A japánok nagy része nem bízik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 19.

Katasztrófa

Közben egyre több a fertőzött az olimpiai faluban is.

A japánok kétharmada kételkedik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia a koronavírus-járvány közepette - derült ki az Aszahi Simbun című japán lap által közzétett közvélemény-kutatásból négy nappal a pénteki nyitóünnepség előtt.

A hétfőre virradóra közzétett felmérés szerint a válaszadók 68 százaléka fejezte ki kételyeit, hogy a szervezők képesek lesznek gátat szabni a vírus terjedésének. A megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal a döntéssel, hogy a játékokat szurkolók nélkül tartsák meg.

Mindemellett a válaszadók 55 százaléka ellenezte, hogy a tavalyról elhalasztott olimpiát megtartsák és csak 33 százalékuk támogatta a játékok lebonyolítását. A telefonos közvélemény-kutatás során 1444 embert kérdeztek meg.

A tokiói olimpia egyik szponzora, a Toyota autógyártó közölte hétfőn, hogy Akio Toyoda vezérigazgató és más vállalati vezetők nem vesznek részt az olimpia nyitóünnepségén és a Toyota nem fogja reklámozni magát a játékokat közvetítő tévéadásokban.

"Igaz, hogy a Toyota nem vesz részt a megnyitón és a döntést különböző tényezőket figyelembe véve hoztuk meg, beleértve a nézők hiányát is" - erősítette meg a vállalat egyik szóvivője az erről szóló sajtóhíreket.

Mintegy hatvan japán vállalat több mint hárommilliárd dollárt költött a szponzori jogok megvásárlására, most pedig azzal a dilemmával néz szembe, hogy kösse-e a márkáját egy olyan eseményhez, amely eddig nem kapott erős támogatást a közvéleménytől.

A japán fővárosban felfelé ível a járványgörbe, ami miatt a kormány nemrég szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az aggodalom a külföldi sportolók, tisztségviselők és újságírók ezreit vonzó olimpia megtartását illetően.

 Vasárnap két újabb pozitív koronavírustesztet jelentettek a sportolók között a tokiói olimpiai faluban. A szervezők összegzése szerint ezzel eddig az olimpián közreműködő vagy részt vevő személyek közül 10-nek lett pozitív a tesztje.

Ma pedig egy cseh strandröplabdásról derült ki, hogy fertőzött. A cseh szövetség beszámolója szerint Ondrej Perusic vasárnap az olimpiai faluba visszatérve adott pozitív mintát. A cseh küldöttségben egy nappal korábban is találtak egy fertőzött az egyik Prágából érkező repülőgépen utazók között.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk