A román kormány élelmiszerjeggyel és lottóval próbálja fellendíteni az oltakozási kedvet

  • MTI
  • 2021. augusztus 30.

Katasztrófa

Romániában egyelőre 30 százalékos az oltottsági ráta, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A román kormány élelmiszerjeggyel és az oltottak körében szervezett úgynevezett lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

A bukaresti kabinet hétfői ülésén fogadott el erről jogszabályt, amelynek értelmében 100 lejes (7058 forint) értékű élelmiszerjegyben részesülnek azok, akik hajlandók felvenni a koronavírus elleni oltást. Ehhez legalább két dózist kell megkapniuk az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer/BioNTech oltásokból, vagy egy adagot a Johnson&Johnson vakcinából.

Emellett az érintettek részt vehetnek az oltott személyeknek szervezett lottón is, amelyre feliratkozhatnak, s a sorshúzások alapján különböző pénzösszegeket nyerhetnek a szerencsés résztvevők. A jogszabály nem tartalmaz részleteket arról, hogy mekkora pénzjutalmat kaphatnak a kisorsoltak, ezt később pontosítják.

A jogszabályban azt is leszögezték, hogy ezek a rendelkezések csak azokra a személyekre érvényesek, akik a rendelet hatályba lépése után oltatják be magukat, így nem érvényes azokra, akik már megkapták a vakcinát.

Romániában az elmúlt 24 órában 10 655 személyt oltottak be, ebből 7240-en kapták meg az első adagot. Eddig összesen 5 millió 242 ezer személy kapta meg az oltás legalább egyik adagját, ebből 5 millió 124 ezren két adagot. Ez mintegy 30 százalékos oltottsági rátát jelent. Románia eredetileg 10,4 millió személy beoltását tűzte ki célul.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk