Kifogyhat Közép-Amerika legsűrűbben lakott országa a vízből

  • B.P.M
  • 2019. július 30.

Katasztrófa

El Salvador gondjait a vállati érdekek, a korrupció és a bandaháborúk súlyosbítják.

El Salvador egy kicsi közép-amerikai állam, de mégis a világ egyik legveszélyesebb országa, amelyet alvilági- és katonai szervezetek uralnak.

Az anarchia és az erőszak következménye, hogy a munkanélküliség jelentős, ahogy az elvándorlás is – számolt be az el salvadori körülményekről a Guardian. Ha ez nem lenne elég, súlyos vízhiánnyal is számolniuk kell, amely elősegíti a zavargásokat, illetve ugyancsak arra ösztönzi a lakókat, hogy továbbálljanak.

„A lakóknak nap mint nap meg kell küzdeniük azért, hogy elegendő vízhez jussanak. Nem kérdés, hogy ez egy nap hatalmas társadalmi konfliktusokhoz vezethet” – nyilatkozta Silvia de Larios, a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériumának korábbi ökoszisztémáért és vadvilágért felelős igazgatója.

Az Egyesült Államokba tartó salvadori kivándorlók karavánja halad San Vicentében 2018. október 31-én.

Az Egyesült Államokba tartó salvadori kivándorlók karavánja 2018. október 31-én.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura

El Salvador Közép-Amerika legsűrűbben lakott országa, viszont a legkevesebb víztartalékkal rendelkezik, amelyet az éghajlati válság különösképpen sújt, ráadásul a szennyezés, a növekvő korrupció, a bandaháborúk, valamint a vállalati érdekek sem segítenek a helyzeten. Egy tanulmány szerint El Salvadorban 80 éven belül elfogy a víz, hacsak nem hoznak radikális intézkedéseket.

Eredményként lehet elkönyvelni, hogy helyi csoportok, környezetvédők és a katolikus egyház nyomására a törvényhozók 2017-ben betiltották a fémbányászatot az országban, ami a környezeti szennyezés egyik fő kiváltója volt. Ugyanakkor a politikusok eddig nem törték magukat azért, hogy létrehozzanak egy olyan szabályozási rendszert, amely az embereket jólétét és a fenntarthatóságot helyezné a vállalati érdekek fölé.

Figyelmébe ajánljuk