Ránk tör a hideg az ünnepen – Időjárás a héten

Március 15-ét a tél részleges visszatérésével ünnepli a természet. Utána azért kicsit javul az idő.

A március közismert szeszélyességének egyik kulcsa, hogy ekkor még – afféle fölénk aggatott, fenyegető Damoklész-kardként – jelentős mennyiségű hideg levegő tárolódik a magasabb szélességeken, a sarkkör vidékén, tipikusan Északkelet-Európában. Ha kedveznek számára a nagytérségi légköri körülmények, mondjuk (ahogy azt múlt heti prognózisunkban vázoltuk) egy kiterjedtebb magasnyomású rendszer, anticiklon állomásozik Északnyugat-Európa vidékén, középpontjával az Északi-tenger felett, akkor a hideg légtengerből nagyobb adagok szakadnak le és indulnak el dél felé, rendezett formában, mérettől függően magassági hidegörvény, illetve hidegcsepp alakjában.

Egy ilyen éri majd el keddre virradóan a Kárpát-medencét, és jelentős hőmérséklet-csökkenést okoz, miközben vegyes halmazállapotú csapadékkal, többfelé hózáporokkal lepi meg az ünnepelni vágyókat. S akkor még nem is beszéltünk a hőérzetet tovább csökkentő, s még napokig fújó északias szélről! Jellemző, hogy a Kisalföldön és a Tiszántúlon 5 fok körül alakulnak a maximumok is, de többnyire csupán 2-4 fokot mérhetnek, ami még tél derekán sem számít különösebben melegnek. A maga egzotikus halmazállapotaiban feltűnést keltő, sokfelé kitartóan hulló, de összességében nem túl nagy mennyiségű csapadékot hozó hidegcsepp szerdán még ott lesz a Kárpát-medence nyugati része felett: a Nyugat-Dunántúlon még mindig hűvös lesz, de az ország keleti és déli részén már ismét 10 fok környékére emelkedik a hőmérséklet. Ezt követően kétnapnyi, némileg csalóka, főleg napközben érzékelhető melegedés, száraz idő következik, de az éjszakai fagyok továbbra is maradnak. S mikor már azt hisszük, hogy a tavasz menete visszazökkent a rendes kerékvágásba, szombaton (József napján!) jóval hidegebb levegő érkezik - főleg azonban az ország északkeleti részére, elszórt délutáni záporok kíséretében. Ha szerencsénk van, akkor ez az újabb, visszafogottan hűvös epizód sem tart sokáig, de jelentős felmelegedésre (ahogy további lehűlésre) ezt követően sem számíthatunk –  habár a hétvége tekintetében egyelőre még akad némi bizonytalanság a prognózisban.

Lehűléssel köszönt be az ünnep

Hétfő: Derült idő lesz, csapadék nem várható. Hűvösebb lesz, mint a korábbi napokban: délután sem lesz több 8, 10 foknál. Igen élénk, főleg a nap első felében, a Keleti országrészben és a Dél-Dunántúlon kifejezetten erős északkeleti szél fog fújni (a Dunántúl nyugati-északnyugati sarkában viszont északi-északnyugati lesz a légáramlás iránya). Estétől mindenhol gyengül a légmozgás, talán az Észak-Dunántúlon fújhat élénkebb északnyugati szél.  Éjszakára továbbra is zömmel derült időben nagy területen térnek vissza a fagyok: hajnalra –2, +3 fokig hűlünk. Reggelre északon már megnövekszik a felhőzet.

Kedd: Már délelőtt észak felől egyre nagyobb területen várható csapadék: az eső mellett havas eső és hózáporok is előfordulnak. Igen hűvös idő lesz: a hőmérsékletek maximum a 2, 6 fokos tartományt érik el (ezen belül legfeljebb a Kisalföldön lehet 5 foknál melegebb). Az Északnyugat-Dunántúlon erős erős, a középső és északi országrészben legfeljebb élénk, de inkább mérsékelt keleti, majd változó irányú szél fog fújni (de az ország délkeleti harmadán végig visszafogott marad a légmozgás). Éjszakára marad a felhős idő, sokfelé fog esni: formája lehet eső, havas eső, de sokfelé hó is! Északon még ekkor is kissé élénk északkeleti szél fog fújni, s egyedül ez szab határt annak, hogy mélyebbre süllyedjen a hőmérséklet: azért így is –2, +3 fok között állnak be a hajnali-reggeli minimumok. Főleg északon, északkeleten, illetve a Dunántúlon ismét sokfelé fagyni fog.

Szerda: Főleg a nap első felében még erősen felhős időben a Dunántúlon és a Dél-Alföldön hullhat egyre gyengülő eső, havas eső (kezdetben a havazás sem kizárt). Keleten délután a nap is kisüthet. Kissé már melegebb lesz, mint az előző napon: délutánra többnyire 7, 11 fokig emelkedik a hőmérséklet. A Dunántúlon és északon kissé élénk délkeleti szél fog fújni (a szélirány keleten inkább északkeleti marad) – délutántól fokozatosan mérséklődik. Éjszaka a derült és már csupán gyengén (nyugaton) vagy mérsékelten (keleten) szeles időben immár sokfelé fagyni fog: reggelig –2, +1 fokig süllyed a hőmérséklet.

Csütörtök: Zömmel derült idő lesz, csapadék sehol sem várható. Többnyire 10 fok körüli, néhol már a feletti  (9, 12) fokos maximumokat mérhetünk. Mérsékelt (a Tiszántúlon és a főváros környékén néha élénkebb) északnyugati szél fog fújni. Éjszaka a zömmel derült, szélcsendes időben még mindig sokfelé fagyhat, de azért már gyarapszik a fagymenetes területek kiterjedése is. Reggelig –2, +3 fokig süllyed a hőmérséklet.

Péntek: Derült időben jobban emelkednek a hőmérsékletek is: most már 10, 14 fokig. Sokfelé élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka, többfelé (pl. a Dunántúlon, illetve északon-északkeleten) szeles időben átmenetileg csak északon-északkeleten fagyhat elvétve: többnyire azért –1, +4 fokos minimumok várnak ránk.

Szombat: Már erősebben felhős időben délutánra többnyire 6, 11 fokig emelkednek a hőmérsékletek, de az északkeleti vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Déltől főleg az ország északkeleti felén és a Dunától keletre alakulnak ki kisebb-nagyobb záporok. Élénk északnyugati, keleten viszont északi szél fog fújni – de az Alföldön akadnak majd légmozgás szempontjából csendesebb régiók is. Éjszakára gyengül a szél, és zömmel derült idő lesz: hajnalra  –3, +4 fokig süllyed a hőmérséklet: főleg az ország északi-északkeleti harmadán sokfelé erősen fagyni fog!

Vasárnap: Délen gyengébben, északon egy kicsit erősebben gomolyfelhős idő lesz, itt napközben elszórtan kisebb záporok is előfordulhatnak (de a napot itt is látni fogjuk!). Délután már 9, 14 fokig melegszünk – a Dunántúl déli és nyugati részén lesz a legmelegebb. Nyugaton mérsékelt, keleten, északkeleten élénkebb délnyugati szél fog fújni, ami némileg csökkenti a hőérzetet.

Neked ajánljuk