Akkora tavasz, hogy leviszi a fejünk – Időjárás a héten

Szeles, kissé hűvös napokkal indul a március, s az esernyőre is gyakran szükségünk lesz.

A múlt hét legvégén kezdődött visszafogott melegedés éppen csak kitart hétfőig: azt is hihetnénk, hogy ezzel köszönt be a tavasz, pedig valójában így búcsúzik a tél, hiszen e hét első napja még február. Ahogy azt múlt heti prognózisunkban jósoltuk, az enyhébb idő nem is húzza március elejéig, az ország nyugati részén már hétfőn is hűvösebb lesz, máshol keddre érkezik meg a lehűlés. A mediterrán ciklon, melynek áramlási rendszerében, annak előoldalán a meleg, de nedves levegő érkezett, hétfőn-kedden fizikai valójában is befut, s a következő napokban hőmérséklet tekintetében is visszaesünk a múlt hét közepének szintjére. Megjegyeznénk, az ilyenkor szokásos, illetve a sokéves átlagok szintjén számítható maximumértékek szempontjából ez éppen megjárja.

A kontinens közepén amúgy is állandósulni tűnik a ciklontevékenység, a csapadékot hozó rendszerek befutása, illetve képződése. A szokásosnál kissé melegebb, Adriai-tenger feletti páradús levegő is csak táplálja az északról leszakadó hideg és a nedves, meleg mediterrán légtömegekből képződő, sokszor az észak-európai ciklonok hidegfrontjai mentén lefűződő peremciklonokat, azok meg rendre útba ejtenek minket. A hét során folyamatosan jönnek-mennek hát a frontok, emiatt gyakran fog esni, és nem is mindig csak csendes eső: ne felejtsük, az első idei záporok, zivatarok már múlt héten, szerdára virradóan kipattantak egy átvonuló erős hidegfront mentén!

Ráadásul egész héten élénk, néha kellemetlenül erős szél fog fújni, mely a népdal szintjén vizet áraszt, de rövid távon leviszi a fejünk-hajunk (már akit érint), és csökkenti az amúgy sem combos hőérzetet. Igen ám, de ahol és amikor megnyugszik a légkör, és a kicsit szárazabb levegőben gyérülnek az eget borító felhők – rögtön meg is nő az éjszakai fagyveszély! De hát pontosan ilyen szokott lenni a március eleje – ebben a tekintetben semmiféle csalódás sem ér majd bennünket.

Szombaton erős, nyugaton viharos déli széllel száraz, meleg levegő érkezik: a hétvége első napjának hőmérsékletei ellen már semmilyen kifogást sem emelhetünk. Igen ám, de szombat késő estétől vasárnapig egy újabb frontrendszer hozhat kiadós csapadékot és legfeljebb kismértékű lehűlést – sajnos, a prognózis e szakaszában még sok a bizonytalanság, de azért valószínű, hogy jövő héten azért még többször visszacsúsznak a maximumhőmérsékletek 10 fok alá.

Előbb megint esők

Hétfő: Felhős, többfelé esős, sőt néhol záporos időben délutánra 9, 16 fokig melegszik az idő. Habár hangsúlyoznánk, hogy a 15 fokot legfeljebb a Tiszántúlon (ahová csak délután érkeznek meg az esőfelhők) érjük el, pláne haladjuk meg. Minimum élénk, de a Dunántúlon és az északi országrészben néha kifejezetten erős délkeleti szél fog fújni. Este, illetve éjszaka mindenhol, legintenzívebben a középső és keleti területeken fog esni (a Nyugat-Dunántúlon, a határ mentén kevésbé). A szél éjszakára (a Tiszántúl kivételével) sokat mérséklődik, de hajnalra az Észak-Dunántúlon már erős északnyugati szél fog fújni. Ekkorra mintegy 4, 8 fokig csökken a hőmérséklet: keleten különösen meleg lesz az éjszaka.

Kedd: Felhős, többfelé esős, záporos idő várható. A nap első felében az ország délnyugati sarka kivételével mindenhol esni fog, s összességében továbbra is a középső és a keleti területeken hull le a nagyobb mennyiség, később északon és részben még keleten várható újabb eső, zápor. A változékony időben 4 és 11 fok között tetőznek a hőmérsékletek: északnyugat-délkeleti megoszlásban (délen és délkeleten érheti el a hőmérséklet a 10 fokot). Napközben egyre többfelé erősödik meg a légmozgás: az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén viharos lökéseket is produkál az északnyugati, keleten pedig a délnyugati szél. Éjszaka is zömmel felhős idő lesz, elszórtan (főleg északon és a Dunántúlon) még kisebb esőkkel, elsősorban az ország középső részén élénk északnyugati széllel és –2 és +2 fok közötti minimumokkal (északon, a Dunántúlon, de keleten is többfelé fagyhat is).

Szerda: Többnyire változóan felhős, néha napos időnk lesz, délelőtt még északkeleten fordulhat elő kisebb eső, zápor. A nap első felében továbbra is élénken fúj majd a szél, de iránya északnyugatiról fokozatosan mindenhol délnyugatira fordul (délutántól pedig az ország keleti és középső részén gyengül majd a légmozgás). Délután zömmel 6, 11 fok közötti maximumokat mérhetünk: Dél-Dunántúlon lesz a melegebb, északkeleten a hűvösebb. Éjszaka kezdetben nem várható további eső, majd hajnalra a Dunántúlra fut be egy újabb csapadéktömb. Többnyire mérsékelt, de a Dunántúlon élénkebb  délkeleti szél fog fújni. Kora reggelig –1, +3 fokig hűlünk, főleg a Tiszántúlon és északkeleten fog fagyni.

Csütörtök: Felhős idő lesz, a Dunántúlon már nap első felében kisebb-nagyobb csapadékkal, keleten lehet ritkásabb a a felhőzet. Kora délután északon és nyugaton többnyire 4, 9 fokot mérhetünk – a néha napos keleten azonban ennél melegebb is lehet, akár 11-13 fok. Kezdetben zömmel a nyugati területeken, a délután második felétől már a középső országrészben, így a főváros környékén (a részben az északi hegyvidéken) is eshet – késő estétől az eső átterjedhet a Dél-Alföldre is, de úgy tűnik, az ország északkeleti negyedében csupán alig fog esni. A nyugati határnál, illetve délnyugaton erős északi, a Dunántúl többi részén és a Duna-Tisza-közén élénkebb északkeleti szél fog fújni – északkeleten mérsékelt marad a légmozgás. Éjjel borult és sokfelé esős idő várható (az északkeleti régiók kivételével). A Dunántúlon kifejezetten erős északi szél fok fújni, az ország más részein is csak kicsit mérséklődik sz élénk északkeleti légmozgás. Hajnalban  sem lesz kevesebb 2, 5 foknál.

Péntek: Főleg a nap első felében még borult, sokfelé (de ekkor is inkább az ország déli felén, a Dunántúlon, illetve a középső régióban) esős idő lesz. Délutántól észak felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, naplementére az ország nagyobb részén már gyengén felhős, derült időnk lesz. Napközben a Dunántúlon többnyire 8, 9 fokig melegszik az idő - de keleten, ahol néha kisüt a nap, melegebb is lehet: akár 11-13 fok. A Dunántúlon, s részben a Duna vonalában erős, néha viharos lökésekkel kísért északnyugati szél fog fújni, de keletebbre is megélénkül a légmozgás. Késő estére mindenhol eláll az eső, éjjel zömmel derült időre számíthatunk, az ország nagy részén a szél is sokat mérséklődik, bár a Dunántúlon hajnalra már a déli-délnyugati szél támad fel. Hajnalra –1, +4 fokig hűlünk - elszórtan még főleg a Kelet-Dunántúlon és északon-északkeleten fagyhat.

Szombat: Főleg az ország keleti harmadán kicsit erősebben, de többnyire csupán változóan felhős, többször napos időben délután az ország túlnyomó részén már 10, 13 fok is lehet. Továbbra is minimum élénk, Nyugat-  és Észak-Dunántúlon kifejezetten erős déli-délnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem sokat mérséklődik a szél, sok lesz a felhő felettünk, így  hajnalban 3 és 8 fok között szóródnak a minimumok. A Dunántúlra, illetve a főváros környékére már késő este, éjfél után befut a soron következő front felhőzete, így ott eshet is.

Vasárnap: Borult idő lesz, sokfelé (napközben már inkább a keleti országrészben és az Észak-Dunántúlon) esővel, tavaszias záporokkal, ehhez zömmel 9, 12 fokos maximumok társulnak. Délutánra a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben lassan már felszakadozik a felhőzet. Sokfelé még élénk, délutánra fokozatosan mérséklődő déli-délkeleti szél fog fújni.

(Előrejelzésünk folyamatosan, naponta frissül.)

Neked ajánljuk