Koronavírus elleni vakcinák a láthatáron

Az alagút vége

Katasztrófa

A nagy esetszámú klinikai vizsgálatok első eredményei alapján több, újonnan fejlesztett védőoltás hatásosnak bizonyult a koronavírus ellen. A magyar kormány a közös uniós beszerzés mellett kerülő úton is próbálkozik.

Egymást követő három hétfőn érkeztek biztató hírek a koronavírus elleni vakcinafejlesztésekről. November 9-én az amerikai Pfizer és a német BioNTech jelentette be, hogy vakcinájuk a harmadik fázisú klinikai tesztek előzetes eredményei szerint több mint 90 százalékban hatásos a Covid-19 ellen. November 16-án a vizsgálatok hasonló stádiumában járó amerikai Moderna 94,5 százalékos hatásosságról számolt be, november 23-án pedig a brit–svéd AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem együttműködése adott hírt arról, hogy védőoltásuk átlagosan 70 százalékos védelmet biztosít a betegséggel szemben, ami a kutatók szerint a vakcina egy bizonyos adagolása mellett 90 százalékra is feltornázható. Az orosz egészségügyi minisztérium alá tartozó Gamaleja Intézet ugyanezekben a napokban – szintén harmadik fázisú teszteredményekre hivatkozva – először 92, később 91,4 százalékosra tette Szputnyik V elnevezésű vakcinája hatásosságát.

A vizsgálatok folytatódnak, de ezekre az előzetes eredményekre alapozva a nyugati gyártók elindították védőoltásaik engedélyeztetési folyamatát. Ez – tekintettel a járványhelyzetre, és arra, hogy az engedélyező hatóságok menet közben is számos adatot kaptak – a megszokottnál jóval gyorsabb lesz: Nagy-Britanniában a Pfizer engedélye sajtóhírek szerint már december 7-én meglehet, az amerikai gyógyszerfelügyelet (Food and Drug Administration – FDA) jóváhagyását a Pfizer december 10-re, a Moderna december 17-re várja. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) is még az idén rábólinthat két vakcinára (vélhetően a Pfizerére és a Modernáéra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.