Meghalt két beteg, nő a fertőzöttek száma

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. július 19.

Katasztrófa

Augusztus elsejétől mindenki felveheti a harmadik oltást, jöhetnek vakcináért határon túliak is.

A hétvégén meghalt két beteg a koronavírus miatt, és újabb 139 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést a koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn közzé tett információk szerint.

A kormányzati portál szerint 808 864-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 30 017-re, míg a gyógyultaké 743 245-re emelkedett.

 Az aktív fertőzöttek száma 35 602. Kórházban 76 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-et lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1594-en vannak, a mintavételek száma 6 257 264-re nőtt.

Eddig Budapesten (144 356) és Pest megyében (112 181) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 715), Győr-Moson-Sopron (44 474) és Hajdú-Bihar megye (42 628). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 785).

Mostanáig 5 569 099  embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 293 132-en már a második adag vakcinát is megkapták. Ezzel Magyarország a teljes átoltottság szempontjából a második az Európai Unióban.

 A kormányzati portál kiemeli, hogy a delta vírusmutáns több európai országban erősen terjed, ezért aki eddig nem oltatta be magát, annak érdemes megszereznie a védettséget. Az operatív törzs intézkedése nyomán augusztus 1-jétől lehetővé válik a harmadik oltás felvétele mindenki számára, aki regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A még be nem oltott időseket „személyesen is fel fogják keresni az illetékesek, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás” – írja a kormányzati portál.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük a Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a határok mentén élők számára is, ezzel tovább növelve a járvány elleni védettségét.

A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

Elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk