100 százalékos hatékonyságú az új orosz vakcina egy hatóság szerint

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 19.

Katasztrófa

Februárban indulna be az EpiVacCorona tömeges gyártása. 

100 százalékos a második orosz vakcina, a novoszibirszki Vektor virológiai és biotechnológiai kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona immunológiai hatékonysága az új koronavírusos fertőzéssel szemben a klinikai tesztek alapján - közölte kedden az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor.

"Egy vakcina hatékonysága az immunológiai hatékonyságából és megelőző hatékonyságából tevődik össze. A klinikai tesztelés első és második fázisa alapján az EpiVacCorona immunológiai hatékonysága 100 százalékos" - áll a közleményben.

Az első orosz vakcina, a Szputnyik V elvileg a védőoltás második komponensének beadásával lesz teljes értékű, az orosz Gamaleja Intézet korábbi közlése szerint ekkor kétéves immunitást adhat, 91,4 százalékos hatékonysággal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben jelentette be, hogy hamarosan új orosz vakcinák érkeznek, akkor arról is szó volt, hogy Oroszországban 17 kutatóintézet 26 féle, Covid-19 elleni vakcinán dolgozik.

Az EpiVacCorona - a SARS-CoV-2 koronavírus elleni epitópvakcina - peptid antigén alapú oltóanyag, amely október 14-én kapta meg a feltételes bejegyzést Oroszországban. Ezt követően megkezdődött "posztregisztrációs" tesztelése, dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez (WHO). Korábbi közlés szerint 2020 végéig 50 ezer dózist terveznek gyártani belőle.

Oroszoroszágban a december 5-én elindított, elsősorban a veszélyeztetett társadalmi és foglalkozási csoportokat érintő kiterjedt vakcináció után hétfőn megkezdődött a tömeges védőoltás. A kampány keretében alapvetően az elsőként kifejlesztett Szputnyik V-t injekciózzák be, de egyes régiókban, kisebb mennyiségben használják az EpiVacCoronát is, amelynek tömeggyártása februárban indul be. 

Dmitrij Morozov, az orosz parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának elnöke kedden szorgalmazta, hogy Oroszország vezessen be elektronikus Covid-19-igazolványt. Mint mondta, az ekként összesített makroadatok segíteni fogják az egészségügyi rendszert a járványkezelés tervezésében. Hozzátette, hogy mindehhez szigorú adatvédelemre van szükség. Az orosz régiók közül elsőként Baskírföldön vezettek be ilyen igazolványt.

Figyelmébe ajánljuk