony változatosságot. A szél például a hét első felében visszafogott marad, éjszakára pedig sokat gyengül, ami azzal jár, hogy ha nem is országos mértékben, de regionálisan többfelé is várható fagy s nem is csupán a hírhedett, fagyzugos vidékeken, főleg az északi völgyekben. Eközben a hétfő – a legutóbbi előrejelzésünkben is prognosztizált, még múlt vasárnapra virradóan befutott hullámzó frontrendszernek köszönhetően – viszonylag sokfelé hoz csapadékot, akár konvektív, záporos, esetleg zivataros formában is. Ám a következő napokban átmenetileg kevesebb helyen várható eső – többfelé még a napot is látni fogjuk (pláne, ha felszálltak a reggeli ködök). Csütörtöktől támadhat fel az északias (zömmel északkeleti) szél, és a hét végéig sokszor még éjszaka is élénken-erősen fog fújni, ami persze jelentősen csökkenti a hőérzetet, viszont ezzel a lendülettel el is tünteti az éjszakai fagyokat az ország nagyobbik részéről. A hét második felére esetleg nedvesebb és kissé hűvösebb levegő is érkezhet, pláne a Dunántúlra. Ám  az ország nagyobb felén még akkor is megbízhatóan 10 fok körüli, esetleg kicsivel e feletti hőmérsékleteket mérhetünk: úgy hisszük, az év e szakaszában több jóra nem is számíthatunk. Csütörtökön ismét többfelé lehet főleg gyenge eső, pénteken és szombaton, pedig inkább az ország (mondjuk nagyobbik) déli felén lehetnek esők és immár ismét záporok is, s valószínűleg vasárnap is inkább felhős lesz.

Ugyanakkor meg kell jegyezzük, némely Közép-Európára vonatkozó középtávú modellek komoly valószínűséggel számolnak március közepe táján még egy téliesebb epizód visszatérésével, az Északkelet-Európában felhalmozódott hideg levegő leszakadásával. Hogy ez bekövetkezik-e, az nagymértékben függ attól, hogy az Azori-szigetek feletti magas légnyomású övezet inkább észak (a Brit-szigetek irányába) vagy határozottan északkeleti irányba, azaz kontinensünk felé mozdul-e el. Annyit mondhatunk: a jelenlegi számítások szerint Magyarország vonatkozásában kicsi a jelentősebb lehűlés esélye, de azért a jövő keddi nemzeti ünnep hűvösnek és csapadékosnak ígérkezik.

Záporosan kezdődik

Hétfő: Felhős idő lesz már délelőtt is, többfelé kisebb-nagyobb esőkkel, záporokkal – napközben csupán kevés helyen vékonyodhat el a felhőzet. Kora délután 7, 14 fokos maximumok várhatók – nyugat-délkeleti megoszlásban (a fővárosban max. 10-11 fok). A Nyugat-Dunántúlon északi-északnyugati, az Alföldön délkeleti-déli szél fog fújni, mindkettő csak átmenetileg, legfeljebb kora estig élénkül meg. Délután és kora este ismét többfelé lehet zápor, eső, majd késő estétől fokozatosan csökken a felhőzet, s hajnalban inkább már csak a Tiszántúlon, északkeleten, illetve északnyugaton fog esni. Mérsékelt, keleten inkább gyenge légmozgást tapasztalunk. Hajnalra az ország felhősebb, néhol csapadékos részein 3–6 fokig hűlünk, de a Dunántúl délnyugati részén akár 0 fok közelébe, vagy az alá süllyedhet a hőmérséklet.

Kedd: Felhős idő lesz, főleg a Dunától keletre (de a Dunántúl nyugati-északnyugati peremén is) további, inkább gyengébb intenzitású esőkkel. A Dunántúlon, illetve a főváros környékén szakadozhat fel a felhőzet. Délután többnyire 6, 12 fokot mérhetünk (ezen belül a keleti országrészben lehet még 11-12 fok). Többnyire kissé élénk északnyugati, keleten délnyugati szél fog fújni – ami délután mindenhol gyengül. Éjjel északon, északkeleten lesz borultabb idő és itt ritkán eshet is – a Dunántúlon már szakadozottabb lehet a felhőzet. Hajnalra mérsékelt vagy gyenge légmozgás mellett –1, +2 fokig hűlünk: a borult Észak-Alföldön lesz a legmelegebb, a Dunántúlon, északon és a Dél-Alföldön is többfelé fagyni fog.

Szerda: Változóan felhős idő lesz, az ország nagyobbik részén akár a nap is kisüthet – délután 8, 14 fokot mérhetünk - a Dunántúlon lesz hűvösebb, keleten a melegebb. A nap első felében főleg a Dunántúlon és a Tiszántúlon fújhat egy kicsit élénkebb északi, illetve északkeleti szél – délutánra sokat gyengül. Estétől, majd éjszaka a keleti-délkeleti országrészben ismét eshet, a nyugaton gyenge, északkeleten viszont élénk szélben –2 és +7 fok közötti minimumokra számíthatunk: az Észak-Dunántúlon még sokfelé fagyni fog, a szelesebb Alföldön és az északkeleti országrészben lesz melegebb.

Csütörtök: Kezdetben északon gyengébben, délen és keleten erősebben felhős idő lesz, napközben még kevés helyen, estétől már többfelé hullhat főleg gyengébb intenzitású csapadék. Eközben 10, 14 fokos maximumok várhatók. Sokfelé élénk északi, északkeleti szél fog fújni - estére is csak némileg fog gyengülni. Éjszaka felhős, nyugaton és délen még sokfelé esős, többnyire még élénken, a Nyugat-Dunántúlon erősen szeles időben 4, 6 fokos minimumokra számíthatunk: már sehol sem fog fagyni.

Péntek: Északon változóan, délen erősen felhős időben délutánra 8 és 14 fok közötti maximumok várhatók - délnyugat-északkeleti megoszlásban (a fővárosban 12 fok is lehet). A nap első felében főleg délen, a határ mentén fog esni, délután már északabbra is eleredhet az eső. A Dunántúlon, pláne annak nyugati részén erősen, keletebbre inkább mérsékelten szeles időnk lesz. Éjszaka a Dunántúlon, a déli határ mentén és keleten, a Tiszántúlon is eshet, a nyugaton, s északon még mindig élénk szélben 4 és 7 fok  közötti minimumok lesznek.

Szombat: Az ország nagyobb részén erősen felhős idő lesz, a nap csupán ritkán süt majd ki. Elszórtan várható gyenge eső, zápor, kezdetben nagyobb valószínűséggel az ország déli felén-kétharmadán, később már északon is. Kora délután 8, 11 fokos maximumokra számíthatunk (tán keleten lesz a legmelegebb). Az ország nagy részén élénk északkeleti, a nyugati határ mentén néha erős északnyugati-északi szél fog fújni. Nyugaton és a középső országrészben hajnalban még esni fog, keleten éjszakára is marad a gyengén felhős idő. A légmozgás továbbra is élénk marad, eközben 4 és 6 fok közé hűlünk.

Vasárnap: Erősen felhős idő lesz, legfeljebb elszórt gyenge esővel (főleg a Dunántúlon és északon), az alföldön néha napsütéssel, sokfelé kifejezetten erős északkeleti széllel, 9, 13 fokos maximumokkal.

Figyelmébe ajánljuk