A magyarok 69 százaléka bevezetné az eurót

  • narancs.hu
  • 2022. június 10.

Katasztrófa

36 százalékuk szeretné, ha olyan hamar lenne euró, ahogy csak lehet, 39 százalékuk várna még vele, 14 százalék a lehető legkésőbbre halasztaná a valuta bevezetését.

A magyar lakosság 69 százaléka támogatja az euró bevezetését az országbanderül ki az Európai Bizottság Eurobarométer gyorsjelentéséből.

Az április 20 és 29 között végzett kutatást azokban a tagállamokban végezték el, amelyek még nem csatlakoztak az eurozónához, és nincs szerződésben rögzítve a kimaradásuk. Ezek az országok Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország.

Az összes válaszadó 60 százaléka nyilatkozott támogatólag az euró bevezetéséről. E felmérés szerint leginkább Romániában üdvözölnék az átállást, ott a lakosság 77 százaléka támogatja mindezt, Magyarországon a második legnagyobb az erre való hajlandóság 69 százalékkal. A legkevésbé Bulgária (44%), Csehország (44%) és Svédország (45%) lakossága értene egyet az intézkedéssel.

A támogatottsághoz képest sokkal kevesebben gondolják úgy, hogy országuk készen is áll a valuta bevezetésére: leginkább a horvátok (37%) érzik felkészültnek magukat, legkevésbé pedig a bolgárok (23%) és a magyarok (23%).

A magyar válaszadók 36 százaléka szeretné, ha olyan hamar bevezetnék az eurót, ahogy csak lehet. 39 százalékuk várna még vele egy darabig, 14 százalék pedig szeretné a lehető legkésőbbre halasztani az átállást, míg 10 százalék annak örülne, ha soha nem vezetnék be a valutát.

Az euró bevezetését ellenző magyar válaszadók aránya 26 százalékról 28-ra nőtt 2021 és 2022 között.

(hvg.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk