Műanyagszemétbe fulladó szigetek, eltűnő korallzátonyok

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 30.

Katasztrófa

Két hír, ami után még inkább jó lesz odafigyelni a környezetünkre.

A csendes-óceáni Guam szigetét övező korallzátonyok több mint egyharmada odaveszett az óceánvíz felmelegedése miatt, derült ki egy új tanulmányból.

A Coral Reefs című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint az Egyesült Államokhoz tartozó sziget korallzátonyainak 34 százaléka pusztult el az emelkedő hőmérséklet miatt 2013 és 2017 között. A Guami Egyetem (UOG) kutatói szerint a sziget keleti partvonala mentén a zátonyok 60 százaléka veszett oda.

A szakemberek szerint a virágállatokat fenyegető óceánvíz-melegedés elsődleges kiváltó oka

  • a megemelkedett globális szén-dioxid-kibocsátás,
  • de közrejátszik a túlhalászat,
  • és a környezetszennyezés is.

"Zátonyaink nagyon gyorsan, nagyon drasztikus változásokon mennek keresztül, olyanokon, amelyekre az elmúlt 500 évben nem volt példa" - mondta el a kutatást vezető Laurie Raymundo, majd hozzátette: "muszáj megvédenünk, ami megmaradt, és bármilyen eszközzel rehabilitálnunk, amit lehet, mert ezek a zátonyok kulcsfontosságúak a sziget számára".

Guam több mint 350 ismert fajnak ad otthont, és itt található az Egyesült Államok egyik legsokszínűbb korallzátony-rendszere. A zátonyok élőhelyként szolgálnak a halak számára és védelmet biztosítanak a szökőárakkal szemben.

false

 

Fotó: MTI/AAP/WWF

 

Egy másik sziget, az UNESCO világörökség részét képező dél-csendes-óceáni Henderson-sziget létezése is veszélybe került, ott az óceánban felgyülemlett műanyaghulladék okoz óriási problémát.

"Mindenhol szemetet találtunk. Palackokat, tartályokat, mindenféle halászati eszközt, amelyek számos országból - Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Chiléből, Argentínából vagy Ecuadorból származnak" - mondta Jennifer Lavers ausztráliai tengerbiológus, aki az elmúlt hónapban expedíciót vezetett az Új-Zélandhoz tartozó lakatlan szigetre és két hét alatt hat tonna műanyagszemetet gyűjtött össze kollégáival.

Az Új-Zéland és Peru között félúton fekvő Pitcairn-szigetek részét képező kicsiny korallzátonyt egykoron "környezeti koronaékszernek" tartották érintetlensége, páratlan tisztasága miatt.

Lavers először 2015-ben vezetett expedíciót a szigetre, amelynek keleti partján akkor négyzetméterenként 700 darab műanyaghulladékot találtak. A szennyezést súlyosbítja, hogy a hatalmas hullámok a szemét több mint felét apró, emberi szemmel szinte alig látható részecskékre törik össze, amelyeket nem lehet eltakarítani, és amelyeket megesznek a madarak és a teknősök.

Lavers szervezte az idei takarító expedíciót is. Az összegyűjtött hat tonna hulladékot nem tudták elszállítani, mivel hajójuk nem talált biztonságos helyet horgonyzásra, ezért a dagály vonalától magasabb helyen gyűjtötték össze későbbi elszállításra.

A tengerbiológus, aki jövőre és 2021-ben is tervez további expedíciókat a szigetre, elmondta, hogy az általa tapasztaltak alapján a szemétgyűjtés nem jelent hosszú távú megoldást az óceánok hulladékszennyezésére. "Olyan sok szemét van már óceánjainkban, hogy valóban mindent meg kell tennünk azért, hogy megakadályozzuk, hogy még több kerüljön oda".

Figyelmébe ajánljuk