10-ből 9 magyarra nagy csapást mérhet a munkanélküliség

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Katasztrófa

Csak a legfelső tíz százaléknak van annyi megtakarítása, hogy félévnyi munkanélküliséget átvészeljen.

"Csak a felső vagyoni tizednek van elég megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós munka nélküli időszakot" - erre a megállapításra jutott a Blochamps privátbanki tanácsadócég friss elemzése, melyet a Forbes közölt.

false

Mint írják, míg a lakosság leggazdagabb 10 százalékának összesen 61 ezer milliárd forintos nettó vagyona van, addig a következő 10 százalék ennek mindössze a negyedével, 15 ezer milliárd forinttal rendelkezik. A legfelső jövedelmi tizedbe 540 ezer háztartás és kb. 960 ezer ember tartozik nagyságrendileg 4,4 millió forint éves jövedelemmel, de a következő decilis már csak 2,7 millió forintot tud felmutatni. Mint azt a Blochamps alapító-ügyvezetője, Karagich István a lapnak elmondta, a hazai kisvállalkozások tulajdonosai jellemzően ebből a két decilisből kerülnek ki: őket az üzletmenetük megroppanása sújtja, de legalább vannak tartalékaik, ám az elbocsátási hullámban érintett 6-9. decilis tulajdonképpen érdemi pénzügyi tartalék híján rendre a havi jövedelmét éli fel.

A lap megjegyzi: a legsúlyosabban érintett iparágakban – például turizmus, vendéglátás – már megtörtént az elbocsátások első hulláma, de a kormány még mindig nem jelentett be átfogó munkahelyvédelmi intézkedéseket, noha a környező országokban már hetekkel ezelőtt meghozták ezeket és bérátvállalásokat is tettek.

Figyelmébe ajánljuk